Quantcast

Čiupinėjo už skvernų netikrą Napoleoną

Šeštadienį Kaune buvo atkurtas Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto persikėlimas per Nemuną prieš 200 metų, kuris, istorikų teigimu, daliai Lietuvos gyventojų buvo įkvėpęs viltį atsikratyti Rusijos priespaudos.

Nemuno ir Neries santakoje iškilusioje baltų palapinių stovyklavietėje likus kelioms valandoms iki mūšio tvyrojo pasirengimo nuotaikos. Beveik tūkstantis karo rekonstruotojų iš įvairių šalių rengėsi istoriniam persikėlimui per Nemuną ir mūšiui.

Vieni valė, kiti mūšiui ruošė ginklus bei artileriją ar mėgino susidraugauti su lietuvių žirgais. Nemuno saloje ir mūšio inscenizacijoje dalyvavo 42 žirgai, buvo planuota panaudoti 25 pabūklus. Iš viso per tris dienas iš artilerijos patrankų buvo paruošta iššaudyti apie 200 kilogramų juodojo parako.

Nors festivalio "Europa. Napoleonas I Kaune. 1812" rengėjai išvakarėse sužinojo, kad prancūzų rekonstruotojai į Lietuvą neatvyks, per daug nenusiminė. Dviejų šimtmečių senumo įvykius atkūrė istorijos klubų atstovai iš Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Čekijos ir lietuvių entuziastai.

Napoleono festivalio proga Kauno meras Andrius Kupčinskas "Žalgirio" arenoje surengė priėmimą. Kviestinius svečius A.Kupčinskas pasitiko apsirengęs XIX a. pradžios didiko apdarais.

Kauno meras pakvietė svečius į "Žalgirio" arenos terasą žiūrėti Napoleono kariuomenės persikėlimo inscenizacijos.

Keturis kartus Lietuvos kariuomenės pontonu Napoleono kariuomenei atstovaujantys rekonstruotojai kėlėsi iš kairio Nemuno kranto į dešinį.

Ano meto uniformomis pasipuošę istorinio įvykio rekonstruotojai išsirikiavo Nemuno salos dauboje. Gausybė žiūrovų nusėdo daubos šlaitus. Šūviu buvo paskelbta mūšio pradžia. Maždaug 40 minučių trukmės reginys skendėjo parako dūmuose. Rekonstruotojai krito "negyvi" – ir vėl kėlėsi.

Prancūzijos daliniui vadovavęs Sorbonos universiteto istorijos profesorius Olegas Sokolovas, dėvintis tamsiai mėlyną divizijos generolo uniformą, napoleoniškais mostais vadovavo mūšiui.

"Tikiuosi, mūšis jums patiko. Kaunas laisvas, – jodamas eikliu žirgu sušuko O.Sokolovas. – Ačiū kariams, o man duokit atsigerti ir išgerti." Žiūrovai, apspitę netikrą Bonapartą, vis taikėsi paliesti jo drabužius ir gausias karines regalijas.

Profesorius mintinai žino beveik visas Bonaparto kalbas, taikliai atkartoja šios istorinės asmenybės gestus. Kai kurias frazes O.Sokolovas tarė prancūzų kalba ir juokavo, kad moka ir truputį rusų kalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių