Quantcast

Vaikų auklėjimas „beržine koše“ Lietuvoje bus pagaliau uždraustas?

  • Teksto dydis:

Po pasitarimo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje penktadienį pasiektas kompromisinis sutarimas dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų formuluočių – fizinės bausmės būtų įvardijamos kaip smurtas prieš vaiką ir jos būtų draudžiamos.

Tokį pasiūlymą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui registruoja grupė parlamentarų, tarp jų – iniciatyvos uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes ėmęsi konservatorius Mykolas Majauskas bei „valstietė“ Dovilė Šakalienė, taip pat Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė, konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, šios frakcijos nariai Mantas Adomėnas, Laurynas Kasčiūnas.

„Kol mes matome tokius tragiškus atvejus Lietuvoje, mano supratimu, turėtume pereiti nuo kalbų prie labai konkrečių darbų, ir šis sutarimas ir projektas, kuris, tikiuosi, bus bendru sutarimu priimtas neeilinėje sesijoje vasario 14 dieną, bus tikrai svarbus žingsnis saugios vaikystės link“, – BNS sakė M.Majauskas.

„Į fizinio smurto apibrėžimą įtrauktos fizinės bausmės, taip pat kituose straipsniuose parašyta, kad draudžiamas bet koks smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, ir taip pat už visų formų smurtą prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra taikoma administracinė, baudžiamoji ir kita įstatymais nustatyta atsakomybė bei poveikio priemonės“, – apie pasiektą sutarimą BNS sakė D.Šakalienė.

Kol mes matome tokius tragiškus atvejus Lietuvoje, mano supratimu, turėtume pereiti nuo kalbų prie labai konkrečių darbų, ir šis sutarimas ir projektas, kuris, tikiuosi, bus bendru sutarimu priimtas neeilinėje sesijoje vasario 14 dieną, bus tikrai svarbus žingsnis saugios vaikystės link.

Ji taip pat nepagrįstais vadino nuogąstavimus, esą vaikui delnu pliaukštelėję tėvai jau bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

„Bus sprendžiama kiekvienu atveju, ar taikyti baudžiamąją atsakomybę, ar administracinę atsakomybę, ar įspėjimą ir įpareigojimą tėvams lankyti pozityvios tėvystės kursus, mokytis spręsti konfliktus. Esmė ta, kad tikrai nesodins niekas 40 proc. Lietuvos tėvų į kalėjimus, tikslas yra toks – mes aiškiai sutarėme, kad tai yra smurtas ir to daryti negalima“, – kalbėjo parlamentarė.

Pagal pasiūlymą, fizinis smurtas apibrėžiamas kaip „tiesioginiai ar netiesioginiai tyčiniai fiziniai veiksmai prieš vaiką, taip pat fizinės bausmės, sukeliantys tam vaikui skausmą, žalą arba pavojų jo gyvybei, sveikatai, raidai ar žalą garbei ir orumui“.

Kaip psichologinis smurtas apibrėžiamas nuolatinis vaiko teisės į individualumą pažeidinėjimas, žeminimas, patyčios, gąsdinimas, būtinos vaiko raidai veiklos trikdymas, asocialaus elgesio skatinimas ar kitokia nefizinio kontakto elgsena, sukeliantys žalą ir ar pavojų vaiko gyvybei, sveikatai, raidai, ar žalą garbei ir orumui.

Dar viena smurto forma, nepriežiūra, būtų nuolatinis vaikui būtinų fizinių, emocinių ir socialinių poreikių netenkinimas ar aplaidus tenkinimas, sukeliantis žalą ar pavojų vaiko gyvybei, sveikatai, raidai. Seksualinis smurtas apibrėžiamas kaip seksualiniai veiksmai su vaiku, išnaudojimas pornografijai ir t.t.

Anksčiau ne vieną kadenciją prieš panašias iniciatyvas nuosekliai pasisakydavęs konservatorius R.J.Dagys BNS tvirtino pozicijos nepakeitęs. Anot parlamentaro, jis visuomet buvęs prieš fizines bausmes, o anksčiau buvusias pataisas atmesti ragindavęs dėl netinkamai suformuluotų sąvokų.

„Niekas jokios pozicijos nepakeitė. Fizinės bausmės kaip smurto forma įteisintos kompromisiniuose siūlymuose. Jos ir anksčiau buvo kriminalizuotos kaip smurto forma, o (ankstesnės) pataisos buvo perteklinės, nepriežiūra, psichologinis smurtas, dėl ko mes prieštaravom. Jei papildomai išrašysi, kad tarp smurto formų yra fizinės bausmės, galima išrašyti, bet tai nekeičia esmės, ir dabar kaip smurto forma fizinė bausmė kriminalizuota“, – kalbėjo parlamentaras.

„Aš visuomet prieštaraudavau pataisoms, kuriose atsirasdavo neapibrėžtas emocinis smurtas, nepriežiūra, tai pastabos ir panašiai, ir toliau aš tokiems neapibrėžtiems dalykams prieštarauju, nes tai yra perteklinė intervencija į šeimą, siekiant ją sunaikinti. Bet fizinis smurtas buvo tik pretekstas įvesti tas dvi neapibrėžtas smurto formas, ir dabar, kai jos maksimaliai sutvarkytos, tokias pataisas galima priimti, nes daugelis neapibrėžtumų yra išimti“, – sakė R.J.Dagys.

Seimo valdyba penktadienį nusprendė 82 parlamentarų iniciatyva šaukti neeilinę sesiją vasario 14 dieną, vienas esminių jos klausimų – Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes. Darbotvarkėje numatytas jų svarstymas ir priėmimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
Dirzas odinis padeda

pats

pats portretas
laikas naujus kalėjimus statyt .........po 10 metų pajausim resultatus

...

... portretas
O kaip su tos 'ponios' psich.būkle, kai pati TIK rėkt sugeba, ir vien kitus kaltina anie esą nieko nedirba... - TE pati eina ir PRAKTINIAIS veiksmais parodo kaip tuos vaikus reikia prižiūrėt ir auklėt; tuščiai kalbančių ir taip daugiau nei reikia, kalbomis ir komunizmą kūrėm... liūdna kad mes vertinam 'gražias kalbas', o ne realią veiklą. O be rėkimo ta 'ponia' daugiau NIEKO.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių