Quantcast

Aitros – dėl nieko?

Politikų ir apžvalgininkų aistras pakurstęs memorandumas dėl dujų kainų Lietuvai – niekinis. Bent taip aiškina premjeras Algirdas Butkevičius.

Buvimo nebeneigia

Dar penktadienį apskritai neigęs tokio memorandumo buvimą, vakar premjeras pagaliau pripažino, kad jis vis dėlto buvo. Tačiau pridūrė: "Niekas jo nesureikšmino ir niekas į tokį dokumentą nekreipė dėmesio."

p>Vyriausybė pagaliau patvirtino, kad dokumentą pateikė "Lietuvos dujų" akcininko "E.ON Rurhgas" atstovas. Memorandumas buvo persiųstas Vyriausybei, prezidentūrai ir Užsienio reikalų ministerijai. Memorandume numatoma, kad mainais už ilgalaikę sutartį ir kitas sąlygas "Gazprom" 20 proc. sumažintų dujų kainą Lietuvai.

"Jei pradės Ministrui pirmininkui nešioti kiekvieną tokį dokumentėlį, tai labai keistai atrodys", – teisinosi A.Butkevičius. Premjeras ilgai aiškino nieko nauja šiame dokumente neperskaitęs, esą tokios sąlygos buvo keliamos dar iki jo vizito ir susitikimo su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu. "Tas dokumentas yra kaip niekinis", – dėstė A.Butkevičius.

Nori pigesnių dujų

Premjeras ir vėl kartojo, kad trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas nebus koreguojamas, o suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba bus įvykdyta laiku. Vis dėlto A.Butkevičius taip ir nepakomentavo, ar Lietuva ir "Gazprom" galėtų pasirašyti naują ilgalaikę sutartį. Esą tai – ekspertų reikalas.

Remiantis Vyriausybės pranešimu, viešojoje erdvėje minimą memorandumo projektą Energetikos ministerijai atsiuntė "E.ON Rurhgas" atstovas ir "Lietuvos dujų" valdybos pirmininkas Achimas Saulis.

Memorandumo projekte siūloma, kad "Gazprom" sutiktų sumažinti dujų kainą 20 proc., jei Lietuva įsipareigotų iki 2020 m. pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį ir užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Kaliningradą. Projekte taip pat siūloma numatyti galimybę metams atidėti "Lietuvos dujų" nuosavybės atskyrimą – iki 2015 m. spalio 31 d.

"E.ON Ruhrgas" atstovai visos šios istorijos nekomentuoja.

Pageidauja tikslumo

Progos pakomentuoti per tarpininkus Lietuvai perduoto "Gazprom" memorandumo nepraleido ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Ką Sankt Peterburge su Rusijos premjeru ir "Gazprom" vadovu kalbėjo Lietuvos premjeras? Tai nori sužinoti A.Kubilius ir reikalauja pateikti A.Butkevičiaus bei D.Medvedevo pokalbių išklotines, nes esą abejoja paties Vyriausybės vadovo žodžiais.

"Norėčiau susipažinti su rašytinėmis atmintinėmis, norisi žinoti, apie ką kalbėtasi tuose pokalbiuose. Paskutinę savaitę premjeras parodė, kad jo pasakyti žodžiai gali būti paneigiami arba taisomi, ir tai vyksta po to, kai jam užduodami tikslūs klausimai", – aiškino A.Kubilius.

A.Butkevičiaus elgesį – esą šis nėra nei girdėjęs, nei matęs "Gazprom" atstovų memorandumo, kuriame dėstomi dujų koncerno reikalavimai Lietuvai dėl penktadaliu mažesnės dujų kainos – A. Kubilius lygino su vodeviliu.

Komentuodamas "Gazprom" memorandumą opozicijos lyderis teigė, kad minėtų reikalavimų esmė paprasta – Lietuva turi sutikti, kad suskystintųjų dujų terminalas, kuris dabar statomas, turėtų likti neveikiantis.

"Jei būtų įgyvendintas toks memorandumas, tai būtų Lietuvos strateginių interesų išdavystė", – nukirto A.Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių