Quantcast

A.Valinskas gėdijo parlamentarus

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas siūlo gerokai sugriežtinti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų panaudojimo kontrolę ir netgi grasina atimti parlamentarų mandatus iš tų, kurie švaisto pinigus.

Vakar kalbėdamas Seimo plenariniame posėdyje A.Valinskas sakė išvakarėse su Etikos ir procedūrų komisijos vadovu Algimantu Salamakinu aptaręs, kaip naudojamos parlamentinei veiklai skiriamos lėšos ir kaip turėtų būti baudžiami tie Seimo nariai, kurie jas naudoja netinkamai.

Pasak jo, kai kurie Seimo nariai netgi meluoja pasakodami, kodėl ir kur panaudojo vadinamąsias kanceliarines išlaidas. "Tarp dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – netinkami pirkiniai, besaikis važinėjimas taksi iš vieno miesto į kitą", – teigė A.Valinskas.

Jis priekaištavo Etikos ir procedūrų komisijai, kad ši neprincipingai vertina prasižengusius parlamentarus. "Kai yra akivaizdūs pažeidimai, komisija turi įvertinti ir pareikšti, kad lėšos panaudotos netinkamai", – tvirtino Seimo vadovas.

Jo nuomone, Seimo etikos sargai, konstatavę, jog parlamentinei veiklai skiriamos lėšos naudojamos netinkamai, turi kreiptis į valdybą ir pareikalauti, kad iš prasižengusio Seimo nario atlyginimo būtų išskaičiuota atitinkama suma. "Etikos ir procedūrų komisija yra Seimo valdybos deleguota institucija tai atlikti, bet komisijos nariai, deja, užėmė stručio poziciją ir nusprendė nejudinti prasižengusių parlamentarų. Tai neteisinga. Komisija netgi turi teisę dėl šiurkščių ir dažnai pasikartojančių atvejų siūlyti naikinti Seimo nario mandatą", – atkreipė dėmesį A.Valinskas.

"Nejuokinkime žmonių sakydami, kad "kaip aš galiu gerti kavą iš puodelio, kuris kainuoja tik dešimt litų, nors esu vertas šimto", – gėdijo kolegas Seimo pirmininkas. "Kiekvienas turime susimąstyti ir nedaryti gėdos nei sau, nei visam Seimui", – baigė savo kalbą A.Valinskas.

Seimo nariai kas mėnesį gauna po 3,5 tūkst. litų parlamentinei veiklai skiriamų lėšų, kitaip dar vadinamų kanceliarinėmis išlaidomis. Parlamentarai turi atsiskaityti už jų panaudojimą. Etikos ir procedūrų komisija paviešino, kaip šiuos pinigus naudojo Seimo nariai šių metų pirmą ketvirtį. Paaiškėjo, kad neretai lėšos išleidžiamos įvairioms tiesiogiai su parlamentine veikla nesusijusioms išlaidoms: grožinės literatūros knygoms, porcelianiniams servizams, viešbučiams kurortuose ir pan.

Etikos sargai planavo pradėti skelbti detalias išklotines, kam panaudotos kanceliarinės išlaidos, tačiau tai buvo uždrausta. A.Valinskas pareiškė nesąs prieš tokį detalų paskelbimą, tačiau paragino iškart skelbti visų Seimo narių išklotines. Etikos ir procedūrų komisija planavo pirmiausia skelbti detalias ataskaitas apie Seimo vadovų išlaidas.


Gresia apkalta

Labiausiai į parlamentinei veiklai skirtų lėšų švaistymo skandalą įklimpusiam Seimo nariui liberalui Gediminui Navaičiui gresia apkalta dėl to, kad jis būdamas parlamentaru dirbo kitą darbą.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) renka medžiagą apie G.Navaičio darbą Šiaulių universitete, kur jis vertino disertacijas. Su juo buvo sudaryta autoriaus sutartis, pagal kurią parlamentarui turėjo būti išmokėta 1000 litų. Tiesa, G.Navaitis neigia, kad gavo pinigus.

Jeigu EPK pripažins, kad G.Navaitis dirbo kitą darbą, turės būti rengiamas Seimo nutarimo projektas dėl šio parlamentaro įgaliojimų nutraukimo.

G.Navaitis yra sulaukęs daug kritikos dėl nepagrįstų išlaidų parlamentinei veiklai. Šias lėšas jis yra naudojęs nakvynėms viešbučiuose Palangoje ir Trakuose, kelionei taksi iš Vilniaus į Kauną, knygoms. Vakar jis pareiškė grąžinsiąs 3200 litų ne pagal paskirtį išleistų parlamentinių lėšų. Tačiau šiuos pinigus jis sutinka atiduoti ne iš darbo užmokesčio, o iš parlamentinei veiklai skirtų išlaidų.

Liberalų sąjūdžio valdyba G.Navaičio narystę partijoje sustabdė mėnesiui, per kurį jis turi viešai atsiprašyti Lietuvos žmonių ir savo pinigais kompensuoti visas abejotinas išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių