Quantcast

Žaliakalnio gyventojai protestuoja dėl mokyklos pertvarkos

„Būtent V. Bacevičiaus pradinė mokykla, įsikūrusi jaukiame, mokyklai pritaikytame rąstų medinuke, ir yra pati seniausia laikinosios sostinės lietuviška mokykla. Mokykla ne pastatas – tai kultūra! Kultūra privalo būti išsaugota“, – įsitikinę senosios mokyklos atstovai.

Prieš vidurdienį prie Kauno miesto savivaldybės į piketą rinkosi Kauno Vinco Bacevičiaus (buvusi Žaliakalnio) pradinės mokyklos bendruomenė.

„Vaizdingoje Savanorių pr. kalno papėdėje esančią mokyklą ketinama nušluoti nuo žemės paviršiaus. Valdžia teigia, kad kritinės būklės pastato neverta remontuoti. Vėliau čia netgi planuojama įkurdinti savivaldybės kultūros įstaigas. Miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo A. Bagdono nuomone, protingiausia būtų mokyklą prijungti prie Žaliakalnio progimnazijos, tačiau tokiam sumanymui priešinasi pedagogai ir mokyklą lankančių vaikų tėvai“, – teigia piketo iniciatoriai.

Pasak V.Bacevičiaus mokyklos bendruomenės atstovų, Žaliakalnio bendruomenė įžvelgia norą užvaldyti patrauklioje miesto vietoje esantį žemės sklypą.

„Būtent V. Bacevičiaus pradinė mokykla, įsikūrusi jaukiame, mokyklai pritaikytame rąstų medinuke, ir yra pati seniausia laikinosios sostinės lietuviška mokykla. Mokykla ne pastatas – tai kultūra! Kultūra privalo būti išsaugota“, – įsitikinę senosios mokyklos atstovai.

Šį pavasarį miesto taryba yra priėmusi sprendimą pradėti V.Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizavimo procesą, prijungiant ją prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos, tačiau šis sprendimas dar nėra galutinis.

Susitikti su piketuotojais išėjo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Susirinkusieji jį pasitiko plojimais, bet paskui pažėrė daug klausimų apie planuojamas permainas mokykloje. 

„Saugoti reikia tai, ką galima išsaugoti. Man liūdna, kad šis gražus senas pastatas dabar atrodo taip. Per paskutinį dešimtmetį nei viena vinis ten nebuvo įkalta, o jeigu ir buvo, tai tik mokinių tėvų pastangomis“, – užuominą į prieš jį dirbusios Kauno valdžios darbą ir nesirūpinimą mokykla mestelėjo V.Matijošaitis.

Jis įsitikinęs, kad V.Bacevičiaus mokyklos pastatas neatitinka šiuolaikinei mokyklai keliamų reikalavimų. Galima perdažyti pastatą, pakeisti stogą, bet pritaikyti, kad vaikai čia gautų visavertį lavinimą, neįmanoma. „Nenorėčiau, kad mano anūkas ten mokytųsi ir negautų to, ką galėtų gauti kitose miesto mokyklose. Siūlome visai mokyklai pereiti į netoliese esančią Žaliakalnio progimnaziją, galima įrengti atskirą įėjimą pradinukams ir mokytojams“, – sakė V.Matijošaitis. 

„Kauno miesto taryba yra išreiškusi valią pradėti reorganizavimo procesą, tačiau tai nėra sprendimas reorganizuoti. Tik įvertinus visas galimas alternatyvas, galės būti priimti galutiniai sprendimai“, – sako Kauno miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika.

Anot jo, susirūpinimą kelia V.Bacevičiaus mokyklos pastato būklė. „Nėra garantijų, kad nebus panaikintas higienos paso galiojimas. Šis pastatas yra paveldo objektas, todėl jo pritaikymas mokyklos reikmėms, kad jis atitiktų visus higienos ir priešgaisrinius reikalavimus, kainuotų iki milijono eurų. Renovuoti šį pastatą, kad jis atitiktų visus šiuolaikinius mokyklos reikalavimus, yra praktiškai neįmanoma. Tad kam mokėti milijonus už šios mokyklos pastato renovaciją, jeigu šalia yra visiškai atnaujinta mokykla?“ – mokyklos išsaugojimo tikslingumu abejoja V.Mažeika.

Savivaldybė skelbia, kad V.Bacevičiaus pradinė mokykla neturi sporto salės, todėl nėra galimybių tinkamai įgyvendinti bendrąją pradinio ugdymo kūno kultūros programą. Taip pat pasenusi visa infrastruktūra, elektros instaliacija, šalia – nesaugi Savanoriu pr. aplinka.

Kaip kompromisą tėvams savivaldybė siūlo rinktis netoli V.Bacevičiaus mokyklos, vos už 800 metrų, esančią renovuotą Žaliakalnio progimnaziją. „Kodėl nesudarius sąlygų V.Bacevičiaus pradinės mokyklos mokiniams mokytis renovuotose, tvarkingose patalpose?“ – klausia V.Mažeika.

Savivaldybės atstovai teigia esantys pasirengę svarstyti visus variantus dėl mokyklos perspektyvų ir pasiruošę dialogui su bendruomene. „Vienas iš variantų (jei mokyklos bendruomenė tam pritartų) – pasiūlyti V.Bacevičiaus mokyklai atskirą Žaliakalnio progimnazijos pastato dalį, į kurią būtų perkelti visi moksleiviai ir mokytojai“, – sako V.Mažeika.

„Kauno diena“ ne kartą rašė apie savivaldybės bandymus uždaryti šią kauniečių pamėgtą mokyklą. Tėvų pastangomis, mokyklai vis pavykdavo išvengti pertvarkos. Žaliakalnio pradinėje mokykloje besimokančių vaikų tėvai tikėjosi radę išeitį, kaip išsaugoti jiems brangią švietimo ir ugdymo įstaigą – pasiekė, kad mokyklos pastatas būtų saugomas kaip kultūros paveldo objektas, planuota mokyklai modernizuoti gauti lėšų iš ES fondų.

Tarybos sprendimu mokyklai suteiktas pedagogo V.Bacevičiaus vardas, bet savivaldybė 2011-ųjų rudenį vėl pasiūlė ją jungti prie Žaliakalnio progimnazijos. Pastatą ketinta perduoti savivaldybės Turto skyriui, kuris paprastai tokius objektus teikia aukcionui, bet ir tada bendruomenės pastangomis mokykla išliko, tačiau savivaldybė neskyrė lėšų, kad mokykla būtų remontuojama ir modernizuojama.

Šį pavasarį Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas prabilo apie tai, kad mokykloje – antisanitarinės sąlygos, todėl ją reikia uždaryti, o vaikus perkelti į Žaliakalnio progimnaziją. Mokyklos bendruomenė įžvelgia, kad mokyklos pastatu savivaldybė galėjo nesirūpinti sąmoningai, kad tai ir taptų priežastimi iškeldinti iš čia besimokančius vaikus.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

zita

zita portretas
vaikus reiketu iskelti ,pastata palikti , kaip pavalda ir leisti vaikams ji naudoti bureliams ,ar irengti biblioteka vaikams tas namukas tikrai yra grazus, tvarkingas ir gaila butu ji nugriuti jis atspindi senaji kauna , nes tie siklainiai antiek bjaurus kad nesinori i juos ziureti .

Nepriimkit pirmokų

Nepriimkit pirmokų portretas
Senas sutręšes medinis pastatas miesto centre, nejaugi miestas turi skirti 1 mln EUR jo renovavimui, kai mieste pilna tuštėjančių mokyklų?Porai šimtų vaikų tėvų tiesiog patogi mokyklos vieta,Kupčinskas tempė gumą iki begalybės- nei remontavo, nei griovė, o dabar kaltina vos pora mėnesių dirbantį merą. Ne viena mokykla Kaune užsidarė ir NIEKAS nedarė tragedijos. Dabar siūlau - NEFORMUOKITE jau šiais mokslo metais pirmų klasių ir taip "prestižinė" griūvanti mokykla savaime sunyks.

Daiva

Daiva portretas
Pusė komentatorių, tai tikrai samdytiniai. Nei Jūs buvote toje mokykloje, nei matėte kokios ji būklės. Gal, kaip ir daugeliui Kauno miesto mokyklų, reikalingas atnaujinimas (modernizavimas), bet tikrai nereikia jos griauti. "Kažkam" reikalingas sklypas Žaliakalnyje. Ir nereikia čia pasakoti pasakas... Vaikai mokykloje jaučiasi puikiai, nes visi yra bendraamžiai. Jokių patyčių... Kur rasi kitą tokią mokyklą... Ech, gaila man Jūsų. Pinigai svarbiausi...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių