Quantcast

Kaunas Turto bankui nori perduoti Penktąjį fortą

  • Teksto dydis:

Kauno miestas nori Turto bankui perduoti Kauno tvirtovės Penktąjį fortą. Tarybai pateiktas tai siūlantis sprendimo projektas.

Perduoti fortą jau bandyta 2013 metais, tuomet to padaryti nepavyko, nes nebuvo registruoti dalis forto statinių.

„Valstybės turto fondas 2014 metų liepos 21 dienos raštu atsisakė perimti minėtą nekilnojamąjį turtą, motyvuodamas tuo, kad negalės atlikti veiksmų, susijusių su Kauno tvirtovės 5–ojo forto kaip vientiso objekto pardavimu, kadangi dalis forto teritorijoje esančių statinių nebuvo registruoti“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Šiuo metu reikalingus darbus savivaldybė yra atlikusi. Taip pat yra atlikta Forto tvarkymo galimybių studija, su kuria būtų siūloma susipažinti potencialiam forto pirkėjui.

Savivaldybė nurodo, kad pritarus sprendimo projektui, fortą būtų prašoma įtraukti į parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą, o tam nepritarus – perduoti jį Turto bankui.

Iki šiol yra pavykę privatizuoti tik vieną – septintąjį – Kauno tvirtovės fortą. Jame yra įkurtas muziejus. Ateityje muziejų savivaldybė planuoja įrengti Šeštajame forte.

Penktasis fortas yra vienas iš septynių pirmojo fortų statybos etapo fortų. Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro duomenimis, tai vienas iš sudėtingiausių tipinio plano realizuotų objektų: fortas yra netaisyklingo šešiakampio formos, integruotas į labai sudėtingą kalvotą reljefą, forte įrengta sudėtinga drenažo sistema, papildomi kazematai, jis sujungtas su keturiems pabūklams skirta baterija, į forto vidų patekti buvo galima tiltu iš šiaurės vakarų pusės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių