Quantcast

Įstabus žvilgsnis į panemunės praeitį

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Kultūros renginių ir leidybos grupės vadovė Rimantė Tamoliūnienė dar kartą įrodė savo meilę ir ištikimybę mūsų kultūros paveldo sklaidai, parengusi gausiai iliustruotą archyvinėmis nuotraukomis albumą apie panemunės miestų ir miestelių praeitį.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Kultūros renginių ir leidybos grupės vadovė Rimantė Tamoliūnienė dar kartą įrodė savo meilę ir ištikimybę mūsų kultūros paveldo sklaidai, parengusi gausiai iliustruotą archyvinėmis nuotraukomis albumą apie panemunės miestų ir miestelių praeitį.

Įdomiausios nuotraukos

Laikydama rankose naujausią panemunės miestų ir miestelių istorijos liudijimą – gausiai (beveik puse tūkstančio nuotraukų) iliustruotą solidų albumą "Įsikūrę prie Nemuno", jo sudarytoja R.Tamoliūnienė tvirtino, jog didžiausią sielos katarsį patyrė sklaidydama senų nuotraukų albumų lapus, su didinamuoju stiklu tyrinėdama fotografijose įamžintus žmones, pastatus, užrašus.

Atradimo džiaugsmas nuolat lydėjo autorę jai sudarant šį leidinį – daugelis istorijos faktų ar vaizdų buvo negirdėta ir nematyta.

"Na, kokie įdomūs ir kartu tokie skirtingi tie miesteliai su savo papročiais, žmonėmis, aikštėmis, pastatais, šventėmis... Žinote, įsimylėjau Veliuonos nuotraukas. Kodėl? Kaltas tarpukariu šį miestą, jo žmones įvairiose aplinkybėse fotografavęs vietos fotografas A.Mickus, kurio daug nuotraukų saugoma Lietuvos centriniame valstybės archyve. Įdomūs ir kiti mažų Lietuvos miestelių senieji vaizdai, nes daugelis tų vaizdų buvo tiesiog ištraukti į dienos šviesą iš privačių albumų. "Šią vasarą elgiausi kaip prisukta plokštelė – kur ėjau, ten klausinėjau: ar turite senų nuotraukų?" – prisipažino pašnekovė.

Pradžią davė paroda

Naujoji knyga – Kauno apskrities viešosios bibliotekos tęstinio projekto dalis. Iš pradžių buvo parengta kilnojama 25 stendų fotografijų paroda, kuri per dvejus metus apkeliavo daugelį panemunės miestų ir miestelių.

Paroda pristatė 25 mūsų valstybingumo ir kultūros istorijai svarbius dabartinėse Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos teritorijose įsikūrusius miestus ir miestelius prie Nemuno. Parodose smalsavo daugybė žmonių. Tuomet ir gimė mintis išleisti leidinį. Deja, albume sumažėjo miestelių, nes leidinyje apimta tik Lietuvos teritorija: nuo Druskininkų iki Rusnės palei Nemuną.

Sumanymą per nuotraukas atgaivinti panemunės miestelių praeitį nuoširdžiai padėjo įgyvendinti įvairūs muziejai, archyvai, bibliotekos, seniūnijos, kolekcininkai, istorijos tyrinėtojai. Rimantė stengėsi tvirtai laikytis suplanuotos leidinio apimties, tačiau tai jai sunkiai sekėsi – albumas vis augo ir augo, o jo leidybai skirtų pinigų suma vis tirpo ir tirpo tiražo nenaudai.

"Man buvo labai sunku atrinkti į albumą iliustracijas iš sukauptų beveik tūkstančio nuotraukų ir atvirukų. Stengiausi nenaudoti įkyrėjusių, visiems žinomų kraštovaizdžių, pastatų, paminklų, o jeigu ir negalėjau to išvengti, tai vertinau kontekstą, kuriame užfiksuotas vienas ar kitas objektas, ką pasakoja nuotrauką atnešęs žmogus. Beje, teko suabejoti ne vienu tokiu pasakojimu, tikrinti faktus", – tvirtino R.Tamoliūnienė.

Skirtingais rakursais

Albumo sudarytoja fotografus, fiksavusius miestelėnų kasdienybę ir šventes, pastatus ar kraštovaizdį, vadina metraštininkais. "Žvelgdami į senuosius atvirukus ar fotografijas, regime ne tik laiko slinkties pėdsakus, bet ir atrandame daug netikėtų dalykų, keičiančių mūsų požiūrį į praeitį ir dabartį", – įsitikinusi R.Tamoliūnienė.

Leidinyje greta iliustracijų pristatoma kiekvienos gyvenvietės istorija, herbas, prisimenami ten gyvenę garsūs žmonės, pateikiamos citatos iš tarpukario periodikos apie anuometį miestelių gyvenimą, o dabartiniu kiekvienos vietovės vaizdu galima pasigrožėti fotografo Pauliaus Spūdžio nuotraukose iš paukščio skrydžio.

Albumas, kurį bus galima aptikti tik bibliotekose, – tai unikali galimybė pažvelgti į panemunės miestų ir miestelių praeitį tarpukario fotografų ir leidinio sudarytojos akimis.
Leidinys sudomins kiekvieną, neabejingą tautos istorijai, kultūrai. Suprantama, ypač smalsiai jo puslapius turėtų sklaidyti kauniečiai ir kitų prie Nemuno įsikūrusių miestų bei miestelių gyventojai. Daugybę šio albumo nuotraukų galima pamatyti ir buvusios kilnojamosios 25 stendų fotografijų parodos interneto versijoje.


Šiame straipsnyje: Panemunėfotografijaistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Panemuniete

Panemuniete portretas
Brikai,nuotraukos apacioje parasyta-Laisves aleja :)

pauliukas

pauliukas portretas
prieš komentuojant būtų gerai perskaityti straipsnį...

Brikas

Brikas portretas
Nuotraukoje tai ne Panemunė, o Laisvės Alėja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių