Quantcast

Mariose orientavosi pagal mėnulį

Neblaivus katerio vairininkas, savaitgalį katerį nuvairavęs į Rusijos pusę ir pažeidęs valstybinę sieną, teisinosi plaukęs orientuodamasis pagal mėnulį.

Kirto dideliu greičiu

Pirmadienį apie pusę keturių nakties Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės Neringos užkardos pasieniečiai per teritorinės jūros ir Kuršių marių stebėjimo sistemą mariose užfiksavo, kad viena plaukiojimo priemonė dideliu greičiu kirto valstybės sieną iš Lietuvos į Rusiją.

Į šią apie 2 kilometrų nuo Nidos esančią vietą nedelsiant buvo išsiųstas greitaeigis pasieniečių kateris „Boomeranger“.

Kaip pranešė VSAT, per stebėjimo sistemą pasieniečių sekamas pramoginis kateris įplaukė į Rusijos teritorijos gilumą apie 1,4 kilometro, apsisuko ir grįžo atgal. Tik įplaukusį į Lietuvos vandenis katerį sulaikė pareigūnai.

Visus jame buvusius asmenis „Boomeranger“ įgulos pasieniečiai parlydėjo į Nidos uostą, kuriame prišvartavo katerį.

Plukdė nepilnametes

Pasieniečiai išsiaiškino, kad pramoginiu laivu valstybės sieną kirto devyni pramogautojai. Laivo vairininkas 45-erių vilnietis plukdė aštuonis asmenis, tarp kurių buvo 5 nepilnametės iš Klaipėdos ir Juodkrantės. Taip pat Rusijos vandenyse „pasisvečiavo“ 18-metė klaipėdietė ir 31-erių vilnietis.

VSAT pareigūnams kilo įtarimų, kad vairininkas gali būti neblaivus. Jam išties buvo nustatytas 1,1 promilės girtumas. Dar vienas pramogautojas – 23-ejų kaunietis įpūtė 0,66 promilės.

p>Neringos užkardos pasieniečiai apie nepilnamečių sulaikymą pranešė jų tėvams.

Administracinio sulaikymo bei administracinio teisės pažeidimo protokolus neblaiviems asmenims VSAT pareigūnai surašė tik jiems išblaivėjus. Pažeidėjai teisinosi, kad kirto sieną netyčia. Pasak vairininko, jis stengėsi orientuotis pagal mėnulį. Vyras sakė, jog nors ir matęs Valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ) žyminčius ženklus, esą buvo įsitikinęs, kad jie žymi žvejų tinklus.

Pramogautojams gresia baudos nuo 250 iki 500 Lt.

Nusižengė ir klaipėdiečiai

Tai buvo antras toks pažeidimas per savaitę. Ketvirtadienį Neringos pasieniečiai sulaikė du klaipėdiečius, kurie Kuršių mariose motorine valtimi pažeidė Lietuvos ir Rusijos sieną. Ši valtis įplaukė į Rusijos vandenis apie 200 metrus, sustojo, vėliau apsisuko ir grįžo atgal. Tik įplaukusią į Lietuvos vandenis ją sulaikė čia jau laukę VSAT pareigūnai.

Prasidėjus plaukiojimo sezonui ir padažnėjus pramoginių laivų išplaukimams į Kuršių marias, VSAT primena, kad valstybės sienos apsaugos zonoje, kuri Kuršių mariose nuo sienos tęsiasi apie 200 metrų, galima būti tik su pasieniečių išduotais vienkartiniais terminuotais leidimais ir asmens dokumentais.

Navigacijos metu ši apsaugos zona Kuršių mariose pažymėta ryškiai geltonais plūdurais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių