Quantcast

Kėdainių rajone liepsnojo apleistas dvaras: savivaldybė jau ne kartą prašė jį privatizuoti

Apytalaukio dvare kilus gaisrui Kėdainių rajono savivaldybė sako, kad daug metų nenaudojamą dvarą jau kartą prašė atsakingų institucijų įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą, tačiau leidimo negavo.

Anot Bendrojo pagalbos pranešimo, informacija apie gaisrą apleistame dvare gauta 5.15 val.

„Pranešėjas teigė, kad trečiasis pastato aukštas dega atvira liepsna. Gesinimui sutelktos didelės ugniagesių pajėgos. Šiuo metu paskelbta apie gaisro lokalizaciją, jis neplinta, bet dar nėra pilnai užgesintas“, – BNS apie 7 val. sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo poskyrio vyriausiasis specialistas Dainius Vedrickas.

Į įvykio vietą išsiųstos Kėdainių ir Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, informacija perduota Kauno greitosios medicinos pagalbos stočiai.

Nori privatizuoti

Kėdainių savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius anksti ryte apžiūrėjo gaisravietę, tačiau kol kas į dvaro vidų patekti negalėjo.

„Kiek žinome, labiausiai pažeista perdanga, kadangi ji buvo medinė. Specialistai buvo nusivežę droną, stogas pažeistas, bet nesukrypęs, Gaisrininkai neįleido į vidų, dar yra rusenančių židinių“, – BNS sakė A. Kacevičius.

Anot jo, savivaldybė ketina sutvarkyti gaisro padarinius ir dvarą užsandarinti.

„Minimaliai gaisro padarinius sutvarkyti reikės, bent jau užsandarinti, kad lietus, krituliai neardytų. Bus sudarytos komisijos, manau, ir savivaldybės, ir Kultūros paveldo departamento atstovai dalyvaus, spręsime, kiek reikalinga minimalaus to tvarkymo“, – sakė A. Kacevičius.

Jo teigimu, savivaldybė jau ne kartą prašė atsakingų institucijų leidimo šį dvarą įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą, tačiau leidimo negavo.

„Tas dvaras nenaudojamas jau keliolika metų, tačiau jis sąlyginai geros būklės buvo. Aišku, langai, durys užkalti, kadangi nenaudojamas. Savivaldybė jį prižiūrėjo, deja, vandalizmų didesnių ar mažesnių vis pasitaikydavo, išplėšdavo užkaltas vietas, į vidų labai rūpėdavo įlįsti. Mes ne vieną kartą kreipėmės į Kultūros paveldo departamentą, ministeriją dėl leidimo privatizuoti tą dvarą, iki šiol jo negavome“, – tvirtino administracijos vadovas.

Institucijos, pasak A. Kacevičiaus, motyvavo, kad „nėra respublikos mastu vizijos, kaip turėtų būti tvarkomi dvarai, norima paruošti bendrą koncepciją“.

Anot jo, buvo atsiradę asmenų, kurie domėjosi galimybe įsigyti dvarą, taip pat būta norinčiųjų jį išsinuomoti, tačiau galiausiai planai liko neįgyvendinti negavus lėšų dvarui tvarkyti.

„Kiekvieno dvaro sutvarkymui, kapitaliniam remontui, reikalingos didelės lėšos. Neturint šaltinių pakankamai sudėtinga atstatyti“, – sakė A. Kacevičius.

Savivaldybė planų rekonstruoti dvarą ir jį pritaikyti kokiai nors veiklai, anot administracijos vadovo, neturi.

Priklauso savivaldybei

Apytalaukio dvaras ir parkas įsikūręs už penkių kilometrų į šiaurę nuo Kėdainių, prie Nevėžio intako Alkupio. Pirmą kartą Apytalaukis paminėtas H. Vartbergės „Livonijos kronikoje“ 1371 metais. Nuo XV amžiaus minimas Apytalaukio dvaras.

Mūriniai dvaro rūmai statyti XIX amžiaus viduryje, vėliau rekonstruoti, turi neorenesansinio stiliaus bruožų.

Šiuo metu dvaro sodyba nuosavybės teise priklauso Kėdainių rajono savivaldybei. 2018 metais savivaldybė buvo pasirašiusi koncesijos sutartį su vietos verslininkės įkurta viešąja įstaiga dėl dvaro sutvarkymo ir pritaikymo turizmui, tačiau ji nutraukta nepradėjus tvarkyti pastato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lijana

Lijana  portretas
Pati domejausi situo dvaru ir turejau graziu minciu prisikelti sita dvara , patis is savovaldybes zmones uzkirto kelia . Sukeldami didziulius reikalavimus . Patis nieko neinvestave ir kitiems neleido igyvendinti . Va geriau sudege ir ramu . Net sirdis plysta kai pamaciau . Lietuvos dvarai yra pamirsti . Ir visiems pohui

er asu

er asu portretas
Tai kodėl buvo apleistas, jei buvo valstybės nuosavybė - apsileidusi yra valstybė, kad net tarybų valdžios išsaugotą turtą paleido vėjais. Tokių apleistų dvarų daugybė, vadinasi jų savininkė pati labai apsileidusi

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tai ką veikia Kultūros paveldo departamento darbuotojai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių