Quantcast

Grafičiai – nesibaigiantis galvos skausmas

Sienų terliotojai nebijo būti nutverti ar gauti baudų. Pikčiausia, kad terliotojai renkasi neseniai uždažytus fasadus.


 

Sienų terliotojai nebijo būti nutverti ar gauti baudų. Pikčiausia, kad terliotojai renkasi neseniai uždažytus fasadus.

Gailisi nuvalę piešinį

Vos pradėjo pavasarėti, E.Balsio menų gimnazijos siena buvo aprašinėta vadinamaisiais tagais – prasmės ir estetinės išvaizdos neturinčiais užrašais.

Gimnazijos direktorius Gintautas Misiukevičius netveria pykčiu. Pernai naujųjų mokslo metų pradžią apkartino po nakties ant buvusio dvaro sienos atsiradęs raudonas siluetas. Tada pastatas buvo nudažytas vos prieš kelias dienas.

Gal mėnesį mokytojai ir mokiniai apžiūrinėjo keistą piešinį. Būta ginčų, ar tai gražu, bet visi priėjo vieningą nuomonę, kad per trumpą laiką atsiradęs piešinys – ne diletanto darbas, prie sienos stovėjo piešimo pradžiamokslį krimtęs žmogus.

Pasvarstę gimnazijos vadovai nusprendė nesuprantamą kūrinį uždažyti. Tai kainavo apie porą tūkstančių litų.

Vandalų nepaliesta siena išbuvo vos kelis mėnesius. Prieš keletą savaičių ant jos vėl atsirado terlionių. Šį kartą jų autoriai meniniu skoniu bei sugebėjimais nepasižymėjo. Spėjama, kad tai gali būti penktokas ar septintokas.

Dažams pinigų negauna

"Atėjo dvasios ubagėlis ir papeckiojo. Gal net būtų geriau, jei būtų likęs anas piešinys. Bent jau kažkokia estetika būtų buvusi. Nė vieno pavasario nepasitikome švariomis sienomis", – piktinosi direktorius.

Gimnazijos vadovas pripažino, kad kiekvieną pavasarį, o kartais ir rudenį, iš įstaigai skiriamų pinigų tenka išmesti tam tikrą sumą išorinėms sienoms uždažyti. Mokyklos biudžete tam pinigų nenumatoma, tad tokiu būdu tenka taupyti kitų pirkinių ar darbų sąskaita.

Vos pabaigusi įrengti modernaus apšvietimo darbus mokyklos vadovybė suskubo keisti grindų dangą, tačiau pastato fasado dažymas ir vėl "pavogs" dalį tam skirtų pinigų.

"Mielai įrengtume vaizdo stebėjimo kamerų ir apšviestume šią terliotojų pamėgtą sieną, bet tai kainuotų kur kas daugiau, nei ją tiesiog dar kartą nudažyti", – aiškino G.Misiukevičius.

Direktorius pasakojo bandęs kalbinti gimnazijos auklėtinius: bendruomenė žino, kurie mokiniai yra linkę išdykauti purškiamais dažais. Tačiau jie gimnazijos vadovą patikino, kad rašinėti ant savų sienų būtų ne lygis.

Prie mokyklos vakarais nuolat renkasi būrelis jaunuolių, bet pareigūnai patikino neturintys pagrindo jų iš čia varyti. Kai mokytojai pasiūlė šiems vaikinams pasportuoti gimnazijos salėje, jie atsisakė.

Direktorius net buvo pakvietęs estetiškais piešiniais išmarginti gimnazijos elektros skydinę, tačiau tai padaryti norinčiųjų neatsirado.

Su pavasariu grįžo grafičiai

Ne geresnė padėtis ir miesto centre. Dar rudenį kirtę per nagus grafitininkams pareigūnai buvo pasiekę, kad senamiesčio pastatų sienos būtų nudažytos. Abipus pagrindinės Tiltų gatvės akių nebebadė keverzonės.

Tačiau pavasaris sumaišė protus grafitininkams, miesto širdis vėl panašėja į Harlemą.

Net viena pagrindinių Liepų gatvė šiemet jau spėjo smarkiai nukentėti nuo grafitininkų.

Miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė paaiškino, kad dabar neskubama bausti pastatų savininkų bei valdytojų. Pastebėję apterliotus pastatų fasadus šio skyriaus darbuotojai pirmiausia užfiksuoja šiuos pastatų niokojimo atvejus bei surašo reikalavimus juos panaikinti.

Valdininkai suderina su namų savininkais terminus, per kuriuos numatoma nudažyti sienas. Tiesa, žiemą tokie reikalavimai nerašomi, bet ir grafitininkai šaltuoju metų laiku paprastai nekiša nosies iš namų.

Pernai uostamiestyje surašyti 65 tokie reikalavimai, nė vienu atveju pastatų valdytojų nereikėjo bausti už neįvykdytą pasižadėjimą nuvalyti peckiones.

Šiemet jau užfiksuoti penki atvejai, kai vandalai ant daugiabučių gyvenamųjų namų užrašė politinio pobūdžio lozungus. Akivaizdu, kad tai ne grafitininkų darbas.

K.Vintilaitė atviravo, kad netrukus Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai vėl pradės fiksuoti vadinamuosius tagus bei kitokias terliones.

Gaudys nauja policijos valdyba

Pernai, kai Klaipėdoje miesto valdžia paragino policiją kilti į kovą su grafitininkais, stengtasi ne tik užfiksuoti visas šias terliones, bet ir bandyta svarstyti, kaip su grafitininkais kovoti.

Kartą savivaldybėje buvo susirinkę savivaldybės valdininkai, politikai bei policininkai, tartasi, kokie įmanomi būdai išlaikyti gražų miestą.

Tąkart būta siūlymų dažniausiai aprašinėjamus pastatus užpiešti moderniojo meno piešiniais. Tačiau Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda į šį siūlymą žiūri skeptiškai.

"Menas turi būti savo vietoje, o ne ant tvorų. Jei mes taip pasielgtume, miestas tūptų panašus į velykinį margutį", – piktinosi L.Dūda.

Jis įsitikinęs, kad reikia dar gerokai pasvarstyti, ar teisinga būtų pastatų sienas dengti purškiamiems dažams atspariais chemikalais, kad netikusius užrašus ar piešinius būtų galima tiesiog nuplauti vandeniu.

Dar neaišku, ar tokios medžiagos nepakenktų pastatams. Be to, toks kovos būdas daug kainuotų, tad miesto biudžete tektų numatyti tam pinigų, skelbti viešuosius pirkimus.

Akivaizdu, kad policijos pastangos atmušti norą tepti pastatus, naudos nedavė. Pagarsėjęs "Ginov" parašo autorius teistumus jau skaičiuoja dešimtimis, jam skirtos baudos siekia dideles sumas, tačiau šie užrašai dygsta lyg grybai po lietaus.

Dabar pastatų niokotojų gaudymas pavestas naujai sukurtai Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

soul

soul portretas
mentai bybi ciulpkit agurkai jibanutai

aisku

aisku portretas
vadinasi apsimoka pirkti labai brangius dazus ,paskui plauti,ir taip pataikauti terliotojams !!!! kas jusu smegeninese ?????? sakykit tiesiai sviesiai : nereikia ju gaudyti ,tegu zaidzia .

lai ant pastato

lai ant pastato  portretas
prikabina keleta kamerų.Kai bus užfiksuoti pažeidėjai,tai juos priduoti policijai.Teisėjas pasielgtų teisingai juos nubaudžiant atlyginti padarytą žalą,t.y.nupirkti dažus ir nudažyti pastatą.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių