Quantcast

Naktimis mieste gali tapti tamsu

Uostamiesčio valdžia mąsto, kaip būtų galima sutaupyti gatvių apšvietimo sąskaita. Naktimis gali būti paliktas įjungtas tik kas antras šviestuvas.

Lėšų skyrė mažiau

Šiemet gatvių apšvietimo elektros energijai skirta beveik 2,475 mln. litų. Lyginant su praėjusiais metais, 225 tūkst. litų mažiau. Tačiau iš šiems metams skirtų lėšų buvo apmokėtos pernykštės skolos – per 763 tūkst. litų.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, jog reikia sutaupyti 30 proc. skirtų lėšų. Parengti pasiūlymus, kaip tai padaryti, uostamiesčio valdžia įmonės "Gatvės apšvietimas" prašė kovo viduryje. Dabar pasiūlymai analizuojami.

"Siūlome sumažinti apšvietimą pagrindinėse miesto gatvėse, bet neliesti kiemų", – teigė I.Šakalienė.

Iš pradžių manyta, kad reikėtų atjungti kas trečią gatvės apšvietimo stulpą, bet dabar svarstoma ir apie kas antrą. Taip pat galvojama, kad reikia šiek tiek sutrumpinti žibintų švietimo laiką.

"Tai techniniai sprendimai. Pirmiausia reikia nuspręsti, kad taip iš tikro bus elgiamasi. Nuspręs miesto vadovybė", – tvirtino I.Šakalienė.

Išaugs nusikalstamumas

Sprendimą taupyti gatvių apšvietimo sąskaita, planuota priimti iš karto po Velykų, tačiau vakar tai padaryta dar nebuvo.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas tvirtino, jog šis klausimas svarstomas atsargiai. Sprendimas bus priimtas artimiausiomis dienomis.

"Laukiame, kaip Seimas nuspręs dėl miesto biudžeto, ar šis bus sumažintas", – teigė V.Karmanovas.

Tačiau policijos pareigūnų nuomone, taupyti apšvietimo sąskaita nėra pati geriausia mintis.

"Menkesnis apšvietimas gatvėse žmonių saugumui turės neigiamą poveikį. Patirtis byloja, kad mažiau apšviestos vietos yra pavojingesnės. Tai turės įtaką ir eismo įvykiams. Esant geresniam apšvietimui jų įvyksta mažiau", – tvirtino Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vytautas Kazlauskas.

Be to, mieste yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Net dabar, kai gatvės apšviestos, jų perduodamas vaizdas tamsiu paros metu nėra labai kokybiškas. Jei apšvietimas bus mažesnis, jis dar suprastės.

Kretingoje tamsu

Apšvietimo sąskaita taupoma ir kituose miestuose. Vilniaus magistralinėse gatvėse jau kuris laikas šviečia tik kas trečias žibintas.

O kaimyninėje Kretingoje naktimis apskritai tamsu. Gatvėse šviesos išjungiamos vidurnaktį, o įjungiamos anksti rytą – 5 valandą.

Visai nakčiai apšviesta lieka tik miesto centre esanti Rotušės aikštė ir kelių šimtų metrų Vilniaus gatvės ruožas iki pagrindinio šviesoforo. Kelios lempos per naktį dega prie Darbėnų plente esančio šviesoforo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių