Quantcast

Apie nuo legioneliozės mirusį vyrą: mama liūdną žinią išgirdo per Motinos dieną

  • Teksto dydis:

Vilniuje – mirtis nuo legioneliozės. Mirė 45-erių vyras. Apie įvykį sužinoję Justiniškių daugiabučio kaimynai išsigando dėl savo sveikatos – jie pasigenda informacijos iš atsakingų institucijų. Visuomenės sveikatos centras jau išsiaiškino, kur slypėjo bakterijos, ir praneša, kad šiemet tai jau ketvirta mirtis nuo šio užkrato.

Ligą sukelia įkvėptos bakterijos, vadinamos legionelėmis, kurios dažniausiai plinta per užterštą vandenį. 

Prie daugiabučio Justiniškių gatvėje LNK žurnalistai sutiko verkiančią mirusio vyro mamą. Moteris tapatybės atskleisti nenori, sako esanti sukrėsta. Anot jos, sūnus reanimacijoje praleido dešimt dienų. Šokiruojančią žinią, kad jo nebėra, išgirdo per Motinos dieną gegužės penktą. 

„Gaila, kad susirenkame nelinksmu atveju. Šiais metais fiksuota ketvirta mirtis nuo šios ligos, kada pernai per visus metus turėjome keturis atvejus. Stebime užsikrėtimų šia liga augimą“, – teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktorius Vaidotas Gruodys. 

Istorija galbūt ir nebūtų pasiekusi dienos šviesos. Apie mirtiną bakteriją NVSC viešai pranešė tik po to, kai į žiniasklaidą kreipėsi namo gyventoja. 

„Neturime įpareigojimo ir tikslo skelbti kiekvieną mirtį“, – sakė NVSC direktorius.

To paties namo ir aplinkinių namų gyventojai įsitempę. Nežino, ar dabar saugu praustis duše, klausia, ką daryti.

„Buvo paimti vandens mėginiai sporto klube ir apgyvendinimo įstaigoje kitame mieste. Nustatyta lokali koncentracija iš čiaupo nenuleidus vandens“, – tikino NVSC Vilniaus departamento atstovė Rolanda Lingienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

R. Lingienė sako, kad gavus rezultatus buvo susisiekta su gyventojais, tačiau istoriją paviešinusi moteris teigia, kad į centrą kreipėsi pati.

Informacijai iškilus į viešumą kilo nemenkas aplinkinių gyventojų susirūpinimas, kuriuo adresu aptiktos bakterijos, ar nefiksuotas židinys, galbūt žmogus užsikrėtė už sienos gretimame bute?  

„Apie užkrečiamas ligas galima ieškoti informacijos NVSC puslapyje. Ten galima surasti visiems suprantamos informacijos: kas yra legioneliozė, kaip jos išvengti ir kokios prevencijos priemonės“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Galina Zagrebnevienė.

Dažnu atveju patys gyventojai paprašo sumažinti vandens temperatūrą, kadangi yra brangu mokėti.

Anot specialistų, namo administratorius turi užtikrinti, kad karšto vandens temperatūra būtų aukštesnė nei 50 laipsnių.  

„Dažnu atveju patys gyventojai paprašo sumažinti vandens temperatūrą, kadangi yra brangu mokėti“, – teigė G. Zagrebnevienė. 

Užsikrėtęs žmogus, įprastai ir taip silpnos sveikatos, turintis gretutinių ligų, pradeda jausti lyg peršalimo simptomus, gali atsirasti sloga, galvos skausmas. Kokie esminiai patarimai, kaip to išvengti? 

„Pirmiausia, patikrinti, kokia vandens temperatūra teka. Tą gali atsakyti administratorius. Taip pat dezinfekuoti čiaupus. Jeigu išvykstama atostogų, leisti vandeniui nutekėti“, – patarė Vilniaus šilumos tinklų komunikacijos vadovė Monika Merkytė. 

Paskutinis protrūkis fiksuotas pernai pavasarį Kauno rajone, Garliavoje. Specialistai teigė, kad nieko panašaus šalyje nebuvo fiksuota per beveik 20 metų.

Kad protrūkis nepasikartotų, valdžios iniciatyva pernai visuomenei pristatyta speciali informacinė internetinė platforma su vaizdingu šūkiu – „legionas prieš legioneles“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Mūsų name buvo pranešta , kad vyks'' terminis šokas'' , tad vandenį teks nuleisti, ŠOKO METU DVIEM TERMOMETRAIS PATIKRINAU BĖGANČIO ''KARŠTO '' VANDENS TEMPERATŪRĄ , ŠOKO METU JI BUVO 53 LAIPSNIAI , MANO NUOMONE KASDIEN TURI BŪTI 52 LAIPSNIAI GRYŽTANČIO VANDENS , O ČIA PER ŠOKĄ BUVO 53 LAIPSNIAI PADUODAMO KARŠTO VANDENS ar tai ne valdžios sukčiavimai , jie priveda prie M I R Č I Ų .

Anonimas

Anonimas portretas
tai gal cia visai ne vanduo kaltas o vamzdynus reikia keisti jei jie jau 50 metu nekeisti gal ne ten ieskoti galu valdzia kalta

todėl

todėl portretas
kad karštas vanduo visai nekarštas. Taupo , sukčiauja. Dėl vandens pašildymo nėra jokios kontrolės ir dėl to galima dirbti, bet kaip, Jau ne pirmas mirtinas atvejis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių