Quantcast

Patiekalas, kurį geriausia patiekti atšaldytą

Smurtas šiuolaikiniame pasaulyje yra dažnas žmonių palydovas. Todėl taip dažnai šios temos imasi dabartinių filmų kūrėjai.

Dvi medikų pasaulio pusės

Istorijos apie medikus kinematografininkus domina todėl, kad tokius filmus mėgsta žiūrovai.

Hipokrato priesaikos riteriai paprastiems žmonėms kelia ir baimę, ir kartu žadina didžiulę pagarbą. Medikas dažnai atrodo panašus į stebukladarį, kurio žinios ir auksinės rankos gali išgelbėti gyvybę. Bet apie šios profesijos darbuotojus visais laikais buvo kuriamos ir kraupios istorijos. Dabar ekranuose pasirodantis "Saldus kerštas" (taip mūsų platintojai pavadino filmą "Return to Sender", kas reikštų "Sugražinti siuntėjui") bando sujungti abi medikų pasaulio puses.

Sezono atradimas

Pagrindinį vaidmenį filme "Saldus kerštas" suvaidino aktorė Rosamunda Pike, kurią drąsiai galima vadinti praėjusio sezono atradimu. Visi, kurie praeitų metų pabaigoje matė režisieriaus Davido Fincherio trilerį "Dingusi", įsidėmėjo Beno Afflecko herojaus žmoną Eimę, kuri ir tapo ta dingusiąja, kažkur prapuolusia penktųjų vedybų su Niku metinių išvakarėse. Dingusios Eimės dienoraštis dar labiau supainioja situaciją, o paslaptingas bylos tyrimas, kaip ir reikėjo tikėtis, atvėrė ne vieną nemalonią praeities paslaptį.

Atsakymus į klausimus, kas yra toji Eimė ir kokios buvo jos dingimo priežastys, žiūrovai suformulavo anksčiau, negu gavo iš filmo autorių painios istorijos kulminacijoje, bet pats procesas buvo nepaprastai įdomus. Įvertino R.Pike pastangas ir Amerikos kino meno akademija, už Eimės vaidmenį nominavusi aktorę "Oskarui".

Tuoj po šio filmo R.Pike įrodė, kad ir komedijoje ji jaučiasi labai natūraliai. Per trumpą laiką pamatėme ją dviejuose šio žanro filmuose "Ilgas kelias žemyn" ir "Kaip Hektoras laimės ieškojo". Štai dabar dar vienas trileris.

Aukštą įtampą garantuoja

Kad mūsų laukia ne silpnų nervų žiūrovams skirtas reginys, perspėja ir pradiniai titrai, kuriuose nurodyta, kad "Saldus kerštas" sukurtas "Aukštos įtampos" (angl. Voltage Pictures) studijoje.

Mažame miestelyje gyvenanti Miranda Vels nėra visiškai patenkinta savo vieniša kasdienybe, tačiau tokiu likimu nesiskundžia. Mergina siekia karjeros medicinos srityje ir turi keletą draugių, kurios kartais suorganizuoja jai aklą pasimatymą. Susitikimas su Kevinu iš pradžių nežadėjo nieko bloga, išskyrus neįprastą detalę, kad kavalierius į jos namų duris pasibeldė žymiai anksčiau, nei buvo susitarta. Vietoj romantiško pasimatymo merginos laukia brutalus smurtas, o po jo – šokas. Paskui pasirodo tikrasis Kevinas, o policija, išklausiusi Mirandos parodymus, operatyviai suranda smurtautoją Viljamą, kuris sėda už grotų.

Bet visa tai – tik siužeto užuomazga. Šioje vietoje, kurioje "teisingas" filmas būtų pasibaigęs, tik pradeda aiškėti tikrieji "Saldaus keršto" autorių ketinimai. Juos gerai iliustruoja garsi japonų patarlė "Kerštas – tai patiekalas, kurį reikia patiekti atšaldytą." Koks nors karštakošis tokiu "kulinariniu" receptu vargu ar sugebėtų pasinaudoti. Bet emocijas valdyti mokanti ir skalpelį meistriškai valdanti medikė Miranda (tai aišku nuo filmo pradžios) gali ilgai siekti savo tikslo. Nuo pažeminimo ir skausmo atsigaunanti mergina sugalvoja planą, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo tikra beprotybė. Tik regis, kad jį realizuojanti keršytoja pamažu pati praranda ir sveiką protą, ir savikontrolę.

Su puikiu psichologiniu trileriu "Dingusi" naują filmą sunku lyginti. Kaip ir abiejų filmų režisierius. Dar tik antrąjį filmą kuriančiam Fouadui Mikati akivaizdžiai trūksta D.Fincherio patirties, taip pat "Saldaus keršto" scenarijus nepasižymi labai aukšta literatūrine kokybe. Bet viena aišku – iš aktorės R.Pike tikrai sulauksime jos talento vertų vaidmenų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių