Quantcast

Ekspertai R. Žemaitaičio pareiškimus sieja su propagandiniu kalbėjimu, įžvelgia pavojų

Konstituciniam Teismui (KT) trečiadienį tęsiant Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos bylą, ekspertai politiko pareiškimus sieja su propagandiniu kalbėjimu, mano, kad jie skatina neapykantą.

Anot Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docento Nerijaus Šepečio, politiko įrašams būdingas propagandinis kalbėjimas. Tokią retoriką jis vadino pavojinga.

„(...) kur selektyviai atrinkti įvairūs praeities ir dabarties politikos epizodai sujungiami su tokiu keistu iškraipymu, prasimanymais ir faktais“, – trečiadienį teismo posėdyje kalbėjo istorikas.

Pasak jo, R. Žemaitaičio įrašuose nelabai svarbūs dalykai yra išryškinami, o labai reikšmingi – nutildomi. Jo įrašuose, anot N. Šepečio, suponuojama, kad neapykanta jau yra, ji tik stiprinama.

Istorikas Seimo nario įrašus lygino su nacionalsocialistine propaganda, pridūrė, kad anksčiau politikų retorikoje nėra matęs „tokio aiškaus panašumo“.

Pasisakymai diskriminuoja, skatina neapykantą

Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto Etninių tyrimų skyriaus vadovė Monika Frėjutė-Rakauskienė teigė, kad neapykantą kurstantys R. Žemaitaičio pareiškimai neigiamai veikia visuomenės nuostatas.

Anot jos, politikas, naudodamasis savo politiniu autoritetu ir įtaka, mobilizuoja tam tikrą visuomenės dalį, formuoja nuomonę apie kai kurias grupes.

„(Ir vakar R. Žemaitaitis savo kalba – BNS) demonstravo simbolinę galią, bandant formuoti mūsų nuomonę tam tikrais klausimais“, – kalbėjo M. Frėjutė-Rakauskienė.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų koordinatorės Gretos Baltikauskaitės nuomone, melagingi Seimo nario pareiškimai gali sukelti diskriminacinio pobūdžio pasekmes.

Ir vakar R. Žemaitaitis savo kalba demonstravo simbolinę galią, bandant formuoti mūsų nuomonę tam tikrais klausimais.

Anot jos, R. Žemaitaičio retorika skatina diskriminaciją, neapykantą žydų bendruomenės atžvilgiu bei suteikia erdvę priešiškam požiūriui sklisti.

R. Žemaitaitis kaltinimus atmeta

R. Žemaitaitis baigiamojoje kalboje sakė, kad jo feisbuko įraše esantys teiginiai gali atrodyti kupini neapykantos, bet neapykanta jais neskatinama.

„Teiginiai atitinka tikrovę, todėl jie negali būti laikomi antisemitiniais“, – pridūrė jis.

„(...) Neturiu išankstinio nusistatymo prieš žydų kilmės asmenis“, – kalbėjo politikas.

Anot Seimo apkaltos komisijos pirmininko konservatoriaus Arūno Valinsko, parlamento sudarytos komisijos išvada, ekspertų liudijimų visuma leidžia pagrįstai teigti, kad R. Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

„Kaip turi jaustis mūsų valstybės piliečiai, kurie girdi taip kalbantį asmenį, kuris turi teisę balsuoti už įstatymus?“ – klausė A. Valinskas.

Antradienį nagrinėjant bylą R. Žemaitaitis kėlė klausimus dėl parlamento komisijos parengtos išvados rengėjų.

Jis prašė KT kreiptis į parlamentą, siekiant nurodyti, kas parengė apkaltos komisijos išvadą, tačiau teismas šį prašymą atmetė.

A. Valinskas sakė, kad išvada buvo parengta Seimo komisijos ir buvo patvirtinta parlamento. Jis pridūrė, kad R. Žemaitaitis dėl komisijos sudarymo teisėtumo galėjo kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, posėdžiui pirmininkaujantį asmenį, tačiau to nepadarė.

Išvada – balandžio pabaigoje

Išklausęs bylos dalyvius ir liudytojus KT išėjo rašyti išvados.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda paskelbė, kad teismas išvadą turi parengti per mėnesį. Tą tikimasi padaryti balandžio pabaigoje.

Pernai lapkričio 21 dieną Seimas nusprendė pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų ir kreipėsi į KT, kad šis įvertintų, ar parlamentaro teiginiai prieštarauja Konstitucijai.

Seimo nuomone, R. Žemaitaitis praėjusių metų gegužės 8, gegužės 9, birželio 13 ir birželio 14 dienomis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse ir tokiais savo veiksmais galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Seimo patvirtintoje specialios komisijos išvadoje nurodoma, kad R. Žemaitaitis nepaisė iš Seimo nario priesaikos, jos konstitucinio statuso, atsakingo valdymo principo, iš Konstitucijos kylančių reikalavimų, jog tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Vadovaudamasis tuo , ką rodo ir transliuoja LIETUVOS ŽINIASKLAIDA ,aš susidariau nuomonę , kad ne GERB Žemaitaitis savo propogandinėmis kalbomis skatina neapykantą , O TAI KĄ DARO ŽYDAI P L E S T I N I E Č I A M S SKATINA NEAPYKANTĄ JIEMS , NET NIURNBERGO TEISMAS PRIPAŽINO ŽYDŲ GENOCIDĄ PALESTINIEČIŲ ATŽVILGIU , o ką kalbėjo Zingeris LR SEIME , KAD LIETUVIAI NETURI TEISĖS KALBĖTI APIE TOKIUS KAIP DUŠANSKIS IR Į JĮ PANAŠIUS , ŠTAI KAS SKATINA ANTISEMITIZMĄ .

Danguolė

Danguolė portretas
Kaip maži vaikai , matom kad R.Žemaitaitis trukdo Valdantiesiems tvarkyti savo reikaliukus , a tokie žmonės nereikalingi šalia būti , a kaip apie R.Vanagaitė rašytojai parašė knyga apie žydus - tai užpuolė , net teko bėgti iš Lietuvos . Prašosi tokie žodžiai , ne apie viska galima sakyti ar rašyti Lietuvoje . Yra ką sliepti įžvalga tokia .

ai

ai portretas
man visai dzin ka mano zydu pseudoekspertai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių