Quantcast

Darželiuose ir mokyklose rengiama slapta reforma?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno mokyklų ir vaikų darželių bendruomenės nerimauja, kad miesto valdžia be jokių diskusijų užsimojo atleisti ne tik buhalterius, bet ir valytojas, o visas paslaugas pirkti centralizuotai. Savivaldybės atstovai atkerta – dar nėra apie ką diskutuoti.

Kontakto nebeieško

"Jeigu šiandienė Kauno valdžia mato vietų, kur galima sutaupyti, verta jas įvardyti viešai ir siūlyti bendruomenėms taupyti. Neabejoju, kad galima rasti kompromisų, kad nenukentėtų ir socialiai jautrių paslaugų kokybė, ir jos būtų teikiamos pigiau", – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo (LTF) vadovas Audrius Murauskas.

Deja, anot jo, situacija tokia, kad švietimo įstaigų bendruomenėms tenka vadovautis tik gandais, nes politikai po rinkimų ėmė vengti dialogo ir diskusijų su savo socialiniais partneriais.

"Iš karto po rinkimų valdantiesiems išsiuntėme informaciją, kokiomis temomis norėtume kalbėti. Pirmasis susitikimas įvyko, kalbėjomės apie tinklo pertvarką. Bet praėjo vasara, ruduo, iniciatyvos šnekėtis iš anos pusės nekyla. Pradedu suprasti, kodėl vengiama susitikimo su mumis. Valdininkai jaučia mūsų poziciją dėl buhalterijos, valymo ir įstaigų ūkio tvarkymo centralizavimo. Žino, kad mums svarbiausia yra vaiko saugumas ir darni ugdymo aplinka, kuri įtraukia visą mokyklos bendruomenę, taip pat ir pagalbinį personalą. Vien tik aklu taupymu paremtų užmačių mes tikrai nepalaikysime ir tokių pertvarkų daryti neleisime. Spėju, kad dėl to su mumis naujieji politikai ir vengia diskutuoti", – įsitikinęs A.Murauskas.

Nesulaukę jokios reakcijos iš savivaldybės, LTF nusprendė atlikti švietimo ir ugdymo įstaigas lankančių vaikų tėvų apklausą. Siekiama išsiaiškinti, ką jie mano, kad būtų mažinamos ugdymo įstaigų savivaldų galios, centralizuojamas įstaigų ūkio valdymas – maisto produktai būtų tiekiami centralizuotai, virtuvėlės būtų išnuomotos, panaikinti sargų, ūkvedžių etatai, o buhalterija ir lėšų valdymas taip pat būtų centralizuotas.

Belieka spėlioti

Apie Kauno valdžios užkulisiuose svarstomus planus, susijusius su ugdymo įstaigomis, darželių ir mokyklų vadovams bei juos lankančių vaikų tėvų atstovams jokių žinių tiesiogiai gauti nepavyksta.

"Kai lapkritį Kauno mokyklų vadovų asociacijos atstovai buvo susitikę su miesto valdžia, ši žadėjo supažindinti su konkrečiais planais, kai tik šie atsiras", – teigė Milikonių mokyklos direktorius Janas Ryzgelis.

"Buvau pakviesta į Trišalės tarybos posėdį. Jame buvo teigiama, kad vieni politikai nori minėtų pokyčių, kiti – nepritaria. Į klausimą, kas vyksta, ko tikėtis, atsakyta, kad detalių planų dar nėra, todėl diskutuoti per anksti", – stebėjosi Kauno ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovų asociacijos vadovė Audronė Trumpickienė.

Kalbinti Kauno vaikų darželių ir mokyklų vadovai apgailestavo, kad yra priversti vadovautis gandais ir nuogirdomis. Tiesa, jie verčia sunerimti.

Vienas iš signalų, kad kažkas tikrai vyksta – apklausos mokyklose. Pavyzdžiui, mokykloms pateiktas užklausimas, kokie yra valymo plotai?

"Kokia tokių apklausų intencija? Vadinasi, numatoma kažką keisti, bet mokyklų bendruomenės apie tai bus informuotos pačios paskutinės, kai jau nebebus laiko diskutuoti ir galimybių ką nors pakeisti" , – baiminosi A.Murauskas.

Anot jo, tendencijos aiškios. Jau įkurta buhalterinės apskaitos įmonė, kuri iš pradžių tvarkys kelių miesto sporto mokyklų reikalus. Planuojama perimti tvarkyti viso miesto mokyklų ir darželių buhalteriją.

"Neramus klausimas ir dėl maisto produktų įsigijimo. Neatrodo, kad šis klausimas būtų visiškai . Pasigirsta gandų ir dėl ikimokyklinių ugdymo įstaigų virtuvėlių išnuomojimo. Mokyklų virtuvės jau seniai išnuomotos, ir šis žingsnis atnešė daugiau neigiamų nei teigiamų padarinių. Daugelyje mokyklų suprastėjo maisto kokybė, kainos padidėjo mažiausiai trečdaliu", – pasakojo A.Murauskas.

Prisimena su siaubu

Švietimo ir ugdymo įstaigų vadovai su siaubu prisimena laikotarpį, kai buvo centralizuota buhalterija.

"Kai buvo centralizuota buhalterija, darbas tapo sudėtingesis, jau  turiu tokios darbo patirties. Jeigu nebus mokykloje buhalterio, kils daug nepatogumų, reikės be reikalo gaišti laiką", – pasakojo Milikonių mokyklos direktorius J.Ryzgelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
Yra kelios idėjos: palikti mokyklose tik mokytojus, tegu jie ir patalpas tvarko, ir raštus rašo bei ataskaitas. O dar daugiau sutaupyti galima visai panaikinus mokyklas. Mokiniams daugelio nelabai patinka mokytis, o tie kas norės mokslo, savarankiškai galės vadovėlius "graužti", nenorės, taitegu ir nedimoko

Niekam neidomu

Niekam neidomu portretas
Svarbiausia ir vel bus nuskriausti maziausiai uzdirbantys- valytojai. Kad biudzetinese istaigose tvarkos reik tai faktas kaip blynas,nes visi zino kad pridarbinta savu zmoniu o atidirbineja tie kam nepriklauso.vat tuos vaiduoklius sugaudytu ir lesu iskart sutaupytu per visas Kauno biudzetines istaigas.

To Jurg

To Jurg portretas
Manot, kad centralizuota buhalterija vaikų interesų nepažeistų? Anaiptol, nes centralizuota buhalterija tiek apskaitos netvarkys, kiek dabar sutvarko vienas įstaigos buhalteris, todėl nemaža dalis apskaitos operacijų guls ant likusių darbuotojų pečių po to, kai nebeliks techninio personalo - teks ir direktorėms, jų pavaduotojoms ir auklėtojoms. Ir jeigu pedagogės galvoja, kad panaikinus techninį personalą (kaip vienam komentare pasakyta) joms padidės DU, to tikrai nebus, nes pedagogų DU priklauso nuo švietimo ir finansų ministerijų patvirtintų norminių dokumentų. O visus techninio personalo atliekamus darbus teks organizuoti pačiam pedagoginiam personalui. Nes reformos planuose yra ne tik valytojos nereikalingos....
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių