Quantcast

Už girtuokliavimą uosto bendrovėse – baudos

Uostas ir statybos bendrovės Klaipėdoje yra didžiausios rizikos zonos, todėl darbo saugai jose skiriamas ypatingas dėmesys.

Uoste – nulinės promilės

Jau kurį laiką visose uosto rangos sutartyse yra punktai dėl darbuotojų pasirodymo darbe išgėrus.

Pagal sutartis rangovai privalo užtikrinti, kad darbuotojai uoste nebūtų apsvaigę nuo alkoholio, narkotikų, toksinių ar psichotropinių medžiagų. Privalo būti tik 0,00 promilės.

Jei to nesilaikoma, su rangovais sudaromose Uosto direkcijos sutartyse numatyta 1 500 eurų bauda. Ji taip pat taikoma ir atsisakius tikrintis girtumą ar apsvaigimą nuo kitų medžiagų.

Kiekvienas pūtimo į alkotesterį atvejis yra fiksuojamas.

Pačių uosto kompanijų sutartyse su klientais taip pat yra numatyti panašūs saugikliai, tik suma gali skirtis.

Baudos suma yra daugmaž tokia, kad ją būtų galima išskaityti iš girto pakliuvusio darbuotojo. Juridiškai tai galima daryti, jei suma neviršija vieno mėnesinio darbuotojo atlyginimo.

Atskaitymo iš darbuotojo tvarka yra aprašyta darbo tvarkos taisyklėse. Įprasta, kad išgėrę pakliuvę darbuotojai nesiginčija ir sumoka numatytą baudą.

Sulaiko įžengus į uostą

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas – vyriausiasis darbo inspektorius Vytautas Ročys teigė, kad jie rekomendavę uosto kompanijoms įsivesti girtuokliavimo kontrolės saugiklius.

Pastebėta, kad pačiame uoste veikiančiose bendrovėse problemų dėl girtuokliavimo jau daug metų nėra. Visose uosto kompanijose yra įvesta itin griežta tvarka. Pakliuvęs išgėręs (daugiau nei 0,2 promilės) darbuotojas iš karto atleidžiamas iš darbo.

Problemų uoste yra dėl rangovinių organizacijų. Nedažni, bet būna atvejų, kai rangos bendrovių darbuotojai pakliūva išgėrę.

Vienos rangos organizacijos atstovas papasakojo, kaip vyksta tikrinimas uoste. Atvežus darbuotojus į uostą, automobiliu gali įvažiuoti tik vairuotojas, visi kiti turi eiti per patikros postą. Pasitaikė atvejis, kai darbuotojas buvo iš vakaro išgėręs. Apsauga kažką pajuto, bet jo poste nesustabdė, leido įeiti į uostą, o jau tada sulaikė, liepė pūsti į alkotesterį. Buvo nustatytas minimalus girtumas ir už tai skirta bauda.

„Uosto apsaugos darbuotojai yra suinteresuoti gaudyti išvakarėse gėrusius rangos organizacijų darbuotojus, nes už tai jiems numatytos premijos“, – aiškino rangos kompanijos atstovas.

Kartais būna ir taip, kad išvakarėse išgėręs darbuotojas atėjęs į darbą prisipažįsta. Tada jis nesiunčiamas dirbti į uostą, kad neįkliūtų.

Bekontakčiai alkotesteriai

„Kiekvienas pūtimo į alkotesterį atvejis yra fiksuojamas. Pagal tai matome, kad patikrinimų uoste atliekama nemažai. Girtumo nustatymo atvejų nėra daug“, – teigė V.Ročys.

Anot jo, uoste yra labai aiški girtumo mažėjimo tendencija. Prieš 10–15 metų pakliūvančių išgėrus buvo nepalyginamai daugiau.

Susiformavusi nuomonė, kad dažniausiai darbuotojai išgeria statybos bendrovėse. Anot V. Ročio, bent porą metų išgėrimas ir statybos bendrovėse yra retas atvejis.

Statybos, uostas yra didesnės rizikos zonos. Uoste buvo atvejis, kai nugriuvo kranas ir žuvo žmonių, nelaimingų atvejų būta ir į uostą atplaukusiuose užsienio laivuose.

Anot V.Ročio, nė vienu atveju, kai uoste įvyko incidentas, nebuvo nustatyta, kad žmonės būtų girti.

Statybos bendrovėse visoje Lietuvoje, uosto bendrovėse Klaipėdoje dažniausiai ir vyksta įvairūs darbų saugos tikrinimai.

„Mes nuolat susitinkame su Uosto direkcijos ir kompanijų atstovais, rengiame seminarus, teikiame rekomendacijas, kaip išvengti nelaimių darbe. Esame rekomendavę visuose įėjimo į uostą postuose pastatyti naujos kartos aparatus, kurie be jokio kontakto nustato girtumą ir asmens tapatybę“, – teigė V.Ročys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lana22

Lana22 portretas
Nоrite susіrasti mеrginą viеnai nаkčiai? Svеiki аtvykę - www.ujeb.se/lana22

TAŠKAS

TAŠKAS portretas
Taškas rašo komentarui K---kelinti,kelinti metai?:)

TAŠKAS

TAŠKAS portretas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių