Quantcast

Kauno rajone baigiami tvarkyti Čekiškės sinagogos fasadai, sienos

  • Teksto dydis:

Kauno rajone baigiami atnaujinti Čekiškės sinagogos fasadai ir sienos, toliau laukia pastato vidaus tvarkybos darbai, pranešė Kultūros infrastruktūros centras.

„Tai yra antra Lietuvoje sinagoga, kurioje per ilgus dešimtmečius, kai sinagoga buvo paversta grūdų sandėliu, aron kodeš liko neišardytas. Kita tokia – Kauno sinagoga“, – sako Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas.

Aron kodešas yra altorius, švenčiausia sinagogos vieta, kurioje saugomi Toros ritiniai.

„Pasitarę kreipėmės į Kauno rajono savivaldybę prašydami grąžinti sinagogą žydų religinei bendruomenei. Paaiškėjo, kad kaip tik buvo pradėti tvarkyti jos dokumentai, formaliai ji neturėjo savininkų. Kauno rajono savivaldybė labai geranoriškai perdavė mums dokumentus, kreipėmės į teismą ir šis suteikė mums valdymo teisę. Dabar toliau tvarkome dokumentus nuosavybei atkurti“, – sakė M. Bairakas.

2014 metais buvo atlikti statinio techninės būsenos tyrimai. Konstatuota, kad stogo laikančios medinės konstrukcijos yra pažeistos biologinių medienos kenkėjų, puvinio, medienos grybo, dalis konstrukcinių elementų yra neleistinai susilpnėję, suirę, jų būklė yra avarinė, pastatui gresia griūtis.

2018 metais buvo atlikti istoriniai, architektūros, konstrukcijų ir kiti tyrimai, parengtas paveldosauginių darbų projektas, o vėliau prasidėjo darbai.

Jie finansuoti Kultūros ministerijos Paveldotvarkos programos lėšomis, prisidėjo ir Kauno rajono savivaldybė.

Svarstoma, kad antrame pastato aukšte galėtų įsikurti ir muziejus, pasakojantis Čekiškės miestelio ir vietos žydų istoriją.

Per antrą pasaulinį karą, 1941 metais, visi Čekiškės žydai buvo išžudyti, jų turtas nacionalizuotas, sinagoga paversta grūdų sandėliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau

Geriau portretas
IX fortą pagal paskirtį atidarykite

kada

kada portretas
...sulauks eilės Pažaislio vienuolyno bažnyčia? Jau keliasdešimt metų šalia jos vyksta tarptautinis muzikos festivalis, bet bažnyčia kaip buvo nerenovuota, taip ir liko, nors joje ir pamaldos vyksta, ir koncertai. O čia tuščias, seniai apleistas sinagogas, net ir nežinant, kuo konkrečiai jose bus užsiimama, visoje Lietuvoje puola tvarkyti. Kad tik pasitarnautų ne lietuviams...

jonas.

jonas. portretas
Tvarkoma uz babkes kurias tavo prakeikti seneliai ir tavo zudikai tevai pagrobe is nuzudytu zmoniu.O jeigu pragerei tai varyk i Sibira uzdirbti.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių