Quantcast

A.Zuoko sumanymas žlugo

Vilniaus mero Artūro Zuoko iniciatyva rengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo žlugo. Priežastis įprasta: reikiamo skaičiaus gyventojų parašų iniciatoriams surinkti nepavyko.

Surinko apie trečdalį parašų

Į nebūtį keliauja dar viena referendumo iniciatyva. Šįsyk reikiamo skaičiaus gyventojų parašų – 300 tūkst. – nepavyko surinkti A.Zuoko politiniam judėjimui "Taip". Organizatorių teigimu, per tris mėnesius už Seimo narių skaičiaus mažinimą iki 101 nario pasirašė kiek daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

p>"Reikiamo skaičiaus parašų nesurinkome. Tikslaus skaičiaus kol kas nėra. Galiu pasakyti, kad jų gali būti 120–150 tūkst., bet kol kas nesame suskaičiavę", – komentavo Miroslavas Monkevičius, referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius.

Politiko teigimu, parašų rinkimo kampanija A.Zuoko politiniam judėjimui atsiėjo apie 100–105 tūkst. litų. "Tačiau realiai išlaidos – kur kas didesnės. Juk dirbo apie 1 tūkst. savanorių: su savo mobiliasiais telefonais, savo automobiliais ir pan.", – pridūrė M.Monkevičius.

Tikisi sėkmės Seime

Paskelbti apie nesėkmę ir pristatyti kitas iniciatyvas A.Zuokas planuoja pirmadienį rengiamoje specialioje spaudos konferencijoje.

Atrodo, prieš artėjančius Seimo rinkimus jis rankų nenuleis. Kaip informavo M.Monkevičius, sostinės mero bendražygiai Seime sieks inicijuoti atitinkamą Konstitucijos pataisą. Kad ji būtų pradėta svarstyti, reikia bent 36 parlamentarų parašų.

"Mūsų surinkti parašai bus kaip papildomas argumentas", – kalbėjo M.Monkevičius.

A.Zuoko bendražygiai nesigaili rinkę parašus. Taip jie tvirtino prieš rinkimus mobilizavę savo elektoratą. Vilniaus mero žmona Agnė Zuokienė pasakojo pati vaikščiojusi pas gyventojus ir rinkusi jų parašus. Politikė suskaičiavo, kad gauti vieną parašą vidutiniškai trunka apie 7 minutes. "Galiu pasakyti, kad 99 proc., pas kuriuos buvau, pasirašė. Tačiau yra bėda. Štai ateini į žmogaus namus, jis traukia pensininko pažymėjimą, sakai "netinka", tada – invalido. O pasus žmonės laiko keisčiausiose vietose", – pasakojo A.Zuokienė.

Jau ne pirma iniciatyva

Žlugęs A.Zuoko bendražygių parašų rinkimas – ne pirma referendumo iniciatyva šiemet. Prieš kurį laiką reikiamo skaičiaus parašų surinkti nepavyko prieš atominę energetiką pasisakantiems Lino Balsio vadovaujamiems "žaliesiems", taip pat – Ramūno Karbauskio Valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Pirmieji skelbė surinkę vos 45 tūkst. parašų, antrieji – 109 tūkst.

Tačiau Vyriausioji rinkimų komisija parašų skaičiaus netikrino.

Beje, šiuo metu parašai renkami dar vienai referendumo iniciatyvai. Siekiama pakeisti Konstituciją ir sumažinti reikalingų surinkti parašų skaičių iki 100 tūkst. Parašai bus renkami iki rugsėjo vidurio, tačiau vargu ar pavyks ir ši iniciatyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių