Quantcast

Skulptūra virsta kalnu

Roberto Antinio skulptūra "Puskalnis", kylanti Neries krantinėje netoli Seimo rūmų, jau užpilta žemėmis. Teliko kalvą apželdinti žole ir skulptūra bus visiškai baigta.

Jau ne pirmą mėnesį prie R.Antinio "Puskalnio" pluša dešimties vyrų brigada. Šiomis dienomis pajėgas papildė ekskavatorius – kurį laiką kyšojusios skulptūros vamzdžiai užpilti žeme. "Techniškai pastatyti šią skulptūrą nelengva", – yra sakęs pats skulptūros autorius.

"Puskalnis" sukurtas iš metalo ir vamzdžių. Konstrukcijas sutvirtinus taip, kad laikytųsi stabiliai, skulptūra užpilta žemės sluoksniu, iš kurio darbininkai formuoja kalną. Iš po jo liks kyšoti tik vamzdžių ertmės – jos bus tarsi kalno akys, sujungsiančios abu Neries krantus.

R.Antinio teigimu, vamzdžiai simbolizuos krantų komunikaciją. Esą iš skirtingų krantinės vietų skulptūra atrodys vis kitaip. Einant nuo upės pusės bus galima matyti, kaip pro vamzdžius skirtingu metu švystelėja dangus.

Projektą kuruojančios viešosios įstaigos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" Vizualiųjų menų programos koordinatorė Laima Kreivytė pasakojo, kad iš vieno kampo skulptūra atrodys kaip žolės kalnas, iš kito, tarkime, iš krantinės apačios, – kaip pakibusi banga.

"Kiekvienas praeivis galės turėti savo interpretaciją, kaip skulptūrą suvokti", – papildė R.Antinis.

"Puskalnis" – trečioji Neries krantinėje dygstanti skulptūra. Pirmiausia atsirado Mindaugo Navako skulptūra "Dviaukštis", kiek vėliau tarp Mindaugo ir Žaliojo tiltų iškilo Vlado Urbanavičiaus "Krantinės arka".

Visos skulptūros, ypač V.Urbanavičiaus kūrinys, sulaukė nevienareikšmiško ne tik vilniečių, bet ir miesto valdžios vertinimo. Pagal savivaldybės administracijos sprendimą skulptūros prie Neries stovės per visus Vilniaus – Europos kultūros sostinės metus. Tolesnį jų likimą Vilniaus valdžia spęs po 2009-ųjų.

Skulptūrų projektui įgyvendinti Kultūros ministerija skyrė 300 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušra Petravičiūtė

Aušra Petravičiūtė portretas
Gražus meno kūrinys

Domantas

Domantas portretas
Čia visai ne meno kūrinys. Čia viso labo tik puskalnis. Autorius atviru tekstu tai pateikia.

DVAR varn

DVAR varn portretas
kad daugiau tokiu meno kuriniu...siaip juokauju, daugiau spalvu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių