Quantcast

Naktinis menininkų reidas Kauno gatvėmis

Būrelis kauniečių, susėdę į tarpdisciplininio meno projekto "Draugiška zona" autobusą, savaitgalį suko ratus naktinio Kauno gatvėmis.

Lauko vaizdo reklamos ekranuose paleidę suktis septynių menininkų sukurtus vaizdo klipus, projekto "Draugiška zona" sumanytojai pasiūlė miestiečiams per ekskursiją iš arčiau susipažinti su menininkais ir jų kūryba.

"Kur jūs, nerūpestinga bohema, / Linksma švaistūnų ir kvatoklių šutvė?" – šias Gintaro Patacko eiles, tapusias projekto moto, iš gauto lankstinuko garsiai perskaitė vienas ekskursijos dalyvis. Iš karto užvirė šmaikšti diskusija, kad galbūt bohemos branduolys šiame autobuse ir susirinko. "Gaila, mažai pinigų pasiėmiau, daug nepašvaistysiu", – pajuokavo vienas ekskursijos dalyvis.

Autobusas, pilnas studentiško ir vidutinio amžiaus publikos, stabtelėjo prie projekto vaizdo klipus demonstruojančio ekrano Karaliaus Mindaugo prospekte.

"Kauno viešosios erdvės pasikeitė, tapo tarsi privačios. Savo darbu tai ir norėjau pabrėžti, o G.Patacko poezija tam geriausiai tiko", – aiškino tekstilininkė Inga Likšaitė. Ji su austrų animatore Claudia Rohrmoser savo darbui "Dingę" pagrindu pasirinko Laisvės alėjos dainiaus eilėraštį "Myriop išėjusi bohema". Vaizdo technologijomis G.Patacko eiles jos "įaudė" į tikrą audinį.

"Kitaip nei modernistai, siekę pristatyti save kaip genialius kūrėjus bei sukurti estetinio pasigėrėjimo objektą, šiuolaikiniai menininkai siekia kelti problemas. Menas jau nebėra tai, į ką reikia žiūrėti – menas moko mus matyti", – šiuolaikinio meno principus dėstė viena tarptautinės Kauno bienalės "Textile" rengėjų, menotyrininkė Virginija Vitkienė. Projektas "Draugiška zona" – taip pat šios bienalės produktas.

Pažiūrėjus ir išanalizavus visus projekto filmukus, "sukamus" skirtingose miesto vietose, autobuse žiūrėti "Psilikono teatro" kūrėjų Auksės Petrulienės ir Dariaus Petrulio "necenzūruoti" filmukai. Juose kai kurias žmogiškas formas įgavę silikoniniai žvėreliai daro pratimus, transformuojančius pyktį į elektrą. Versijoje, demonstruojamoje lauko vaizdo ekrane, kai kurios scenos buvo iškirptos.

Kad nesušaltų ir nenuobodžiautų, ekskursijos dalyviai vaišinti vynu ir "Draugiškos zonos" šokoladiniu pyragu.

Prisipažinsiu, buvau surezgusi tokį planą: jei dvi ekskursijos valandos prailgs, išlipsiu nelaukdama pabaigos. Bet ekskursija neprailgo. Ir ne tik man. Autobusui artėjant prie galinės stotelės, ekskursijos dalyviai kūrė antrosios ekskursijos dalies variantus. "Pasiimsime profesorių Leonidą Donskį su gitara ir važiuosime traukiniu į Vilnių. Kursime draugišką dvimiestį", – siūlė Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Zigmas Lydeka. "O gal geriau per privačias erdves kitą ekskursiją darykime? Būtų ne mažiau įdomu", – pasiūlė kažkas iš kito autobuso kampo.

"Projekto tęsinys tikrai bus. Juk šis projektas vadinasi: "Draugiška zona #1". Vadinasi, bus ir projektas "numeris du", – užtikrino viena bienalės "Textile" partnerių Ina Pukelytė.


Šiame straipsnyje: Draugiška zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vismantas

Vismantas portretas
Puiki ideja, kuo daugiau tokiu renginiu Kaune!

Saulius1

Saulius1 portretas
Kaip tokiems renginiams tiktų kažkados buvęs VideoTroliBaras.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių