Quantcast

Prienų krašto šventė – turininga dešimties dienų kelionė kultūros slėniu

  • Teksto dydis:

Gegužės 17–26 d. vyks tradicinė Prienų krašto šventė, apjuosianti platų Nemuno kilpų slėnį spalvinga programa, kurioje – Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertai, įspūdinga dainų ir šokio šventė upės prieglobstyje bei kiti tradicinio ir šiuolaikinio meno dermę patirti kviečiantys renginiai.

Prienų krašto šventė prasidės jau kitą savaitę. Gegužės 17 d. įvyks iškilminga NATO ir ES vėliavų pakėlimo ceremonija Prienų Laisvės aikštėje, po kurios vyks Lietuvos narystės NATO ir ES 20-mečiui paminėti skirta bendruomenės konferencija „O kas gi tu esi, Tėvyne, jei ne mes“ (Justinas Marcinkevičius). Konferencijos metu bus aptariama Lietuvai svarbių įvykių – įstojimo į ES ir NATO – reikšmė, diskutuojama apie jaunų žmonių pilietiškumo, patriotizmo ugdymą ir kitomis temomis. Konferencijos svečiai – Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Vakarop Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelyje jaukų akustinės muzikos vakarą dovanos Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokiniai, o Prienų kultūros ir laisvalaikio centre – bardas Romas Naidzinavičius kvies į koncertą „Vėjo laivė“, prieš kurį savo skulptūros darbų parodą pristatys menininkai Donatas Mockus ir Inese Valtere iš Latvijos.

Gegužės 18 d. Prienų krašto garbės piliečio, poeto J. Marcinkevičiaus gimtinėje, Važatkiemio kaime, vyks tradiciniai rašytojo kūrybos skaitymai, skirti jo 94-osioms gimimo metinėms. Vakare simbolinės spalvos užlies Nemuno pakrantę, kai nuotaikingas ir gausus būrys žmonių susirinks Baltai mėlynoje vakarienėje, kurioje puikią nuotaiką skleis braziliškos muzikos grupė „Samba Me“ kartu su krašto muzikos grupėmis „Cukraus pudra“ ir „Aksomas“.

Sekmadienį, gegužės 19 d., šventė plės ribas ir kvies į Prienų rajone vyksiančius renginius: Pakuonyje ši diena skirta Lietuvos laisvę gynusiems partizanams – po šv. Mišių, gėlių padėjimo prie kryžiaus, skirto kraštiečio partizano Kazimiero Pyplio-Mažyčio atminimui, bus organizuojamas pėsčiųjų žygis „Pakuonio krašto partizanų keliais“, kviečiantis ne tik turiningai praleisti laiką gamtoje, bet ir giliau pažinti krašto istoriją. Pakuonyje įsikūrusiame Daukšiagirės dvare siūloma leistis į teatralizuotą patyriminę ekskursiją ir unikalius degustacijos atradimus. Smagią dieną su muzika ir šokiais planuoja Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centras – kviečia į liaudiškos muzikos kapelų šventę „Tos kaimo vakaruškos!“.

Gegužės 21 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre svečiuosis Kauno kultūros centro komanda, Prienų publikai pristatysianti didelio populiarumo sulaukusią ir išskirtines patirtis dovanojančią misteriją „Skambantys raštai“. Prieš renginį vyks kūrybinė edukacija, kurios metu Prienų krašto moksleiviai atras lietuviškų sutartinių grožį, bendraus su instaliacijos „Sutartinai“ – naujo Kauno kultūros centro projekto – kūrėjais. Edukatoriai ir moksleiviai kurs instaliacijos „Sutartinai“ dekoracijas.

Gegužės 22 d. Prienų J. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelyje bursis ištikimiausi poezijos mylėtojai ir pasitiks „Poezijos pavasarį“. Vieną krašto šventės saulėlydį kviečiama pasitikti naujoje vietoje – Prienų kosmologijos centre, kurio atidarymo proga atpalaiduojantį ir išskirtinius pojūčius suteikiantį elektroninės muzikos koncertą dovanos KTU Elektroninės muzikos ir kompozicijos studentai.

Gegužės 23 d. bus keliamasi į Pakuonį, į Daukšiagirės dvarą, kuriame improvizuotą šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos sintezę atliks jaunosios kartos šiuolaikinio šokio menininkė Dominyka Markevičiūtė ir džiazo muzikos atstovė Ieva Baranauskaitė. Jų kuriamos menų sintezių tėkmės metu žiūrovai išvys ir pajus stebuklingą energijų apykaitą tarp muzikos ir judesio.

Plačiau pažinti Prienų krašto kaitą per pastaruosius dešimtmečius pakvies Prienų krašto muziejus. Čia gegužės 24 d. bus pristatoma paroda „Prienų savivaldos raida“.

Didžiausias šventinis šurmulys laukia gegužės 25 d., kurią pradės Prienų baikerių klubas „Raptorial“. Po pietų Šilavoto Davatkynas kvies gražiausiomis eilėmis grožėtis tarptautiniame festivalyje „Poezijos pavasaris“. O vakarėjant susirinkę į vieną įsimintiniausių ir skaitlingiausių šventės dalių – Prienų krašto gyventojų ir svečių eiseną, atžygiuos į vasaros estradą prie Nemuno, kurioje: įspūdinga Prienų krašto dainų šventė „NEMUNAS – iš Kartos į Kartą“, atlikėjo Lino Adomaičio, „Grupės 2“ koncertai ir diskoteka po atviru dangumi su didžėjumi Jovani.

Šventės finalinis akordas suskambės gegužės 26 d. – po šv. Mišių, Sekminių sekmadienį. Smagioje popietėje Paprienės laisvalaikio erdvėje prie Nemuno bus bendraujama, sportuojama, pramogaujama. Kaip visada, gardi bus tradicinė mero vaišinama sriuba, vyks edukacijos, dalyvaus mažasis ponis, bus klaidžiojama orientavimosi labirintu ir daugybė kitų įdomių veiklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių