Quantcast

Aplinkosaugos aktyvistai Švedijoje dažais ištepė apsauginį C. Monet kūrinio stiklą

  • Teksto dydis:

Stokholmo nacionaliniame muziejuje aplinkosaugos aktyvistai raudonais dažais ištepė apsauginį Claude'o Monet (Klodo Monė) paveikslo stiklo, trečiadienį pranešė policija ir muziejus.

„Buvo sulaikytos dvi maždaug 25 ir 30 metų amžiaus moterys“, – sakė policija.

Aplinkosaugos organizacija „Atkurti pelkes“ (Aterstall Vatmarker), duodama interviu naujienų agentūrai AFP, prisiėmė atsakomybę už šį incidentą.

Muziejus AFP sakė, kad dar neaišku, ar paveikslas buvo apgadintas per šį incidentą.

Šis C. Monet kūrinys „Dailininko sodas Živerni mieste“ buvo nutapytas 1990 metais.

Muziejaus atstovė spaudai Hanna Tottmar (Hana Totmar) teigė, kad šiuo metu muziejaus darbuotojai tikrina, ar paveikslas nebuvo apgadintas. Ji tikisi, kad ketvirtadienį galės pateikti naujausią informaciją.

Aplinkosaugos organizacija socialiniame tinkle „Facebok“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti kaip dvi moterys dažais ištepa paveikslo apsauginį stiklą ir priklijuoja prie jo savo delnus.

Tuomet abi sušunka: "(klimato) situacija yra kritinė“ ir „mūsų sveikatai gresia pavojus“.

Duodama interviu organizacija apkaltino Švedijos vyriausybę, kad ji nesilaiko tarptautinių įsipareigojimų klimato kaitos srityje.

„Išmetamų teršalų kiekį turėtume sumažinti 31 proc. Tačiau mūsų išmetamų teršalų kiekis vis dar didėja. Tai pasibaisėtina“, – sakė grupės atstovė spaudai Helen Wahlgren (Helen Vahlgren).

Muziejus pareiškė, kad nepritaria veiksmams, galintiems pakenkti meno objektams.

„Kultūros paveldas turi didžiulę simbolinę vertę, todėl nepriimtina jį pulti ar naikinti, nesvarbu, kokiu tikslu“, – sakė vyriausiojo kuratoriaus pareigas einantis Peras Hedstromas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Anksčiau dauguma paveikslų būdavo eksponuojami be apsauginių stiklų ir niekas jų negadindavo, išskyrus akvarelę. Buvo tik keli atvejai po 2 oji pasaulinio karo, kai buvo aplipilti ir sugadinti sieros rūgštimi St. Peterburge. Net fašistai ir tie saugojo meno vertybes, o čia - kokie aborigenai užgimė, kuriems neliko nieko švento?

Anonimas

Anonimas portretas
Rankas nukapoti ir padėti už stiklo kaip eksponatą kad kiti barbarai žinotų kas už tai laukia...

Nesveikos

Nesveikos portretas
durnės. Neturi ką veikt
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių