Quantcast

Kauno rajone Kalėdos apsigyvens nuo gruodžio 1-osios

Kalėdos gyvena Kauno rajone – skelbia savivaldybė ir žada įspūdingą pagrindinės eglės įžiebimo ceremoniją Raudondvaryje, jaukias šventes Zapyškyje, Obelynėje ir dar beveik 30-yje bendruomenių, gausybę edukacijų, koncertų ir kitų renginių, kuriančių šventinę nuotaiką.

Kuriama renginių svetainė

„Laukiant gražiausių metų švenčių, pakaunėje puoselėjamos ir tęsiamos gražiausios tradicijos. Kauno rajonas didelis, turi 25 seniūnijas ir kiekviena jų nori švęsti pas save. Toks noras ir renginių gausa padiktavo šiųmetę švenčių koncepciją – Kalėdos gyvena Kauno rajone. Tai liudija, kad šventės bus kiekvienoje bendruomenėje, kiekvienoje seniūnijoje, o visų pakaunės gyventojų ir svečių lauksime pagrindinės Kauno rajono eglės Raudondvario dvaro sodyboje įžiebimo ceremonijoje gruodžio 1 d., taip pat Zapyškyje prie senosios Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios gruodžio 2 d. ir Kūčių naktį Obelynėje“, – kvietė Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė.

Pasak vicemerės, šie metai išskirtiniai ir tuo, kad sukurta ir iki gruodžio 1 d. visuomenei pristatyta speciali interneto svetainė kaledoskaunorajone.lt, kurioje bus skelbiami visi Kauno rajone šventiniu laikotarpiu vyksiantys renginiai. „Stengiamės tradicijas apipinti naujovėmis, tikimės, kad speciali kalėdinių renginių interneto svetainė leis žmonėms patogiai susidaryti savo šventinių renginių kalendorių“, – sakė R. Popovienė.

Kauno rajono bendruomenės labai kūrybingos, todėl tradiciškai bus renkama ir gražiausia seniūnijos eglutė, o gausybėje mugių bus galima įsigyti rankų darbo ir širdies šilumos sušildytų puošmenų namams ar edukacijose pasigaminti patiems.

Pokytis: žaliaskarė Raudondvario dvare būna tradicinė, radikalių pokyčių nenumatyta ir šiemet, bet vis dėlto ji nustebins savo kitoniškumu. / Organizatorių nuotr.

Užkoduota žinutė

„Mes visuomet renkamės pasaką. Turėjome „Alavinį kareivėlį“, „Miegančiąją gražuolę“, „Pelenę“, o šiemet bus „Gražuolė ir pabaisa“, – šypsojosi Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė. – Ši pasaka siunčia užkoduotą žinutę, simbolizuoja tamsos ir šviesos kovą. Šviesa laimi ir visi laimingi einame į Kalėdas.“

Pasirinkta pasaka padiktuos šviesos instaliacijas prie eglės. Žaliaskarė Raudondvario dvare būna tradicinė, radikalių pokyčių nenumatyta ir šiemet, bet vis dėlto ji nustebins savo kitoniškumu.

Tikimės, kad speciali kalėdinių renginių interneto svetainė leis žmonėms patogiai susidaryti savo šventinių renginių kalendorių.

„Gražuolę ir Pabaisą matysime ne tik scenoje šokio spektaklio-pasakos metu, bet ir parke, kur pražys užkerėtos auksinės rožės. Žinoma, tai atsitiks ne iš karto, o kai atvyks Kalėdų Senelis ir padės Kauno merui Valerijui Makūnui įžiebti pagrindinę pakaunės eglę“, – pasakojo S. Navickienė.

Tik tada stebuklinga Kalėdų šviesa nušvies čiuožyklą, karuselę (tai – viena iš naujovių), mugės prekystalius, visus pastatus, nuo žirgyno į pilį vedantį taką, parke esančius dekoro elementus: žvakides, arbatinuką ir kitus. „Norime sukurti išties šventinę atmosferą“, – sakė Raudondvario dvaro direktorė.

Šiam tikslui pasitarnaus ir grupės „Sisters on Wire“ koncertas, šventinis fejerverkas ir diskoteka.

„Mes nekonkuruojame su didžiaisiais miestais, stengiamės išlaikyti sukurtas tradicijas, pradžiuginti pakaunės bendruomenę ir svečius. Kadangi Kaune šiemet pagrindinę eglę įžiebti numatyta anksčiau, tikimės dar gausesnio svečių skaičiaus. Pernai eglę, derinantis prie projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ užbaigimo, teko įžiebti anksčiau. Šiemet rinktis datą buvome laisvi, šventė gruodžio 1-ąją beveik sutaps su advento pradžia, manau, laiko pasidžiaugti kalėdiniu laikotarpiu tikrai užteks“, – neabejojo S. Navickienė.

Raminta Popovienė / Organizatorių nuotr.

Džiugus visas laikotarpis

Šviesa ir džiugi nuotaika Raudondvario dvare karaliaus visą šventinį laikotarpį: bus rengiamos pamėgtos ir dar nematytos edukacijos, kurių nemaža dalis persikels į išpuoštą pilį. Norintys galės pasigaminti advento žvakę, nusipinti vainiką, sukurti namų dekoracijų, kvapų, o Gintaro dirbtuvėlėse – angeliuką ar kitokį kalėdinį žaisliuką iš gintaro, parašyti senovinį laišką. „Norime, kad apsilankiusieji rastų tai, ko įprastai kasdienybėje nebūna“, – patikino Raudondvario dvaro direktorė.

Į ekskursijas kvies gidai, žadėdami atskleisti dar daugiau paslapčių, vilios arbatinė, pasipuošusi originaliais pyragaičių, riestainių, meduolių formos žaisliukais, čiuožykla (ji šventiniu laikotarpiu neveiks tik pirmadieniais) ir karuselė su arkliukais, Kalėdinis miestelis su šventinės mugės prekėmis. „Šiemet, kaip niekada anksčiau, jaučiame itin didelį prekybininkų susidomėjimą, prašome, kad jie siūlytų kuo originalesnių prekių. Kadangi dar ne visi suskubo papuošti namus, tikrai galės įsigyti žaisliukų ir kitų puošmenų, sukurti Kalėdų dvasią namuose“, – sakė S. Navickienė.

Kaip ir pernai, Raudondvario dvaro parke veiks Kalėdinis radijas: mėgstamą muzikos kūrinį bus galima kam nors dovanoti arba pasidžiaugti pačiam.

Norima, kad žmonės šiemet pasklistų po visą parką, o pilies link vestų šventinės dekoracijos ir kalėdinė eglučių alėja. Idėją žadama įgyvendinti tvariai, renkantis vazonuose augančius medelius, kad vėliau juos būtų galima pasodinti dvaro parko šlaituose ir taip sukurti dar vieną tradiciją.

Persikels į kitą krantą

Šeštadienį, gruodžio 2-ąją, Kauno rajone gyvenančios Kalėdos persikels į kitą Nemuno krantą: eglutės įžiebimo šventė rengiama Senosios Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aikštėje.

Šventovė vyks nuo 16.30 val., joje bus eksponuojama garsaus skulptoriaus, įvairių parodų laureato Adolfo Teresiaus prakartėlė, šventinę nuotaiką kurti padės arfos muzika, atliekama Viktorijos Smailytės.

Vakarinėje programoje susirinkusių lauks Kalėdų Senelis su staigmenomis, „Demo“ vaikų mados ir šokių teatro pasirodymai, o renginį vainikuos „Daddy Was A Milkman“ koncertas su grupe ir šventiniai fejerverkai.

Viso renginio metu žiūrovai bus kviečiami apžiūrėti unikalių teritorijos dekoracijų, pasmaguriauti įvairiais prekiautojų teikiamais skanumynais ir susišildyti karštais gėrimais.

Paslaptis: kaip šiemet atrodys eglutė Zapyškyje, kol kas dar neišduodama. / Organizatorių nuotr.

Nuotaika itin šventiška

„Gruodžio 10 d. atidarysime Kalėdų sodybą su šventinėmis dekoracijomis ir kalėdinių žaislų, atkeliavusių iš Kauno rajono muziejaus rinkinių, parodą. Profesorius irgi buvo išsaugojęs XX a. pradžios art deco kalėdinių žaisliukų, jie taip pat bus eksponuojami. Paroda veiks istoriniame Tado Ivanausko istoriniame kluone. Iš išorės atnaujintas namas-memorialinis muziejus suspindės girliandomis ir atrodys it pasakų namelis parke“, – džiaugėsi Zigmas Kalesinskas, Kauno rajono muziejaus direktorius.

Obelynėje tradicija nebus laužoma – 34 m natūraliai dendrologiniame parke auganti Kalėdų eglė nušvis gruodžio 24 d. 24 val. Šiemet ji suspindės šiek tiek kitaip nei pernai. Tiesa, specialių dekoracijų nekuriama, tik šviesos efektai, bet puošyba bus išskirtinai tokia, kad niekaip nepažeistų gražuolio medžio. Prie eglės pasitiks elnias devyniaragis, o vakarais, kai šurmulys nutyla, arba ankstyvais rytais pasmalsauti jau dabar ateina šešios tikros stirnaitės.

Zigmas Kalesinskas / Organizatorių nuotr.

„Kalėdų naktis – stebuklų naktis. Bus galima sugalvoti tris norus, juos kartoti tris kartus einant aplink pažymėtas obelis, traukti šiaudą ir sužinoti, ar jie išsipildys. Vidurnaktį vieną akimirką vanduo virsta vynu, tad išties verta atsinešti termosus su karštu vandeniu, – intrigavo Z. Kalesinskas. – Nepaisant, kad vidurnaktis, atkeliaus Kalėdų Senelis, gros kapela „Ratilai“.

Puošnūs bus ne tik natūrali žakiaskarė ir atnaujintas namas-memorialinis muziejus. Jau nuo pat automobilių stovėjimo aikštelės į sodybą ir parką lydės žvaigždynų tema sukurtos dekoracijos.

Veiks įvairios edukacijų dirbtuvės, bus gaminami kalėdiniai žaislai. Atvykusieji į Obelynę galės pasigrožėti ir nauja Leono Striogos lauko galerija. Parodoje „Lietuvos didieji“ jau rikiuojasi meistro drožtos septynios medžio skulptūros. „Kalėdinis laikotarpis Obelynėje gausus ne tik kalėdinių akcentų, bet ir kultūrinio turinio“, – pabrėžė Z. Kalesinskas.

Natūrali: 34 m žaliaskarė dendrologiniame parke šiemet suspindės šiek tiek kitaip nei pernai. / Organizatorių nuotr.

Taps Kalėdų rezidencija

Raudondvario dvaro sodyboje esantis Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC), pasipuošęs meduoliniais žmogeliukais, taip pat taps Kalėdų rezidencija. Čia veiks Kalėdų dovanų krautuvėlė, kurioje bus galima įsigyti Kauno rajono ir Lietuvos gamintojų produkcijos. Skonio gurmanai galės išsirinkti gardžių dovanėlių: nuo saldėsių iki pikantiškų ir sveikuoliškų produktų.

Ieškantiems nuotaikingos dovanos bus siūloma įsigyti spalvingų kalėdinių kojinių ar papuošalų: natūralaus vaško žvakių, žaismingų žvakidžių ar kitų kalėdinių dekoracijų.

Ši pasaka siunčia užkoduotą žinutę, simbolizuoja tamsos ir šviesos kovą.

„Lankytojų patogumui gruodžio 1–23 d. Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras dirbs ilgiau: darbo dienomis 8.30–19.00 val., o savaitgaliais 12.00–18.00 val. Kaip ir kasmet veiks kalėdinis paštas. Visi pageidaujantys nustebinti artimuosius šiltu sveikinimu galės užrašyti linkėjimus ranka ir išsiųsti į bet kurį Lietuvos ar pasaulio kampelį“, – sakė KRTVIC direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Be to, iki Kūčių vyks turistinis Kalėdų eglučių žaidimas. „Kiekvieną dieną kviesime aplankyti vis kitą Kalėdų eglutę Kauno rajone ir prie jos nusifotografuoti. Keliaujantys po kalėdiškai pasipuošusias seniūnijas ne tik patirs puikių emocijų, bet ir turės galimybę laimėti šaunių prizų“, – patikino E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Snieguolė Navickienė / Organizatorių nuotr.

Skelbia konkursą

Jau ketvirtus metus iš eilės Kauno rajono savivaldybė kviečia įžiebti Kalėdų eglutes savo kiemuose. Konkursu siekiama paskatinti gyventojus, įstaigas, bendruomenes ir organizacijas originaliai ir išradingai puošti eglutes savo lauko erdvėse ir taip paskleisti šventinę nuotaiką visame Kauno rajone. „Labai džiaugiamės, kai dalyviai į šią užduotį pažiūri kūrybiškai ir sulaukiame ne tik tradicinių, bet ir įvairių formų, stilių ir medžiagų eglučių“, – sakė vicemerė R. Popovienė.

Kaip ir praėjusiais metais, dalyviai bus skirstomi į dvi kategorijas: gyventojų ir organizacijų.

Norint dalyvauti konkurse, tereikia nufotografuoti savo lauko eglutes ir iki gruodžio 19 d. (imtinai) atsiųsti vieną geros kokybės nuotrauką e. paštu media@krs.lt, nurodant vardą, pavardę, organizacijos pavadinimą, kontaktinį telefono numerį ir gyvenamąją vietą.

Organizatoriai pabrėžia: konkurse gali dalyvauti tik Kauno rajone papuoštos eglutės, o komisija pasilieka teisę atrinkti nuotraukas, kurios pateks į antrąjį balsavimo etapą.

Balsavimas vyks nuo gruodžio 20 d. iki 27 d. Kauno rajono bendruomenės feisbuko puslapyje. Kiekvienoje kategorijoje trys daugiausia balsų (patiktukų) surinkę dalyviai laimės piniginius prizus: nuo 200 iki 500 eurų. Nugalėtojai bus apdovanojami gruodžio 28 d. Kauno rajono savivaldybėje.

Atributas: neatskiriama Kalėdų eglės Obelynėje dalis – elnias devyniaragis. / Organizatorių nuotr.


Eglučių įžiebimas Kauno rajone

GRUODŽIO 1 D.

Raudondvario dvaras (Pilies takas 1):

17 val. – pagrindinės Kauno rajono eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 2 D.

Giraitė, Bažnyčios g. 2:

15 val. – Užliedžių seniūnijos eglutės įžiebimo šventė. Giraitės Šv. Šeimos parapijos bažnyčios pamatų šventinimas.

Senoji Zapyškio bažnyčia ir aikštė šalia bažnyčios:

16.30 val. – skulptoriaus A. Teresiaus prakartėlės eksponavimas Senojoje bažnyčioje su arfininkės V. Smailytės muzikine programa. 18 val. – Zapyškio Kalėdų eglės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 3 D.

Čekiškės miestelio aikštė, L. Markelio g. 1A:

16 val. – Čekiškės Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 4 D.

Prie saulės laikrodžio Domeikavoje:

17.30 val. – Domeikavos Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 5 D.

Raudondvario laisvalaikio erdvė, Didžioji g.:

16.30 val. – Raudondvario bendruomenės Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Garliavos seniūnijos aikštė (Vytauto g. 62, Garliava):

18.30 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė ir Vytautės Tamutytės koncertas.

GRUODŽIO 6 D.

Ilgakiemio laisvalaikio salė (Pajiesio g. 1):

18 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Akuotų k., Saulėtekių g. 89:

18 val. – Saulėtekių Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Kačerginės liepų parkas:

18 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė Kačerginėje.

GRUODŽIO 7 D.

Prie Batniavos seniūnijos (Parko g. 10, Bubių k.):

17.30 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Akademija, Tako ir Pilėnų g. žiedinė sankryža:

18.30 val. – Akademijos Kalėdų eglės įžiebimo šventė.

Kertupio g. 18, Neveronių k.:

18.30 val. – Neveronių kalėdinės erdvės įžiebimo šventė.

Mastaičių parkas, J. Lukšos ir Mokslo g. sankirta:

18.30 val. – Mastaičių Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Babtų miestelio centras:

18.30 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė „Žiemos pasaka“.

GRUODŽIO 8 D.

Karmėlavos parkas, prie Balio Buračo gimnazijos:

17 val. – Karmėlavos Kalėdų eglutės įžiebimas.

Voškonys, parke „Liepa“:

17.30 val. – Voškonių Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Ringaudai, Gėlių ir Žalgirio g. sankryža:

18 val. – Ringaudų Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Rokų seniūnijos kiemas (Nemuno g. 14, Rokai):

18 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė Rokuose.

Vilkija, L. Armstrongo estrada:

18 val. – Vilkijos miesto Kalėdų eglės įžiebimo šventė.

Kulautuvos miestelio centras:

18.30 val. – Kalėdinės Kulautuvos eglutės nušvitimo šventė.

Vandžiogalos miestelio parkas:

18.30 val. – Vandžiogalos Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Prie Taurakiemio seniūnijos (T. Masiulio g. 6, Piliuona):

18 val. – Eglutės įžiebimo šventė „Kalėdų šviesa“.

GRUODŽIO 9 D.

Pažėrai, Mokyklos g. 7:

16 val. – Kalėdų eglutės Pažėruose įžiebimas „Kurkime Kalėdas kartu“.

Girionys, Liepų alėja:

17 val. – Eglutės įžiebimo šventė „Drakono metai“.

Pagynės kaimas, prie bendruomenės centro:

19 val. – Pagynės kaimo eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 11 D.

Užliedžių šviesos parkelis:

18.30 val. – Užliedžių bendruomenės eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 12 D.

Ežerėlio miestelio aikštė:

17.30 val. – Ežerėlio Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

Linksmakalnis, Liepų g. 7:

18 val. – Eglutės įžiebimo šventė „Liepsnojanti žiema“.

GRUODŽIO 13 D.

Prie Padauguvos laisvalaikio salės:

18 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.

GRUODŽIO 16 D.

Sodų g. 2, Liučiūnų k.:

16 val. – Liučiūnų eglutės įžiebimas.

GRUODŽIO 24 D.

Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus:

24 val. – Kalėdų eglutės įžiebimo šventė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha

Ha portretas
Nelabai supratau kam raudondvaryje tas karuseles atitempe noreciau pamatyti kaip tas ju autorius ten ant ju supsis tokiu oru

v.

v. portretas
O kodėl neminite Domeikavos bendruomenės eglutės įžiebimo šventės prie būsimo kalėjimo Stumbro 3? Ar meras nedalyvaus eisenoje ?Nepasidžiaugs kartu su gyventojais už jiems skirtą dovaną???

kačergis

kačergis portretas
Raudondvaryje visada smagiausia
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių