Quantcast

Biudžetą gali išgelbėti tik šešėlis

Finansų ministerija tikisi, kad vykdant kitų metų biudžetą pavyks iš šešėlinės ekonomikos atimti apie milijardą litų. Jeigu to nepavyks padaryti, kitų metų viduryje teks mažinti biudžeto išlaidas.

Žiaurių akcijų nebus?

Vyriausybė vakar tarėsi dėl 2011 m. biudžeto rodiklių. Šiandien neeiliniame Ministrų kabineto posėdyje dėl svarbiausio finansinio dokumento turėtų būti priimtas galutinis sprendimas. Tuomet biudžetas keliaus į Seimą, kur, kaip tikimasi, turėtų būti patvirtintas iki gruodžio.

p>Finansų ministrė Ingrida Šimonytė, vakar pristatydama priemones, kurios padėtų kitąmet gerokai sumažinti biudžeto deficitą, užsiminė apie gana ambicingus planus iš šešėlinės ekonomikos atkovoti maždaug milijardą litų. "Finansų ministerija, ilgai svarsčiusi biudžeto deficito mažinimo priemones, priėjo prie išvados, kad tikslinga per kitus metus gerokai padidinti pajamas iš šešėlinės ekonomikos. Tikimės, kad Vyriausybė tokiai pozicijai pritars", – kalbėjo ministrė.

Pasak jos, pagal ministerijos ekonomistų vertinimus "be ypatingų pastangų" iš šešėlio kitais metais galima būtų atimti apie 0,5 mlrd. litų. Todėl, įdėjus kiek daugiau pastangų, bus stengiamasi gauti iki milijardo litų.

"Bet nereikia manyti, kad bus imtasi kokių nors žiaurių akcijų. Manome, kad tą tikslą pasiekti galime kitokiomis priemonėmis, pavyzdžiui, skatindami legalų darbą", – kalbėjo I.Šimonytė.

Deficitą augina "Sodra"

I.Šimonytė informavo, kad planuojamos kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos sieks 27 mlrd. litų. Iš jų apie 7 mlrd. litų – ES parama, 20 mlrd. litų tikimasi surinkti iš mokesčių ir kitų pajamų šaltinių.

Numatomos nacionalinio biudžeto išlaidos sieks 29 mlrd. litų. Nacionalinis biudžetas apima valstybės biudžetą ir visų savivaldybių biudžetus.

Pasak finansų ministrės, valstybės biudžeto pajamos turėtų siekti apie 24 mlrd. litų, išlaidos – kiek daugiau nei 26 mlrd. litų. Numatomas valstybės biudžeto deficitas – 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tačiau prie šio rodiklio pridėjus skylėtos "Sodros" ir kitų fondų biudžetų deficitus, kitų metų bendrasis deficitas turėtų būti apie 5,8 proc. BVP. Tai atitinka Vyriausybės anksčiau prisiimtus įsipareigojimus.

Jokių naujų PVM lengvatų

I.Šimonytė patikino, kad kitais metais nenumatoma jokių drastiškų mokesčių pakeitimų. Kol kas neplanuojama įvesti nei nekilnojamojo turto, nei automobilių mokesčio, nei didinti pridėtinės vertės ar kitų mokesčių.

Tačiau dėl įsipareigojimų ES bus paaugintas dyzelino ir tabako gaminių akcizas.

Finansų ministrė informavo, kad kitais metais planuojama iki 5 proc. sumažinti gyventojų pajamų ir pelno mokesčius, taikomus individualiai veiklai. Be to, Vyriausybė nepritars nuolat atsirandantiems pasiūlymams nustatyti naujas pridėtinės vertės mokesčio lengvatas įvairioms prekėms ir paslaugoms. Tačiau iki kitų metų pabaigos žadama palikti esamas – šildymui, vaistams ir knygoms.

Anot I.Šimonytės, visų sričių finansavimas kitais metais išliks maždaug toks pats, koks buvo šiemet. Tačiau numatoma apie 325 mln. litų didinti skolos administravimo išlaidas, beveik 700 mln. litų – valstybės biudžeto dotacijas savivaldybėms, 100 mln. litų – ES skiriamų lėšų bendrąjį finansavimą.

Premjeras apsidraudė

Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius teigė, kad jeigu biudžetas nebus vykdomas, Vyriausybė pasiryžusi kitų metų viduryje inicijuoti išlaidų karpymą.

"Biudžetas išlieka taupus. Didžiausios išlaidos kitais metais numatomos socialinei sričiai, švietimui, sveikatos apsaugai, viešajam saugumui užtikrinti", – sakė premjeras.

Tikimasi, kad daugiau lėšų į biudžetą suplauks iš atsigaunančios po krizės ekonomikos, taip pat iš efektyvesnio valstybės turto valdymo ir racionalesnio turimų lėšų panaudojimo.

Tačiau premjeras pripažino, kad gali nepavykti pasiekti ambicingų tikslų. Tuomet biudžetas kitų metų viduryje būtų koreguojamas, mažinant išlaidas. "Jeigu nepavyktų siekti užsibrėžtų tikslų, tuomet metų viduryje grįšim mažinti biudžeto išlaidų ir taip užtikrinti nustatyto biudžeto deficito", – kalbėjo A.Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių