- Arūnas Starkus
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vyno profesijų nėra labai daug: vyndarys, vynuogių augintojas, vyno pirklys, vyno žurnalistas ir someljė. Sunkiausia dalia tenka someljė.
Įspūdis klientui
Someljė – tai restorano darbuotojas, atsakingas už vyno meniu sudarymą, jo suderinimą su valgiaraščiu ir klientų aptarnavimą.
Kai restorano svečias pradeda kalbėti, būna per vėlu skaityti knygas – reikia akimirksniu suprasti, prisitaikyti ir nenuvilti nei žiniomis, nei aptarnavimo kokybe.
Lietuvoje ketvirti metai veikia someljė mokykla, rengianti vyno profesionalus restoranams. Ko gero, kaip tik todėl jau ketvirtą kartą vyko nacionalinis someljė čempionatas. Ir trečią kartą iš eilės jame triumfavo Arminas Darasevičius iš „Vyno klubo“.
Rungėsi žiniomis ir technika
Šių metų Lietuvos someljė "Mouton Cadet Grand Prix" varžybos vyko „Stiklių“ restorane Vilniuje. Čempionato rungtys buvo parinktos pagal Tarptautinės someljė asociacijos reikalavimus ir atspindėjo visus praktinio darbo restorane aspektus.
Rungtys buvo tokios: reikėjo atpažinti seną vyną ir patiekti restorano svečiams, meistriškai atkimšti šampano butelį ir pilstyti šampaną į devynias taures, ištaisyti klaidas meniu, derinti vyną ir maistą, atpažinti vyną ir spirituotus gėrimus, sublizgėti teorinėmis žiniomis.
Svarbiausia – praktika
Lietuvos someljė čempionas A.Darasevičius nedirba restorane. Kur jis įgyja patirties ir kam jam reikalingi titulai?
„Su bendradarbiais iš „Vyno klubo“ neretai vykstame į vyno ir maisto derinimo sesijas – restorane užsisakome 8-9 patiekalus, atsikemšame tiek pat skirtingo vyno butelių ir „dirbame“, – pasakojo jis. – Atrasti vyno ir maisto harmoniją galima tik nuolat praktikuojantis. Per tokią sesiją patikrinus apie 50 skirtingų derinių, gali daryti tam tikrus apibendrinimus. Ilgainiui susiformuoja įprotis analizuoti valgant ne tik restoranuose, bet ir namuose."
Atsivėrė keliai
"Dabar, – tęsė A.Darasevičius, – mano patarimų klausia ne tik parduotuvės klientai, bet ir restoranai, rengiantys atsakingas vakarienes. Kelis kartus laimėtas geriausio Lietuvos someljė titulas atvėrė kelius pas žymiausius vyndarius, į ištaigingiausius Europos restoranus. Ten – geriausia mokykla, nes visur susitinki patyrusius someljė ir profesionalius šefus.“
Antrąją vietą someljė čempionate užėmė Gintaras Jakuntavičius iš „Steak House Helios“ restorano Vilniuje, trečias liko Narimantas Miežys iš „Saint Germain“.
Restoranų, kurie per ketverius metus savo atstovus siuntė į vyno profesionalų varžybas – vienetai. Be anksčiau paminėtųjų, galima prisiminti Indrą Ramanauskienę iš „Gero vyno rūsio“ Kaune, Redą Norkeliūną iš „Stiklių“ Vilniuje ir Onurą Ursavą iš „Apvalaus stalo klubo“ Trakuose.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
ABBA žvaigždė B. Anderssonas kuria šaukinius Švedijos klasikinės muzikos radijui
ABBA žvaigždė Benny Anderssonas iškeitė popmuziką į klasikinę, tai jo naujas vaidmuo Švedijos radijo stotyje. ...
-
Išsigydžius tris priklausomybes, žurnalistą A. Skačkauską užklupo vėžys: dar gerai išsisukau
Neeilinė istorija, kurią išgyveno buvęs žurnalistas Audrius Skačkauskas. Suvaldęs net tris priklausomybes, vyras susirgo vėžiu, o tuomet save realizavo turguje. ...
-
Nauja I. Jankauskaitės daina: skiriu visoms Ingoms, tik ne I. Valinskienei
Viena ryškiausių šalies muzikos kūrėjų Inga Jankauskaitė pristato intriguojantį kūrinį ir vaizdo klipą „Taip nesąžininga, Inga“. Atlikėja juokavo, kad naujasis kūrinys skirtas visoms Ingoms, išskyrus Ingridą Valin...
-
G. Sabutytė-Alijeva: na ir kas, kad pusė Lietuvos pamatys mane nuogą8
„Aš pradėjau galvoti: na ir kas, kad mane pamatys pusė Lietuvos nuogą, na ir kas, kad perskaitys kažkokias mano žinutes ar pamatys kažkokį video. Aišku, tai turės pasekmių tiems žmonėms, nes aš tikrai nenuleisčiau rankų,...
-
A. Swan apie tamsiąją socialinių tinklų pusę: iki šiol yra persekiojamas?2
„Dabar socialiniai tinklai – tūkstančiai žmonių, kurie žiūri, kurių jūs net nežinot, ir jie turi laisvę jums bet ką parašyti ir padaryti, ir jūs neturėsit kaip apsiginti. Todėl turite suvokti, kad jūsų laukia būtent ta na&sc...
-
V. Siegel prabilo apie socialinių tinklų paskyros vagystę ir šantažą18
„Niekada neskaitau komentarų, bet jeigu juos atidarom, ką mes matom: bjaurybė, baidyklė, kas ji tokia. O kas tu toks, kad leidi sau taip komentuoti ir taip kalbėti apie žmogų, kurį pažįsti tik iš teliko ar instagramo, o su juo net n...
-
Šaltinis: Prancūzijos policija iškvietė G. Depardieu dėl įtariamo lytinio smurto7
Prancūzijos policija pirmadienį sulaikė ekrano legendą Gerard‘ą Depardieu, kuris buvo apkaltintas dviem atskirais seksualinio priekabiavimo atvejais, pranešė su byla susijęs šaltinis. ...
-
Silvester Belt: kūryba nesibaigia, tai begalinis procesas4
Kokia nenuspėjama laimės paukštė, vardu Fortūna! Planuoji mažais žingsneliais kopti šlovingojo muzikos olimpo link, o ji ima ir pakiša tau – nespėjusiam nė susigaudyti – laimingą loterijos bilietą. Nutrynus auksiuką ...
-
Vilniuje – ekstravagantiškieji islandai „GusGus“ su nauja programa
Gera žinia visiems islandų grupės „GusGus“ gerbėjams! Po pertraukos ekscentriška trijulė sugrįžta į sostinę ir jau liepos 12 d. (penktadienį) surengs savo vienintelį šiemet pasirodymą Lietuvoje. Vilniuje grupė pristatys s...
-
„Kaunas Jazz“: „Vikonda grupė“ išdalino apdovanojimus5
Šis savaitgalis sutraukė visus džiazo, gyvo garso, šokio, autentiškų garsų mėgėjus į laikinąją sostinę. Visas miestas prisipildė muzikos, o net trijose Kauno centro vietose vyko ir „Vikonda grupės“ palaikomi muzikan...