Quantcast

Apie svarbią pergalę žiniasklaidai: kuria precedentą apsaugoti informacijos laisvę

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimas atmesti buvusio policininko reikalavimą naujienų portalui „15min“ ištrinti informaciją apie jį įtvirtino precedentą, apsaugantį informacijos laisvę, teigia Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA).

Taip IŽA įvertino teismo sprendimą atmesti tarnyba piktnaudžiavusio buvusio policininko reikalavimą portalui „15min“ ištrinti informaciją apie jį. Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pasak asociacijos, šis atvejis yra precedentas, jis užkirs kelią piktnaudžiauti teise būti pamirštam žiniasklaidos laisvės sąskaita. Be to, taip pirmą kartą Lietuvos teisinės sistemos istorijoje įtvirtinta žiniasklaidos skaitmeninių archyvų vientisumo apsauga.

„Redakcijos dažnai sulaukia prašymų iš nusikaltimus padariusių žmonių pašalinti duomenis apie juos išvis ne tik iš naujausio, bet ir archyvinio turinio, taip pat prašoma ir nuasmeninti žurnalistų paruoštą informaciją. Tad neabejotinai šis laimėjimas leis jaustis užtikrintai visos šalies žiniasklaidos bendruomenę ir to nedaryti. Juk tai visuomenės teisė žinoti, kuriai jau yra suformuota teismų praktika“, – sako IŽA pirmininkė Lina Bušinskaitė.

Asociacija taip pat pabrėžė, kad šiuo sprendimu Lietuvos teisinėje sistemoje buvo įtvirtintas svarbus principas, kad ne žiniasklaidos straipsniai menkina žmogaus teisę ir orumą, bet pats žmogus, darydamas nusikaltimą, o nusikalsdamas jis kartu praranda teisę į privatumą.

Buvęs pareigūnas „15min“ reikalavo nuasmeninti jo duomenis bei pašalinti nuotraukas iš visų straipsnių, kuriuose aprašomas piktnaudžiavimas tarnyba – orgijos su prostitute policijos komisariato patalpose ir dėl to vykę teismo procesai.

Vyras argumentavo, kad informacija apie jį „neproporcingai suvaržo jo teisę į privatų gyvenimą“.

LAT konstatavo, kad informacijos apie nusikaltimą ir nuteistojo atvaizdo viešinimas „atitinka visuomenės teisę žinoti apie nusikaltimą ir jį padariusį asmenį“. Teismo vertinimu, informacija apie nusikaltimą išlieka aktuali visuomenei ir gali kelti diskusijų net ir praėjus daugiau kaip 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių