Quantcast

Akimirka amžinybėje

PRO MEMORIA

Akimirka amžinybėje

Rugsėjo 21-ąją po ilgos ir sunkios ligos mirė garsi Klaipėdos dailininkė Aldona Kliševičienė.

A. Kliševičienė gimė 1946 metų liepos 9 dieną Vilniuje. Nuo 1964 metų studijavo Vilniaus dailės akademijoje grafiką. Mokėsi pas puikius mokytojus – jai dėstė žinomi Lietuvoje grafikai R. Gibavičius, St. Krasauskas, diplominiam darbui vadovavo prof. A. Kučas. 1969 metais baigusi institutą ir gavusi paskyrimą, Aldona mokytojavo Marijampolėje. Tačiau netrukus dailininkė grįžo į Vilnių, kur tuo metu grafikos studijas tęsė jos vyras Algis Kliševičius. 1975-aisiais jauna dailininkų šeima atvyko į Klaipėdą.

Kurį laiką A. Kliševičienė dirbo apipavidalintoja Dailės kombinate. Klaipėdoje pradėjo dalyvauti bendrose miesto dailininkų parodose, pirmąją individualią parodą surengė 1980 metais Vilniuje. Paskutinė individuali paroda vyko Šiauliuose 2001 metais. Grafikės kūriniai buvo eksponuoti Londone, Maskvoje, Suomijoje.

Dailininkė reiškėsi įvairiose grafikos srityse – kūrė estampus oforto, linoraižinio technikomis, ekslibrisus, dalyvavo ekslibrisų parodose šalyje ir užsienyje, iliustravo ne vieną vaikišką knygą. Tačiau pamažu visas kitas sritis išstūmė piešiniai.

A. Kliševičienės piešinių ir estampų temos buvo vos kelios, tačiau esminės – motinystė, žmogaus gimimas, vaikystė. Piešiniuose paprasti, lengvai atpažįstami vaizdai: motina su vaiku, miegantis vaikas, jo pirmas kontaktas su pasauliu. Kūriniuose daug harmonijos, aiškumo, renesansiškos dvasios. Metaforiški vaizdiniai dažnai siejami su auštančios dienos, paukščio, veržlaus žirgų lėkimo motyvais, teigia gyvenimą. Vertinga tampa kiekviena gyvenimo akimirka, o amžinas paros ritmas gretinamas su žmogaus gyvenimo ratu. Meistriški A. Kliševičienės piešiniai – lyrinės vizijos, kupinos giliai išgyvento jausmo.

Nuoširdus ir jautrus žvilgsnis į paprastus dalykus negalėjo žiūrovą palikti abejingą grafikės kūrybai. A. Kliševičienė turėjo ypatingą savybę išlikti savimi, nesistengė “derintis” prie agresyvaus dabarties meno stiliaus, nesibijojo pasirodyti savo kūryba nemadinga, moteriška. Jos kūriniai teigia, kad nuoširdumas ir meilė vertingi ir atveria širdis bet kuriais laikais.

Netekome talentingos grafikės, nuoširdžios kolegės. Nors mūsų gyvenimas yra tik akimirka amžinybėje, dailės kūriniai liks amžiams, kaip ir juos sukūrusios dailininkės atminimas.

Aldona Kliševičienė pašarvota gedulo namuose “Aterna”. Atsisveikinti su velione galima šiandien, ketvirtadienį, nuo 10 val. Laidotuvės – rugsėjo 24 d., penktadienį, 13 val. velionę palydėsime į Lėbartų kapines.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių