Quantcast

Ar pavyks užmūryti gyventojų langus?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dviejų daugiabučių Šilainiuose gyventojai šokiruoti: planuojama, kad prieš pat jų langus išdygs aštuonaukštis namas. Dėl tokio jau gerokai pasistūmėjusio sumanymo sunerimę ir miesto architektai.

Dviejų daugiabučių Šilainiuose gyventojai šokiruoti: planuojama, kad prieš pat jų langus išdygs aštuonaukštis namas. Dėl tokio jau gerokai pasistūmėjusio sumanymo sunerimę ir miesto architektai.

Ekspertai gėdijo

"Per pastaruosius dešimt metų nepamenu tokio žemo profesionalumo lygio. Juntamas toks verslo diktatas!" – Kauno architektūros ir urbanistikų ekspertų tarybos (KAUET) posėdyje rėžė architektas Alvydas Steponavičius.

"Idiotizmas. Viską reikia daryti protingai. Juk pažeidžiami trečiųjų asmenų interesai", – Baltijos g. 112A pastato projekto rengėjus atvirai gėdijo ir kai kurie kiti patyrę specialistai.
"Atsiprašau jaunų kolegų, kad jų nepasitikome svetingai, bet jų sprendinių visur siūlės braška", – kiek švelnesnius žodžius parinko architektas Linas Tuleikis.

Labiausiai ekspertams užkliuvo tai, kad namas suplanuotas labai arti kitų dviejų daugiabučių – Naujakurių g. 66 ir 68. Atstumas tarp namų pirmo aukšto langų bus vos apie 17 m, aštuntame – 24 m. Naujas statinys į rajono senbuvius turėtų atsukti ne siaurą šoną, o lygiuotis visu ilgiu.

"Ar jums žinoma taisyklė, kad trumpiausias atstumas tarp namų turi būti ne mažesnis nei pastato aukštis?" – projektą pristačiusios bendrovės "GBK archstudijos" vadovės Giedrės Balčiūnaitės-Kareniauskienės teiravosi architektas Evaldas Barzdžiukas.

Neteks saulės

Miesto architektai ir urbanistai taip pat kraipė galvas, kaip projektuotojai skaičiavo, kad tų gretimų namų apšvietimas tiesioginiais saulės spinduliais atitiks reikalavimus.

"Akivaizdu, kad ypač vidurinių butų insoliacija bus itin menka", – žiūrėdamas į brėžinius ir vizualizacijas teigė architektas Vygintas Merkevičius. Jam pritardami linksėjo ir kiti kolegos.
"Viskas atitinka detalųjį planą, viskas atitinka normas", – kaip užsukta kartojo G.Balčiūnaitė-Kareniauskienė. Anot jos, iškilsiantis pastatas "nepablogintų bendros situacijos".

V.Merkevičius jai patarė atkreipti dėmesį ir į tai, kad dėl menko atstumo tarp pastatų gali kilti problemų gesinant gaisrus – ugniagesiams būtų sunku, o gal ir neįmanoma panaudoti tam tikrą gesinimo ir gelbėjimo techniką.

Vargas dėl automobilių statymo

Naujajame daugiabutyje turėtų būti 51 butas, komercinės paskirties patalpos bei dviejų aukštų požeminis garažas. Jo brėžiniuose sužymėta 51 vieta automobiliams. Suklusta, o kur mašinas statys pastate įsikursiančios parduotuvės ar kirpyklos klientai?

"Jau dabar gyventojai neturi kur statyti automobilių, o dar projektuojamas toks didelis pastatas", – stebėjosi Kauno miesto savivaldybės Statybų leidimų skyriaus vedėja Natalija Danielienė-Tsebriy.

G.Balčiūnaitė-Kareniauskienė ramiu veidu aiškino, kad apie 20 proc. vietų gali būti įrengta valstybinėje žemėje.

"Jums jau esu sakiusi, kad automobilių stovėjimo aikštelė turi tilpti sklype", – nukirto vedėja. Ji pridūrė, kad valstybinėje žemėje gali būti leista statyti automobilius tik svarbių miestui pastatų naudotojams.

Posėdžio dalyviai sukritikavo ir požeminio garažo planą. Ekspertai baksnojo ir retoriškai klausė, ar tikrai bus įmanoma išvažiuoti iš vienos ar kitos stovėjimo vietos. G.Balčiūnaitė-Kareniauskienė dėl to vėl nė kiek neabejojo.

Užuojauta užsakovams

Išreiškę užuojautą gretimų namų gyventojams bei būsimiems naujakuriams, ekspertai ėmėsi skaičiuoti statybų užsakovo bendrovės "STV" būsimą pelną, tiksliau, nuostolius.

"Užsakovas leidžiasi į didelę riziką. Pastatas daugeliui butų užstos panoramą, o tai sumažins gal net trečdalį jų vertės. Jeigu gyventojai kreipsis į teismą, butų vertės skirtumą teks padengti užsakovui", – neabejojo architektas A.Steponavičius.

Architektas Rimvydas Palys pažėrė daug priekaištų dėl butų išplanavimo ir jų patrauklumo. "Šie yra kalėjimo vienutės tipo kambariai", – leptelėjo R.Palys.

Kiti ekspertai teigė apskritai netikį šio pastato komercine sėkme. "Jo statybos kaina dėl monolitinių konstrukcijų fantastiškai išaugs. Kas pirks tokius brangius butus?" – spėliojo V.Merkevičius.

Be to, sklype įsprausta vaikų žaidimų aikštelė – vos už 10 m nuo įvažiavimo į garažą. Stebėtasi ir tuo, kad norint prieiti prie komercinės paskirties patalpų, teks keliauti aplink pusę pastato siauru takeliu.

Posėdyje dalyvavęs statytojų atstovas Markas Borisovas po ekspertų pasisakymo buvo nekalbus. "Po visko, ką išgirdau, komentuoti nenorėčiau", – sakė vyras.

Galvos nedėtų

"GBK archstudija" projektą pateikė svarstyti Kauno architektūros ir urbanistikų ekspertų tarybai, nes buvo įgalioti savivaldybės.

Šios prašoma išduoti statybos leidimą. To daryti neskubama dėl gausybės gyventojų skundų.

"Kaip girdėjote, posėdyje projektui nepritarta nė vienu aspektu. Net nekalbėta apie taisytinus dalykus, nes viską reikia keisti iš esmės", – konstatavo KAUET direktorė Jūratė Merkevičienė.

Ji atsiduso: "Reikia tikėtis, kad po tokių pastabų šis pastatas, toks, koks yra dabar, neiškils. Vis dėlto galvos dėl to nedėčiau." Juk sugebėta pasiekti, kad esamas projektas persiristų į beveik baigiamąją stadiją.

Išaugo tris kartus

Aistros dėl Baltijos g. pabaigoje, prie "Norfos", planuojamų statybų prasidėjo prieš porą metų. Savininkams susigrąžinus čia žemę, joje buvo leidžiama iškilti tik 2-3 aukštų namui. Sklypui perėjus į kitas rankas, staiga atsirado galimybė statyti ir triskart aukštesnį daugiabutį.

Projektuotojai nuo visų priekaištų ginasi, mojuodami turimu detaliuoju planu.

Vakar vakare susirinkę Naujakurių g. 66-ojo namo, gretimo būsimai statybvietei, gyventojai sprendė, ar samdyti teisininkus ir kreiptis į prokurorus, kad šie patikrintų, ar visi statyboms reikiami leidimai ir dokumentai buvo gauti skaidriai. Šiandien dėl tos pačios priežasties renkasi gyvenantieji 68-ajame name.

"Jeigu pritars gyventojai, bandysime užginčyti detalųjų planą. Nemažai gyventojų mano, kad jis pažeidžia jų bei viešąjį interesą", - ketvirtadienį prieš susirinkimą kalbėjo 373-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos, vienijančios abiejų minėtų namų butų savininkus, pirmininkas Marijus Nistelis.

Jis teigė, kad gyventojai labiausiai sunerimę ne tik dėl to, kad praras gražią panoramą pro langus, bet ir dėl saugumo. Ar toks atstumas tarp pastatų nesutrukdys ugniagesiams gelbėti žmonių? Kaip reikės gyventi, jei namuose tiesioginiai saulės spinduliai bus retas svečias, ims kauptis drėgmė, o žvilgtelėjus pro langą akys atsimuš į sieną?

"Gyventojai patirs nuostolių, nes neabejotinai kris butų kainos, padidės ir šildymo bei elektros sąnaudos. Naujasis daugiabutis planuojamas statyti iš pietinės mūsų namo pusės. Mums užstos saulę, tad namuose bus šalčiau ir tamsiau", – vardijo M.Nistelis.

Vis dėlto daugelis namų bendrijos bei Šilainių bendruomenės centro skundų, jau siųstų Nacionalinei žemės tarnybai, Kauno miesto žemėtvarkos skyriui, Kauno miesto savivaldybės administracijai, Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriui, Seimo kontrolieriui ir kt. buvo pripažinti nepagrįstais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lelka

Lelka portretas
Siaubas kas darosi, jei turi pinigu, tai vadinasi viskas galima. Stiprybes, kantrybes ir vienybes 66 ir 68 namo gyventojams, reikia nepasiduoti, nes tuoj ir langus uzmurys ir ateis laikas ir duris...

to kavenskas

to kavenskas portretas
kas per ievropiniai namai? tai kiauri šalti ,be jokios garso izoliacijos ,tai nepaliginsi rusų laikų statybas

algisss

algisss portretas
Reiktu sulipdyti tuos du namus lentom į krūvą , gautusi dugiau naudingo ploto.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių