Quantcast

Laisvės alėjos medžių kolekcijoje – naujas beržas

  • Teksto dydis:

Laisvės alėjoje bus pakeistas dar vienas medis. Ties Kauno miesto savivaldybės pastatu augęs beržas jau nebežaliuoja, tad jį pakeis tos pačios rūšies naujas medis.

Pakeis dar vieną medį

„Laisvės alėjos želdinius netrukus papuoš naujokas. Nuo senatvės sunykusį beržą šalia savivaldybės pastato rudeniop pakeis jaunesnis tos pačios rūšies įpėdinis – apie 8–10 metrų aukščio ir 50–60 cm apimties beržas“, – nurodė miesto atstovai.

Jie informavo, kad dėl beržo būklės konsultuotasi su dendrologais, kurie kategorišką išvadą, jog senutis beržas jau per daug ligotas. Ekspertų išvadoje vardijama, jog beržas degeneruoja ir yra net 75 proc. žuvusios lajos. Taip pat yra stiprus vidinis puvinys ir pustrečio metro aukštyje susiformavusi 30 cm skersmens drevė. Be to, išplitęs intensyvus vidinės ir paviršinės medienos puvinys, esantis 5–6 metrų aukštyje.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

„Kamienas turi beveik 30 laipsnių pokrypį ir lūžimo atveju kelia realų pavojų aplinkiniams“, – konstatuota dendrologų išvadoje.

Miesto atstovai skelbia, kad artimiausiu metu medis bus pašalintas, o jo vieta deramai paruošta naujojo atsodinimui.

„Reguliari miesto želdinių stebėsena vykdoma nuolat. Tam Kauno savivaldybės administracija pasitelkia aukščiausios kvalifikacijos, ilgametę patirtį sukaupusius dendrologus, miškininkus ir arboristus. Medžių priežiūra miesto sąlygomis reikalauja išskirtinio kruopštumo, tad ekspertų nuomonė bei rekomendacijos ypač svarbios, taikant papildomas priemones želdinių būklei gerinti“, – teigė savivaldybė.

Kamienas turi beveik 30 laipsnių pokrypį ir lūžimo atveju kelia realų pavojų aplinkiniams.

Naujai sodintos liepos

Primename, kad kovą Laisvės alėjoje buvo pašalinti 24 seni, ligoti medžiai – 23 liepos ir vienas klevas. Jų vietoje pasodinti brandūs, apie 20 metų Vokietijoje auginti ir miesto sąlygomis toliau augti galintys tų pačių rūšių medžiai.

„Šiuos medžius reikia ir šiaip mažiau genėti, nes jie labiau pritaikyti augti mieste, kad nesiplėstų į šonus. Tai aktualu, nes netoli yra ir transporto linija, laidai, tad tikrai bus patogiau naujus medžius prižiūrėti. Žinoma, priežiūra vis tiek bus, nes seni medžiai buvo prižiūrimi, juos reikia tręšti, laistyti, bet nauji medžiai ne tokie lepūs“, – tuomet kalbėjo Aplinkos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Viena liepa miestui kainavo kiek daugiau nei 1,6 tūkst. eurų, tačiau įskaičiavus atvežimo ir sodinimo darbus, kaina išauga iki maždaug 2,5 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vandalai

Vandalai portretas
Kada baigsis medžių niokojimas Laisvės alėjoje, visus medžius nukankino nuo šaknų dabar giriasi apie naujų medžių sodinimą. Kaip šauniai įsisavinami pingai su liepų atsodinimu, juk pasodinti naują medelį kainuoja 2,5 tūkst. eurų. Kodėl iki šiol liepos puikiausiai žaliavo ir augo, kol jų nepakirto krabo žnyplės.

Kas vyksta Kaunui

Kas vyksta Kaunui portretas
Beje tai krabo vaikiščo sklypas, prisipirko šimtus sklypų Kaune, dabar pasidžiaugsit krabo gerbėjai....

kas vyksta Kaune

kas vyksta Kaune portretas
Gegužės 10 dieną Aukštuosiuose Šančiuose buvo slapta nukirsti 22 brandūs medžiai. Šalia stūkso Aukštųjų Šančių ąžuolynas, kuris įtrauktas į saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“. Jedinstvenikai nori užgrobti miestą ir uždusinti gyventojus.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių