Quantcast

Vaikų ligoninėje – beveik 40 stebėjimo kamerų

Aktyvios mamos, auginančios įvaikintus ar globojamus vaikus ir savanoriaujančios įvairiose  vaikų globos įstaigose, Vaikų reabilitacijos ligoninėje "Lopšelis" įrengė stebėjimo kameras. Tai padės ir vaikams, ir darbuotojams.

Rėmėsi patirtimi

Bendradarbiaujančios su kūdikių namais, vaikų dienos centrais ir organizuojančios įvairius atvirus susitikimus visuomenei Kauno mamos susibūrė į asociaciją "Augame meilėje". Jos narės Aistės Viplentienės šeimoje auga du įvaikinti vaikučiai.

"Rėmėmės Vilniaus kūdikių namų patirtimi, kurie jau anksčiau įsirengė kameras. Važiavome pas juos, klausinėjome, kas pasikeitė, ar pagerėjo situacija, ar pasiteisino? Akivaizdu, situacija pasikeitė labai greitai – tie darbuotojai, kurie dirbdami daug metų iš eilės jau buvo pavargę ir neturėjo motyvacijos keistis, tobulėti, išėjo. O liko neabejingi, dirbantys dėl vaikučių. Taigi, vienas teigiamų pokyčių buvo darbuotojų kaita, o kitas – vaikučių saugumas", – sakė moteris.

Anot jos, situacija "Lopšelyje" tikrai nėra bloga. Juk visko būna ir biologinėse šeimose.

"Mes visi suklystame, o ten moterys dirba atsakingą darbą. Nuo jų santykių, ryšių su vaikais priklauso jų tolesnis supratimas apie aplinkinį pasaulį, saugumo jausmas, raida. Kad galėtum tai sukurti, turi turėti kantrybės ir atvirą širdį. Tokiame darbe nėra laiko poilsiui. Viena auklytė prižiūri kelis kūdikėlius: vienas verkia, kitam reikia sauskelnes pakeisti, kitą – pamaitinti, kitą – į lauką išvežti. Tai įtampa, režimas, kurio turi laikytis", – pasakojo du kartus per savaitę kūdikių namuose savanoriavusi A.Viplentienė.

Apsaugos visus

Pasak moters, kameros reikalingos tikrai ne vien dėl kontrolės – jos būtinos norint racionaliai susiplanuoti darbus, kad būtų laimingi ir vaikai, ir darbuotojos nepervargtų. Juolab kad filmuota medžiaga padeda išspręsti problemas ar įvykusį konfliktą: peržiūri įrašą ir žinai, kas iš tikrųjų įvyko.

"Tie vaikučiai dar nekalba, todėl negali patys papasakoti, kas įvyko. Be to, moteriškame kolektyve dažnai vyrauja intrigos ir apkalbos. Kameros skirtos apsaugoti vaikučius, išsklaidyti spėliones. Įrodymai neleis neteisingai kuo nors apkaltinti darbuotojus", – sakė A.Viplentienė.

"Lopšelyje" įrengtos kameros sukurs saugumo jausmą ir dėl vaikus lankančių tėvų, kurie galės bendrauti ir neprižiūrimi darbuotojų. Kamerų niekada nebuvo lauko teritorijoje, todėl nebuvo ir inventoriaus apsaugos.

Prašo paramos

Iš viso buvo įrengtos keturios lauko kameros ir 35 kameros viduje. Kadangi jos buvo sumontuotos keturių mamų suburtos asociacijos "Augame meilėje" iniciatyva, jas užgriuvo 8 tūkst. eurų našta, kurią reikia grąžinti "Mikrovisatai".

"Kameros įrengtos, viskas veikia, tačiau mums reikia atsiskaityti su mumis pasitikėjusia ir dideles nuolaidas bei lanksčią mokėjimo sistemą pritaikiusia "Mikrovisata". Esame be galo dėkingos net ir už nedidelę, bet nuoširdžią paramą. Yra problemai neabejingų žmonių, kurie paaukoja ir po 10–15 eurų. Viską išleidžiame atsiskaitymams – atlyginimų už tai negauname, savanoriškai aukojame savo laiką ir jėgas", – mamos paremti šį projektą kviečia įmones ir pavienius asmenis, nes tie vaikai mūsų visų ateitis, negalime likti jiems abejingi.

Anot A.Viplentienės, šiuo metu tariamasi su Kauno klinikomis, kurioms priklauso įstaiga, kad aptariant įrašų peržiūrą galėtų dalyvauti ir asociacijos atstovė.

"Nenorime tik šiuo projektu užbaigti savo veiklos. Norime toliau bendradarbiauti su Kauno klinikomis ir kartu siekti pokyčių. Norėtume, kad ten gyvenantys vaikučiai turėtų kuo daugiau socialinių ryšių, meilės", – anot A.Viplentienės, kameros – tik vienas problemų sprendimas.

Skatina globą

"Mes ne tik prašome paremti mūsų projektus. Mes norime, kad visuomenė atsigręžtų į tuos vaikus, nes ką jiems duosime dabar, tą turėsime ateityje. Jeigu jiems nepadėsime, tie vaikai augins kitą kartą, kuri bus lygiai tokia pati kaip ir jų tėvai – be tėvystės ir socialinių įgūdžių", – įsitikinusi A.Viplentienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zivile

Zivile portretas
Kokias nesamones, Darija, jus rasote. Padirbkite ne valstybineje imoneje :) Tada suzinosite ka is tikro reiskia, kai jus pastoviai stebi ir pastoviai reikalauja rezultatu. Ten algas moka, ne uz sedejima ir kiekvienas tai supranta.Beje, zmogus dirbdamas ir nebijodamas parodyti, kad dirba- kameru taip pat nebijos, taip, kad... Jusu, mat teises pazeidziamos...o tu vaiku teises nepazeidziamos jei su jais pvz.: blogai elgiasi? Ar Jusu teises svarbiau uz ju? Kazkaip drisciu abejoti ir manyciau, kad yra atvirksciai.Visuomet galite susirasti darba, kur manot, kad jusu teises pazeidziamos nebus ;)

Andželika

Andželika portretas
vaikučių gerovė labai svarbu. Jie negali apsiginti. O gyvenimas jau ir taip juos nuskriaudė. Kameros, tik maža dalis, kuo galim prisidėti prie jų saugumo. Tikiu, kad ateis dirbs tie žmonės iš pašaukimo, o ir baimintis jiems dėl kamerų nebus ko. Kai sąžinė švari, nėra ko slėpti. Labai palaikau šį projektą

darija

darija portretas
o man tokia ideja nepatinka, pazeidzia mano, kaip zmogaus teises..pabandykit pagyventi namie ar savo biure įsirengę kameras, koks darbas kai tave stebi, esi suvarzytas visa diena, nervai itempti..kenkia sveikatai..jei darbuotojas dirba laisvai ir nevaržomai, tai darbas sekasi geriau. o jei tave stebi..gausis vaidyba..kodėl zurnalistai vesda įrašytaslaidas o ne tiesiogiai? kodėl prezidentė kalba tik pagal iš anksto paruoštus klausimus ir tai įrašas būna ne vieną kartą darytas, Graužinienės kalbą girdėjom,,įrašinėjo ir vistiek nesisekė pasakyti.. o mes paprasti žmonės, kam taip mus žeminti su tais pasiklausymais ir įrašais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių