Quantcast

Trūksta žodžių: pakrantę sutvarkė, bet šiukšles išvertė laukuose

  • Teksto dydis:

Kaišiadorys šiemet tapo Lietuvos kultūros sostine ir prie įvažiavimo į miestą, šalia vieno ežero, pasistatė miesto ženklą. Tam reikėjo sutvarkyti ežero pakrantę ir išrauti nendres. Tačiau, atrodo, viskas, kas ištraukta iš vandens – nendrės, buteliai, žaislai ir kitas šlamštas, atsidūrė pamiškėje. Tai neva trąša, LNK sakė Kaišiadorių savivaldybės atstovas.

Buteliai, „Stop“ juostos, plastikiniai maišai ir daugybė kitų atliekų atsidūrė privačioje teritorijoje pamiškėje Kaišiadorių rajone. Gyventojai sunerimo, kas taip teršia gamtą. „Suskaičiavau, apie 40 mašinų yra išversta šiukšlių. Dar neaišku, kas po tomis šiukšlėmis, kur tos padangos bus padėtos, kur tos žarnos bus padėtos, kaip tie buteliai bus surinkti, sutvarkyti. Nesuprantamas dalykas, vienu žodžiu, šokiruotas“, – kalbėjo Kaišiadorių gyventojas Marius Balčiūnas.

Taip apsivalė Kaišiadorys, tapę Lietuvos kultūros sostine. Gavus titulą, savivaldybė užsakė išvalyti ežerą, esantį prie įvažiavimo į miestą, kad čia galėtų atsirasti miesto ribą žymintis ženklas. „Pakrantė labai ten neįsipaišė į bendrą vaizdą. Apaugusi nendrėmis, makrofitais, menkaverčiais medžiais. Tai savivaldybė pageidavo sutvarkyti tą pakrantę“, – komentavo savivaldybės Žemės ūkio ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Linas Lazauskas.

Rangovas buvo įpareigotas viską, ką ištrauks iš vandens, sutvarkyti. „Rangovas buvo įsipareigojęs padėti išvežti iš darbo vietos, sutvarkyti pakrantę ir buvo ieškoma, kur galima būtų padėti“, – pasakojo L. Lazauskas. Susitarta su ūkininku, auginančiu rapsus, kad atliekos iš ežero bus išverstos laukuose, sandėliuojamos, o rudenį perdirbamos ir paverčiamos trąša. „Tai yra trąša, augalinės liekanos ir rangovas susitarė su ūkininku, kuris nurodė savo lauką, kur galima sandėliuoti tas nendres, makrofitus. Kiek man yra žinoma, apie liepos mėnesį rangovas turi susmulkinti, padaryti mulčią“, – teigė Žemės ūkio ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ūkininkas Tomas Švenčionis, sutikę priglausti atliekas, sako, kad tai naudinga rapsams. „Organika, trąša. Tas pats, kas šiaudai. Perpuvus organika yra trąša, – aiškino jis. Esą atliekas žadama išrinkti. – Nieko ten nėra, viskas išsirinks. – Tačiau ar tai nepakenks gamtai? – Aišku, nekenks. Taip pat, kaip mėšlas nekenkia, nemanau, kad ten kažkas pakenks.“

Visgi aplinkiniai ūkininkai tokių trąšų nesupranta. „Jokiais būdais ne trąša. Plastikiniai bambaliai kažkokie. Tikrai ne. Čia jau gamtos teršimas, – įsitikinęs ūkininkas Stanislovas, netoliese auginantis įvairias grūdines kultūras. Sako, savo laukų tokiomis trąšomis neterštų. – Be jokių tyrimų, be nieko, labai abejoju, kas ten į tą ežeriuką galėjo papulti, gal ten kas nuotekas pasidarė, visokie plovikliai, skalbikliai, tai nelabai turbūt norėčiau.“

Gal ten kas nuotekas pasidarė, visokie plovikliai, skalbikliai, tai nelabai turbūt norėčiau.

Savivaldybė aiškina, kad kas atsidūrė pas ūkininką laukuose, nematė. „Aš, kaip vežė tuos makrofitus, nemačiau, bet, matomai, tarp nendrių galėjo būti kažkokių komunalinių atliekų ar dar kažko“, – teigė L. Lazauskas. Tačiau savivaldybė po žurnalistų klausimų žada viską tvarkyti nedelsdama. „Negaliu vertinti, kiek ten tų šiukšlių yra, bet jei jų tikrai yra nemažai, tai paprašysime, kad tiesiog dabar atvažiuotų rangovas ir aprinktų, bent kas matosi vizualiai, nes aplinkosauginiu požiūriu taip neturėtų būti, sutinkame“, – tikino žurnalistus.

Panašiu metu sutvarkytas ir dar vienas tvenkinys. Nors šie įvykiai nesusiję, tačiau ir čia šiukšlės atsidūrė privačioje teritorijoje. „Televizorius, va, „Šilelis“, visokie vamzdžiai matosi, visokie celofanai, visokie metalo gabalai. Čia yra kažkas baisaus. Lėliukas yra, va. Radau kriauklę, bet tuščia, deimanto nėra“, – šmaikštavo vardydamas krūvoje organinių atliekų randamas šiukšles Kaišiadorių gyventojas M. Balčiūnas.

Šios vietos savininkas sako, kad iš tvenkinio ištrauktas dumblas bus naudojamas sklypui pakelti, nes statys kotedžus, o šiukšles žada surinkti. Esą daiktų čia primėto aplinkiniai, kurie atveža šiukšles matydami suverstas krūvas žemių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kvailu atsakymu nebuna

kvailu atsakymu nebuna portretas
nes kvaili visada supras kvailys.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių