Quantcast

Būsto nuomos dilema: legaliai ar nelegaliai?


2010-12-18
Gintautas Degutis
Būsto nuomos dilema: legaliai ar nelegaliai?

Būsto nuoma daliai didmiesčių gyventojų yra papildomas, o kartais ir pagrindinis pajamų šaltinis. Tačiau dauguma būsto nuomotojų tai daro nelegaliai, nes vengia biurokratijos ir didelių mokesčių.

Atstumianti patirtis

Nemaža dalis būstus nuomojančių gyventojų nekvaršina sau galvos dėl verslo liudijimų ir sutarčių su nuomininkais. Taip kur kas paprasčiau – nereikia mokėti mokesčių, tad galima daugiau užsidirbti ir neskauda galvos dėl visokių formalumų. Taip aiškina nelegaliai būstą nuomojantys žmonės.

O tie, kurie pabandė tai daryti legaliai, greitai apsigalvojo. "Neseniai savo butą sostinės centre maždaug mėnesiui buvome išnuomoję vienai mokymo įstaigai, tiksliau, profesoriui iš užsienio. Laikotarpis trumpas, bet, kad nekiltų jokių bėdų, nusprendėme viską daryti legaliai. Niekam nerekomenduoju to daryti. Arba prieš ko nors imantis, siūlau įdėmiai išstudijuoti absoliučiai visus su šiais reikalais susijusius įstatymus, kitu atveju bus daugiau vargo nei naudos. Už tai, kad nori viską padaryti sąžiningai, esi baudžiamas – tenka švaistyti laiką ir gadintis nuotaiką", – dienraščiui sakė Žilvinas Ramanauskas.

Vyras, nuėjęs į Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) teritorinį skyrių, pareiškė norintis išnuomoti savo būstą ir paprašė šiai veiklai reikalingo verslo liudijimo.

"Nuėjau prie langelio ir sakau: norėčiau išnuomoti butą, ką turėčiau daryti? Vaikinukas greitai išvardijo reikiamus dokumentus, apskaičiavo ir, kaip buvo prašytas, mėnesiui išrašė verslo liudijimą. Tik prieš jį išduodant paprašė sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką", – pasakojo Ž.Ramanauskas.

Sumokėjo be reikalo

Vyras nužygiavo į banką, sumokėjo 72 litų mėnesinę PSD įmoką ir 6 litus siekiančius banko mokesčius, grįžo atgal į VMI, pasiėmė verslo liudijimą ir po poros dienų priėmė nuomininką.

Tačiau po mėnesio, kai nuomininkas jau turėjo atsiskaityti, paaiškėjo, kad nuomotojui reikia pirkti dar ir savotišką atsiskaitymo knygelę, iš kurios plėšiami lapeliai ir išrašomi kvitai už nuomos paslaugą.

Teko dar kartą keliauti į VMI. Tačiau ten Ž.Ramanauskas išgirdo, kad jo verslo liudijimo galiojimo laikas jau baigėsi, o be jo negalima įsigyti ir atsiskaitymų knygelės.

"Pasiimkite verslo liudijimą vienai dienai, tik niekam nesakykit, kad jums tai pasiūliau", – patarė man vaikinas. Tačiau prieš ką nors darydamas nusprendžiau pasitarti su žmona ir broliu, nes jis finansininkas. Paaiškėjo, kad apskritai ne tokį verslo liudijimą buvau gavęs. Turėjau teisę verstis patalpų (nekilnojamojo turto – red. past.) nuoma, o iš tikrųjų reikėjo nurodyti apgyvendinimo paslaugų veiklą. Pasiėmiau kitą verslo liudijimą, nusipirkau knygelę, vėl sumokėjau PSD mokestį. Tačiau kiek vėliau paaiškėjo, kad nė vienai iš minėtų veiklų išrašytas verslo liudijimas negalioja dirbant su juridiniais asmenimis. Kaip supratau, nuomojant patalpas juridiniams asmenims nereikia jokio verslo liudijimo. Užtenka pasirašyti sutartį ir sumokėti Gyventojų pajamų mokestį, – prisiminė pašnekovas. – Tuo metu man net neatėjo į galvą, kad dokumentai ir reikalavimai, nuomojant būstą fiziniam ir juridiniam asmeniui, skiriasi. Aišku, aš pats kaltas, kad nepasidomėjau, bet juk negali visko žinoti. Tas žinojimas kainuoja nemažai laiko – pabandykit surasti, išstudijuoti ir suprasti visus būsto nuomą ir mokesčius už šią veiklą reglamentuojančius įstatymus. Kita vertus, juk Mokesčių inspekcijoje klausiau konsultanto: ko man reikia ir ką turėčiau daryti? Tas vaikinukas galėjo iš karto viską paaiškinti."

Tačiau dabar aiškėja, kad Ž.Ramanauskui apskritai nereikėjo mokėti PSD įmokų, mat, pasak VMI, nuo 2010 m. pradžios gautos turto nuomos pajamos PSD įmokomis neapmokestinamos. Nebent asmuo būtų įregistravęs individualią veiklą.

Nelegalų tyko pavojai

Neoficialiai būstus nuomojantys tautiečiai su tokiomis problemomis nesusiduria ir tikina, kad sutartys ir kiti dokumentai – tik nereikalingi formalumai, o su daugeliu žmonių galima susitarti geruoju.

"Aš savo butą nuomoju jau keletą metų ir niekada neprireikė jokios sutarties. Tie patys nuomininkai pas mane gyvena jau gal penkerius ar šešerius metus. Geri vaikinai. Jie patys prižiūri butą, moka mokesčius ir t. t. Nesikišu į tai, ką jie ten daro, tik retkarčiais užsuku pasižiūrėti, ar sienos dar stovi (juokiasi). Ir nereikia bėgioti į visokias įstaigas, gaišti laiko. Kažkada bandžiau pasidomėti, kaip ten yra su ta legalia nuoma, tai vien klausimams ir skambučiams sugaišau pusdienį, galvą paskaudo, net taurelę išlenkti užsimaniau. Be to, mūsų įstatymai kasmet keičiasi, kas ten juos supaisys", – dienraščiui pasakojo Andrius Marcinkevičius (pavardė pakeista, tikroji pavardė redakcijai žinoma).

Tiesa, daug yra ir kitokių pavyzdžių. Verčiantis tokia nelegalia veikla tiek būsto savininkui, tiek nuomininkams gali kilti rimtų bėdų. Vieni didžiausių rūpesčių, užklumpančių būsto nuomotojus, – nuomininkų skolos, nesumokėti nuomos, komunalinių paslaugų mokesčiai, dingstantys ir apgadinti daiktai. Nuo nelegalia būsto nuoma užsiimančių šeimininkų neretai nukenčia ir patys nuomininkai.

Žiniasklaidoje ne kartą mirgėjo istorijos, kai su būsto šeimininkais susitarę, bet sutarties nepasirašę asmenys, grįžę namo po atostogų, savo daiktus rasdavo sukrautus koridoriuje, mat šeimininkai rasdavo daugiau mokėti sutinkančių nuomininkų.

Pasak VMI atstovų, mokesčių inspektoriai specialiai neieško asmenų, nelegaliai nuomojančių butus, apie tai dažniausiai praneša kaimynai. Jie skambina pasitikėjimo telefonu arba rašo anoniminius skundus. Šių netrūksta ir internete.


Skaičiai ir faktai

Gyventojai, nuomodami patalpas, nuo gautų pajamų privalo mokėti 15 proc. pajamų mokestį ir 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas (apmokestinant 2009 m. pajamas). Nuo 2010 m. gautos turto nuomos pajamos PSD įmokomis neapmokestinamos (jei nuomos pajamos nepriskiriamos pajamoms, gautoms iš individualios turto nuomos veiklos).

Atsižvelgiant į tai, iš kokio asmens (juridinio ar fizinio) gyventojas 2009 m. gavo pajamų už patalpų nuomą, skiriasi pajamų mokesčio ir PSD sumokėjimo tvarka:

1) jeigu gyventojas pajamų už patalpų nuomą gavo iš juridinio asmens, pajamų mokestį ir PSD įmokas apskaičiuoja, išskaito ir sumoka į biudžetą nuomotojas.

2) kai gyventojas už patalpų nuomą pajamų gavo iš kito gyventojo, pajamų mokestį ir PSD įmokas jis privalo sumokėti pats, pateikdamas metinę gyventojo pajamų deklaraciją.

Turto nuoma gali būti laikoma individualia veikla tais atvejais, kai aiškiai matyti, kad gyventojas įsigyja turtą, siekdamas ateityje iš trečiųjų asmenų gauti pelno.

Pajamos, gautos iš atsitiktinių nuomos sandorių, kai gyventojas tik išnuomoja jau turimą turtą, nebus laikomos individualios veiklos pajamomis. (Pvz., kai gyventojas persikelia gyventi į kitą miestą, o pirmąjį gyvenamąjį būstą išnuomoja; gyventojas įsigyja kirpyklą, tačiau po kurio laiko nusprendžia šios veiklos nebevykdyti ir patalpas išnuomoja).

Pajamos iš individualios veiklos (tiek gautos iš juridinių asmenų, tiek iš kitų gyventojų), apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą ir 9 proc. dydžio PSD įmoką.

Jeigu gyventojas, vykdantis individualią patalpų nuomos veiklą, patalpas (pvz., butus) nuomoja tik gyventojams, jis gali įsigyti patalpų nuomos verslo liudijimą, sumokėjęs fiksuoto dydžio (patvirtintą savivaldybių tarybų) pajamų mokestį (verslo liudijimo kaina) ir kas mėnesį mokėti fiksuotas 9 proc. minimalios mėnesinės algos dydžio PSD įmokas.

Verslo liudijimų kainos skiriasi, priklausomai nuo savivaldybės, kurioje norima verstis NT nuoma, ir nuo patalpų dydžio – kaina metams svyruoja nuo 300 iki 2000 litų per metus.

Tiems, kurie gyvenamąsias patalpas nuomoja nelegaliai, gresia sumokėti ne tik metinę verslo liudijimo mokesčio sumą, bet ir baudą nuo 500 iki 1000 litų. Pakartotinai sugavus nelegalų nuomotoją, jam jau grėstų bauda nuo 1000 iki 2000 litų.