Quantcast

Ką veikia someljė

Vyno profesijų nėra labai daug: vyndarys, vynuogių augintojas, vyno pirklys, vyno žurnalistas ir someljė. Sunkiausia dalia tenka someljė.

Įspūdis klientui

Someljė – tai restorano darbuotojas, atsakingas už vyno meniu sudarymą, jo suderinimą su valgiaraščiu ir klientų aptarnavimą.

Kai restorano svečias pradeda kalbėti, būna per vėlu skaityti knygas – reikia akimirksniu suprasti, prisitaikyti ir nenuvilti nei žiniomis, nei aptarnavimo kokybe.

Lietuvoje ketvirti metai veikia someljė mokykla, rengianti vyno profesionalus restoranams. Ko gero, kaip tik todėl jau ketvirtą kartą vyko nacionalinis someljė čempionatas. Ir trečią kartą iš eilės jame triumfavo Arminas Darasevičius iš „Vyno klubo“.

Rungėsi žiniomis ir technika

Šių metų Lietuvos someljė "Mouton Cadet Grand Prix" varžybos vyko „Stiklių“ restorane Vilniuje. Čempionato rungtys buvo parinktos pagal Tarptautinės someljė asociacijos reikalavimus ir atspindėjo visus praktinio darbo restorane aspektus.

Rungtys buvo tokios: reikėjo atpažinti seną vyną ir patiekti restorano svečiams, meistriškai atkimšti šampano butelį ir pilstyti šampaną į devynias taures, ištaisyti klaidas meniu, derinti vyną ir maistą, atpažinti vyną ir spirituotus gėrimus, sublizgėti teorinėmis žiniomis.

Svarbiausia – praktika

Lietuvos someljė čempionas A.Darasevičius nedirba restorane. Kur jis įgyja patirties ir kam jam reikalingi titulai?

„Su bendradarbiais iš „Vyno klubo“ neretai vykstame į vyno ir maisto derinimo sesijas – restorane užsisakome 8-9 patiekalus, atsikemšame tiek pat skirtingo vyno butelių ir „dirbame“, – pasakojo jis. – Atrasti vyno ir maisto harmoniją galima tik nuolat praktikuojantis. Per tokią sesiją patikrinus apie 50 skirtingų derinių, gali daryti tam tikrus apibendrinimus. Ilgainiui susiformuoja įprotis analizuoti valgant ne tik restoranuose, bet ir namuose."

Atsivėrė keliai

"Dabar, – tęsė A.Darasevičius, – mano patarimų klausia ne tik parduotuvės klientai, bet ir restoranai, rengiantys atsakingas vakarienes. Kelis kartus laimėtas geriausio Lietuvos someljė titulas atvėrė kelius pas žymiausius vyndarius, į ištaigingiausius Europos restoranus. Ten – geriausia mokykla, nes visur susitinki patyrusius someljė ir profesionalius šefus.“

Antrąją vietą someljė čempionate užėmė Gintaras Jakuntavičius iš „Steak House Helios“ restorano Vilniuje, trečias liko Narimantas Miežys iš „Saint Germain“.

Restoranų, kurie per ketverius metus savo atstovus siuntė į vyno profesionalų varžybas – vienetai. Be anksčiau paminėtųjų, galima prisiminti Indrą Ramanauskienę iš „Gero vyno rūsio“ Kaune, Redą Norkeliūną iš „Stiklių“ Vilniuje ir Onurą Ursavą iš „Apvalaus stalo klubo“ Trakuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių