Quantcast

Ant pastatų – iškabų chaosas

Ant pastatų – iškabų chaosas

Privačių įmonių bendrabučiu tapę uostamiesčio pastatai mirga nuo reklaminių iškabų gausos. Dalis jų – dezinformuojančios, dalis – nelegalios, tačiau pakeisti miestą darkantį vaizdą niekas neturi galių.

Nukabino 400 stendų

Mieste vis dar gausu įvairioms įmonėms priklausančių pastatų, nukabinėtų įvairiausių stilių, spalvų, dydžių reklaminėmis iškabomis.

Margumynas ne tik neteikia reikiamos informacijos, bet ir gadina estetinį vaizdą.

Kai kurioms iškaboms itin reiklus miesto vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis tikino neturįs jokių galių tokį vaizdą pakeisti.

Anot jo, šios reklamos kabo ant privačių, o ne miestui priklausančių pastatų.

Paveikti privatininkus susitvarkyti iškabas, pasak miesto dailininko, galima tik tuomet, kai jos pradeda kelti grėsmę visuomenei.

“Kažkada buvo probleminė laisva reklamos zona Dubysos gatvėje. Visus ten buvusius nelegalius ir nesąmoningus reklaminius skydus iš savivaldybei priklausančios teritorijos išmontavome. Visame mieste buvo nuimta daugiau kaip 400 reklaminių iškabų”, – aiškino M.Petrulis.

Turi teisę reklamuotis

Sukabintos neestetiškos iškabos – senos tvarkos palikimas.

Miesto vyriausiasis dailininkas sakė, kad dabar ruošiant detaliuosius planus savininkai įspėjami susitvarkyti savo reklaminius įrenginius, o ruošiant techninius projektus būna numatyta konkreti vieta reklamai.

p>M.Petrulis pripažino, kad tuose pastatuose, kuriuose lyg bendrabutyje dešimtys verslininkų turi po savo kambarėlį, kyla daug problemų.

“Bet kokia vieša veikla užsiimantys asmenys turi teisę į iškabą, kuri informuotų apie įmonės veiklą ir neklaidintų vartotojo”, – aiškino dailininkas.

Savivaldybė yra parengusi komercinių nuorodų ir vizualinės informacijos projektą. Juridiniai asmenys, kurių įmonės nutolusios nuo pagrindinių gatvių, iš šio projekto žinos, ką ir kaip galima reklamuoti, kad vartotojas juos lengviau surastų.

Be leidimo negamina

Reklamines iškabas gaminančios bendrovės “Rodiklis” Klaipėdos padalinio vadovo Algirdo Augulio teigimu, netvarkingos ar pasenusios reklaminės iškabos – tik jų savininko reikalas, nes tai jo nuosavybė.

“Dalis reklamų vis dar kabo nelegaliai, kita dalis suderinta dar prieš patvirtintą miesto planą. Dauguma tokių pastatų bus rekonstruoti ir pasenusių reklaminių iškabų nebeliks. Mūsų bendrovė, manau, kaip ir dauguma kitų, nebegamina įmonėms nepatvirtintų, su miesto savivaldybe nesuderintų iškabų. Pirmiausiai padarome bendrą pastato vizualizacijos sprendimą. Užsakymą atliekame pagal reikalavimus, o ką pasikabina įmonė, tai jau nebe reklamos įmonės reikalas”, – sakė A.Augulis.

Vietą numato architektas

Reklamos agentūros “Kadrius Design” vadovas Viktoras Šadauskas neslėpė, kad šiandien gausu tokių užsakovų, kurie tikina patys susitvarkysiantys derinimo reikalus su miesto valdžia.

“Kiekvienas verslininkas, kuris gerai verčiasi ir nori būti matomas, turėtų pats pasirūpinti, kad neatrodytų kaip “pigūs rūbai”. Tose vietose kur matoma labai daug morališkai pasenusių iškabų, didžioji jų dalis pakabintos nelegaliai.

Ant naujų ir rekonstruotų pastatų be architekto leidimo reklamos kabinti bet kur negalima. Nes jau prieš rekonstrukciją architektas numato reklamos išdėstymą. Tačiau pašalinti jau pakabintų reklamų negalima be teismo sprendimo. Lieka pasidžiaugti bent tuo, kad Lietuvoje padėtis šioje srityje geresnė negu Lenkijoje”, – optimizmo bandė įžvelgti V.Šadauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių