Quantcast

Ukrainos ambasadorius: turime įtikinti Rusiją derėtis

  • Teksto dydis:

Rusijos agresija Kryme ukrainiečiams sukėlė ne mažesnį šoką nei visam likusiam pasauliui, tačiau Ukraina yra pasiryžusi visomis įmanomomis priemonėmis siekti taikaus konflikto sprendimo, sako Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka.

Interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ ambasadorius pabrėžė, kad tam turi susitelkti ir tarptautinė bendruomenė, nes svarbiausia jos užduotis dabar - ne tik sustabdyti Rusiją, bet ir užtikrinti, kad tai ateityje nepasikartotų niekur pasaulyje.

„Tai, kas vyksta dabar, yra laikina mūsų teritorijos okupacija, ji yra visiškai neteisėta, ir tarptautinė bendruomenė negali jos pripažinti. Inicijavome neeilinį Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos posėdį, kurio metu, kovo 27 dieną, bus svarstomas Ukrainos klausimas ir bus ieškoma būdų, kaip sustabdyti agresiją, tam, kad pasaulyje ir šiuo atveju -Ukrainoje būtų vadovaujamasi įstatymo, o ne ginklo galios teise. Tikimės, kad spaudžiant visiškai mus palaikančiai tarptautinei bendruomenei Rusija, jei galima taip sakyti, atgaus blaivų protą ir prasidės derybų procesas“, - kalbėjo V.Žovtenka.

Tolesni Rusijos veiksmai - skverbtis ar ne toliau į Ukrainos gilumą, diplomato teigimu, gali priklausyti nuo tarptautinės bendruomenės reakcijos.

„Tai priklauso nuo to, kokį poveikį jai (Rusijai - red.) darys tarptautinė bendruomenė. Esu įsitikinęs, kad nė viena šalis, įskaitant Rusijos Federaciją, nenori atsidurti tarptautinėje izoliacijoje, o pirmieji to požymiai jau yra. Kol kas kalbama tik apie teisinį - politinį aspektą, kuris savaime yra nemalonus, bet dar yra ir ekonominis veiksnys, kurio poveikis privers pasijausti blogai. Vis dėlto manau, kad sveikas protas privalo nugalėti emocijas ir turi prasidėti derybos, kad klausimus spręstume teisinėje plotmėje. Jei ši problema bus sprendžiama ginklais, gali atsirasti ir kitų, kurie sumanys savo siekius įgyvendinti tokiu pačiu būdu. Tada pasirodys, kad pasaulis yra labai trapus“, - sakė V.Žovtenka.

„Rusijos veiksmai mus šokiravo taip pat, kaip ir tarptautinę bendruomenę. Tačiau gyvename realiame pasaulyje ir privalome ieškoti išeities iš susidariusios padėties. O ji tėra viena - įtikinti Rusiją sėsti prie derybų stalo“,- teigė Ukrainos ambasadorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

argi galima

argi galima portretas
įtikinti laukinius skeltanagius? Negalima jų įtikinti, tik parodžius kumštį, patrankas ar raketas, jie būtų pasirengę derėtis, tik neaišku dėl ko. Jie privalo grąžinti tai, ką pavogė, o visus ruskius pasiimti į rusiją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių