Quantcast

Blondinė, atsakinga už 6 milijardų strategiją

Vienoje stambiausių Didžiosios Britanijos kompanijų „Tesco“ įsitvirtinusi moteris svajoja atiduoti duoklę Lietuvai

Prieš aštuonerius metus į Angliją atvykusi mokytis mažutė, gležnutė kaunietė padarė stulbinamą karjerą. 31 metų Jurgita Rokaitė-MacNaughton – stambiausios Didžiosios Britanijos kompanijos „Tesco“ finansų vyriausioji vadybininkė. Po 12–14 valandų per parą dirbančios blondinės darbo kompiuterio ekrane – įspūdingi skaičiai: Jurgita atsakinga už 4–6 milijardų litų strategiją. Verta penkių žvaigždučių „Aš vertinu kiekvieną poilsio akimirką“, – šypsosi tik parai į gimtąjį Kauną grįžusi ir atostogauti su sese bei drauge skubėjusi moteris. Ilsėtis, mėgautis masažu, grožio procedūromis J.Rokaitė-Mac Naughton sau leidžia tik labai geruose viešbučiuose, SPA centruose ir kosmetikos salonuose. „Maldyvų salos, Mauricijus, – vienos mano mėgstamiausių poilsio vietų“, – kalba Jurgita. Jos balse – nė mažiausios arogancijos.

Atostogaudama Dubajuje ji pasirinko viešbutį, brangumu nusileidžiantį tik šeichų „Burj Al Arab“. „Yra toks angliškas posakis: „Work hard, play hard“ – sunkiai dirbu, lengvai žaidžiu. Todėl viešbutis man turi būti ne mažiau nei penkių žvaigždučių“, – kalba J.Rokaitė-MacNaughton.
Pirmasis metinis atlyginimas, gautas Anglijoje (apie 50 tūkstančių litų) dabar jai gali sukelti tik juoką.  Ir tai ne ta istorija, kai lietuvė sužavi dvigubai vyresnį turčių iš Vakarų: kai Jurgita tekėjo, su vyru jie abu buvo studentai. Trejus metus prestižinėje kompanijoje dirbanti lietuvė už savo vyrą dabar uždirba dvigubai daugiau.
„Pats nejaukiausias klausimas – apie pinigus“, – šypsosi ir purto galvą J.MacNaughton. Ji nepatenkina smalsumo ir neįvardija, koks šiandieninis jos uždarbis.
„Moka tiek, kiek esu verta. Kiekvienais metais, kai pereidavau į kitą departamentą, mano metinis atlyginimas padidėdavo bent 10 tūkstančių svarų sterlingų“, – pasakoja ji.

Finansinių strategijų generolė

„Ten daug lygių grandžių“, – bando aiškinti painią britų kompanijos struktūrą Jurgita. Tačiau viršūnių piramidę pasiekusi moteris kuklinasi prisipažinti, kad iki aukščiausios grandies jai liko tik trys laipteliai. Aukščiau – tik finansų ir pačios „Tesco“ kompanijos vadovas.
Lietuvė sulaukia ir labai gerų pasiūlymų dirbti kitose kompanijose. Išėjusi iš „Tesco“ Jurgita galėtų tapti Didžiosios Britanijos vidutinio lygio kompanijos finansų direktore.
Nuo vasario mėnesio J.MacNaughton perėjo dirbti į naują departamentą – „Tesco Direct“. Ten ji atsakinga už naujo distribucijos projekto finansinę strategiją: „Į šį projektą, aprėpianti daugybę mažmeninių prekių – nuo namų apyvokos daiktų, žaislų iki elektronikos prekių su jų užsakymu per katalogus ir internetu, daug investuojama. Privalau sutvarkyti distribucijos planus, mažinti išlaidas, didinti pelną“, – kalba J.Rokaitė-MacNaughton.

Darboholikės dienoraštis

„Prieš pat atostogas ji buvo vos gyva, – kužda „Noriu personalo sprendimų grupėje“ Kauno padalinio vadove dirbanti Jurgitos sesuo dvynė Kristina. – Neretai sesė užmigdavo su kompiuteriu rankose.“
Solidus atlyginimas, namas, prabangios atostogos turi savo kainą. Ankstyvais rytais Jurgita nespėja namuose išgerti net kavos: tiksliu laiku – 6 valandos 55 minutės po beveik valandos kelionės nuosavu kabrioletu „Mazda MX-5 – ji jau darbe. Iš aparato įsipila „Cappucino“ kavos, o jau 7 val. prasideda susirinkimų maratonas, kuris su nedidelėmis pertraukomis trunka iki 16–17 valandos.
Prie kompiuterio Jurgita sėdi iki 20, kartais – 22 valandos. Būna, kad darbe ji užsibūna iki pusiaunakčio. Prieš  atostogas miegodavo po 5 valandas. Likusį laiką atėmė darbas.
„Bet aš labai mėgstu savo atostogas“, – juokiasi Jurgita, nors darbo reikalais mobiliuoju telefonu kalbasi net lipdama į lėktuvą. Ir per atostogas telefono neišjungia. Tiesa, namie palieka nešiojamąjį kompiuterį ir „BlackBerry“. „Vieni atostogas parduoda, o aš kartais po savaitę poilsio nusiperku“, – juokiasi ji.

Dirba dviem kompiuteriais

J.Rokaitė-MacNaughton dirba pagrindiniame, viename iš aštuonių Anglijoje įrengtų naujų „Tesco“ biurų. Aplinka demokratiška: ilgas stalas ir vienas priešais kitą po penkis sėdintys aukščiausio bei žemesnio rango darbuotojai. Prieš baltais marškinėliais ir juodu kostiumėliu vilkinčią kaunietę ant balto stalviršio – jokio daikto, net pieštuko. Tik specialus nešiojamas įdėklas ir du kompiuteriai.
„Taip dirbti produktyviau“, – aiškina J.MacNaughton. Į poilsio kambarį su žaidimų konsole „Wii“ ir specialiais gultais, ant kurių galima keliasdešimt minučių nusnūsti, ji dar nė karto nebuvo užsukusi.
Vadovai stengiasi išnaudoti kiekvieno darbuotojo potencialą, išsunkti jį kaip citriną: „O keisdamas departamentus privalai iš naujo įrodinėti savo pajėgumą. Įpratęs dirbti vienoje vietoje sustabarėji. To negalima sau leisti. Privalai visą laiką tobulėti“, – taria Jurgita.
Ji – karjeristė? Jauna moteris kvatojasi: „Vyras, mums susipažįstant,  tai žinojo.“ „Savo darbą atlieku 110 procentų. Skamba kvailai, bet darbas – mano hobis”, – kalba  J.Rokaitė-MacNaughton.
Lietuvė milžiniškoje kompanijos galvoja apie darbuotojų motyvavimą, o ne kaip tapti populiaria ir įsigyti kuo daugiau bičiulių. Jurgita neslepia:  į „Tesco“ ji atėjo dirbti, o ne ieškoti draugų.

Iš pradžių vyko uždarbiauti

Pirmą kartą į Didžiąją Britaniją pagal studentų mainų programą imli ir energinga LŽŪA studentė atvažiavo 1997-aisiais.
„Patiko skaičiuoti pinigus“, – juokauja į Angliją iš pradžių važinėjusi uždarbiauti, o po to nusprendusi ten mokytis Jurgita.
Iš pradžių ji įsidarbino didžiausioje alkoholinių gėrimų kompanijoje „Thresher Group“. Dirbdama mokydavosi iki išnaktų, savaitgaliais, nes lietuviški mokslo sertifikatai D.Britanijoje tuomet negaliojo. Išlaikiusi 20 sunkių egzaminų, Jurgita apsigynė verslo planą.
Dabar ji turi aukščiausią finansininko kvalifikaciją – CIMA (Chartered Institute of Management Accountants). Jurgitos pavardė puikavosi prestižiniame ekonomikos ir verslo leidinyje „Financial Times“.

Namas už daugiau nei 2 milijonus

„Svarbiausia yra patekti į kompaniją, po to aš rasiu savo kelią“ – mėgsta kartoti J.Rokaitė-Mac Naughton.
2000-aisiais su penkiais studentais ji nuomojosi trijų nedidelių kambarių namuką su viena bendra vonia.
Prieš kelias savaites jį įsikėlė į naujus namus prie jachtų klubo. Tai –  renovuotas 1898-ųjų statybos namas su ketvirčiu hektaro žemės valda, trimis vonios kambariais, didele svetaine. Nuo Jurgitos namų iki  Kembridžo miesto – 15 minučių kelio.
Vidurio Anglijos modernios klasikos stiliumi įrengtas senas namas kainavo apie 2,2 mln. litų. Prasidėjus nekilnojamojo turto krizei, Jurgita su vyru dar nespėjo parduoti kito savo namo, bet sumažinę kainą rado pirkėją.

Tėvui – maža dukrelė

Ji niekada neplaukia pasroviui ir nesustoja vietoje, visada renkasi tik sunkiausią darbą, didžiausią iššūkį. Todėl „Tesco“ departamente ji vadovavo sunkiausiai komandai, kurioje – ne tik mokslus baigę nepatyrę, bet ir kitų kultūrų bei religijų atstovai. Musulmonams, indams yra labai sunku pripažinti, kai jiems vadovauja moteris.
Kiekvienas darbuotojas įvertinamas taškais ir spalvomis: raudona – blogiausia, gintarinė – darbuotojas jam keltų tikslų nepasiekia, žalia – dirba savo lygiu, mėlyna – viršija užduotis.
„Jūs – netinkama“, – J.MacNaughton išdrįso rekomenduoti atleisti „Tesco“ kompanijoje 25 metus dirbusią moterį. Ši istorija pasiekė ir kompanijos viršūnę. Bet paaiškėjo, kad lietuvė buvo teisi.
Trečiąjį gyvenimo dešimtmetį J.MacNaughton ketino skirti karjerai, kitus – šeimai.
Tačiau aukštumų pasiekusi ir svajojanti duoklę Lietuvai atiduoti karjeristė prisipažįsta: „Labai sunku balansuoti tarp šeimos ir karjeros. Kai ką gaunu, kai ką – prarandu. Noriu pakilti į dar vieną lygį.“
Ji neatmeta galimybės pasirinkti darbą viename „Tesco“ užsienio padalinių.
Greičiausiai tai bus Japonija, nes ten – sunkiausia.
Bet savo tėvui prestižinėje kompanijoje aukštumų pasiekusi moteris Jurgitai liko mažąja dukrele. Pamatęs jos anglišką namą ir „Mazdą MX-5“ vyras švelniai apkabino dukterį: „Mano maža mergytė turi žaislinį namą ir žaislinę mašiną.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių