Quantcast

A. Zuokas transporto reformos kritikų į numatytą salę neįleido

Trečiadienį Savivaldybės Kolegijų salėje susirinkę profesinių sąjungų, vežėjų atstovai, miesto tarybos nariai ir kitų visuomeninių organizacijų atstovai sėdo prie apskrito stalo diskusijai apie viešojo transporto reformos problemas. Griežtai prieš naują sistemą pasisako ir Seimo bei Vilniaus miesto tarybos nariai.

Diskusijoje nedalyvavo pats reformos iniciatorius Vilniaus meras Artūras Zuokas, tačiau pasirodė keletas miesto tarybos narių, kurie taip pat laikosi neigiamos nuomonės reformos klausimu. Tiesa, diskusija turėjusi vykti savivaldybės tarybos posėdžių salėje, buvo perkelta į Kolegijų salę, mat meras prieš pat renginio pradžią pareiškė, kad piliečių ten neįleis.

Troleibusai nurašomi nepelnytai

Judėjimo „Už troleibusus Vilniuje“ atstovas Marius Markevičius diskusijos metu teigė, kad dabartinė miesto valdžia bando diskredituoti troleibusus, kurie, pasak jo, šiuo metu negali būti išnaikinti. „Bus keičiama daug trasų, atsiras autobusai, kurie stos tik kas antroje stotelėje. Mūsų manymu, tokie sprendimai buvo priimti skubotai, neklausiant nei keleivių, nei vežėjų nuomonės. Visi žinome mitus apie tai, kad troleibusai labai brangūs, o autobusai – ekologiški. Bet tai yra bandymas diskredituoti troleibusus“, - sakė M. Markevičius.

Diskusijos organizatoriai ir dalyviai neneigė, kad viešojo transporto reforma turėtų būti vykdoma, tačiau kitokiais būdais: autobusai turėtų papildyti sistemą, o ne pakeisti troleibusus. Pasak jų, yra modernu persėsti į kitus autobusus, tačiau visiškai neapgalvota, kokio susisiekimo patogumo neteks miestas.

Pinigai iš ES, o sistema iš sovietmečio?

„Teko girdėti iš valdininkų, kad reformoms yra leidžiami tik ES pinigai. Tačiau ir tai yra mūsų visų pinigai, tad visi ir turėtume spręsti ar norime juos leisti autobusams, ar ne“, - piktinosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Tomilinas. Pasak jo, žmogui, uždirbančiam mažiau nei 2000 litų per mėnesį, dažnai tenka važinėti viešuoju transportu, tad tam turi būti sudarytos pačios palankiausios sąlygos: „kažkas yra negerai su žmonių mąstymu, jeigu jie kalba apie tuščius troleibusus“, - iš prastų miesto valdžios argumentų juokėsi T. Tomilinas.

Ne vienas diskusijos dalyvis palietė ir A. Zuoko įvaizdžio problemą – pasak pasipiktinusių piliečių ir politikų, tokios reformos ir nauji autobusai yra mero įvaizdžio kūrimo įrankis. Kita vertus, diskusijos organizatoriai Marius Markevičius ir Tomas Tomilinas tikino, kad įvykdžius reformą, viešojo transporto infrastruktūra ne tik kad nepagerėtų, bet ir būtų grįžta į sovietinio pobūdžio sistemą. Esą, naujieji autobusai neįveiks maršrutų per nurodytą laiką, o kas 10 minučių maršrutuojantys autobusai apskritai negali būti vadinami viešuoju transportu.

Gėda Europos akyse

Diskusijoje dalyvavęs Seimo narys Mantas Adomėnas irgi teigė neįsivaizduojantis, kad ši reforma galėtų būti įvykdyta sklandžiai: „Jei pokyčiai ir būtų įgyvendinti sklandžiai, vis tiek galima laukti nesklandumų. Mes manome, kad pokyčiai tikrai neįvyks sklandžiai, o tai sukels blaškymąsi, spūstisir išaugusius automobilių srautus. Toks miesto kontekstas laukia pirmųjų pirmininkavimo ES dienų Vilniuje. Bus atvykstama ne kaip į modernią Europos sostinę, o kaip į trečiojo pasaulio valstybę“, - rėžė politikas.

Nuoseklumas - būtinas

Pasak jo, nėra sistemingo pasiruošimo reformai, o problema metama ant privačių vežėjų, miestiečių pečių. „Socialinis viešojo transporto patrauklumas virsta neigiamais kaštais visam miestui. Bus prieita prie padidėjusio asmeninio transporto naudojimo, o vilniečiai ilgam atpratinti nuo viešojo transporto.

Kitas Seimo narys Arvydas Anušauskas svarstė, ar savivalda sugebės tokiam brutaliam sprendimui atsispirti? „Šiandien administraciniam teismui pateikėme skundą dėl vežėjų. Mūsų nuomone, tai yra akivaizdus vežėjų teisių pažeidimas“, - tvirtino A. Anušauskas.

„Jau turime liūdną patirtį su Vilniečio kortele, kai be jokio pereinamojo laikotarpio buvo nuspręsta viską keisti“, - sakė Vilniaus tarybos narys, konservatorius Valdas Benkunskas. Pasak jo, žmonės sunkiai susigaudys kokiais maršrutais važiuoti ir iškils kitų panašių problemų.

Socialdemokratų partijai atstovaujantis kitas tarybos narys Vytautas Milėnas taip pat pritarė opozicijos nuomonei, kad viešasis transportas kaip ir visas kitas ūkis yra apleistas, tačiau teigė kad taip yra dėl susidariusios sudėtingos ekonominės situacijos. Pasak V. Milėno, pertvarka yra reikalinga, bet ji privalo būti vykdoma neskubotai.

Patenkintų nėra?

Susidariusia situacija diskusijos metu piktinosi ir pensininkų bei studentų,  privačių miesto vežėjų atstovai.

„Kiek domėjausi, savivaldybės 2010-2020 m. strateginiu planu, kiek stebėjau tarybos sprendimus – niekur neradau informacijos, kad nuo šių metų liepos 1 d. bus paleisti greitieji autobusai. Tai kelia didelę nuostabą, nes tokie sprendimai oficialiai net nepriimti“ , - kalbėjo Vilniaus miesto vežėjų atstovas. Jo teigimu, įmanoma palaipsniui integruoti privačius vežėjus į bendrą bilietų sistemą.

„Kam pertvarkos išvis reikalingos, jei Vilniaus miesto ūkis yra ant bankroto ribos? Norėčiau merui  ir valdančiajai koalicijai pareikšti nepasitikėjimą“, - rėžė pensininkų atstovas Jonas Burdulis.

Diskusijos metu į miltus buvo sumalta ir mero A. Zuoko idėja įrengti miesto tramvajaus sistema. Pasak specialistų - ne naujiena, kad metro pervežtų vos daugiau keleivių, o problemų sukletų žymiai daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai  portretas
norėčiau, kad Pirmininkavimo ES dienomis Vilniuje atsirastų piketai prieš Žuoko veiklą. Ne kur kitur, o centrinėse aikštėse. Negi imsis vandens patrankų tokiomis dienomis? Bus jam už visą jo pakazuchinį uolumą „tvarkant" Vilnių. Tegul meras neskriaudžia žmonių.

sažine

sažine portretas
...liūdna,graudu,kai nieko nedaroma mums,Vilniečiams,daug vietų paliko pasiekiamų tik taksi,o jei autobusu važiuoti,tai 3 val,pavz.autobusas eina savaitgaliais ,tik vieną kartą per dviejų val laiką,kaip pasiekti ligoninėj gulintį ligonį,jei dar persėsti reikia.Manau pirmiausiai,taip turėtų pasivažinėti,savaitgaliais mūsų išrinktieji,kurie priima tokius sprendimus,o paskui tik mums.

Jonas

Jonas portretas
Vargšai konservatoriai niekaip negali nuversti Zuoko : ir lėšas iš Vilniaus atėmė, ir šilumos kainas kėlė, ir piketus rengė, tačiau viskas veltui. Žinoma kol konservams vadovaus nutukęs konservų vadas ir STT pagautas kyšininkas, kuris net barzdą užsiaugino kas STT jo nepažintų, tol nieko nebus. Pagal konservus reikia laimingai miegoti kaip miegojo senelis Imbrasas, kaip gatves valė psichologas Alekna, kaip Navickas statė savo rūmus ( ir sumąstyk man meru padaryti buvusį soveitų mentą)- tol konservai Vilnių matyts kaip savo ausis. Vien viauksėjimu valdžios nepaimsi-tam reikaligi darbai, o to konservai daryti nesugeba.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla
    Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl grubių higienos pažeidimų savaitgalį buvo laikinai sustabdyta UAB „Salero“ kavinės (Vilniaus g. 39 / Klaipėdos g. 6, Vilnius) veikla. UAB „Salero“ kavinės veiklą nutarta laikina...

  • Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių <span style=color:red;>(vietos ir laikas)</span>
    Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių (vietos ir laikas)

    Liepos 12-13-ą dienomis geriausių Lietuvos onkologų ir sveikatinimo projekto „Nedelsk“ koordinatorių komanda šiais metais nemokamai tikrins bei konsultuos moteris dėl krūties vėžio Vilniaus mieste. Susitikimų metu gydytojai pasakos apie šios lig...

  • Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą
    Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą

    Nuo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario ir kelių įmonių stebėtojų tarybos nario pareigų dar trims mėnesiams nušalintas prekyba poveikiu įtariamas sostinės vicemeras Romas Adomavičius nori panaikinti jam taikomus apribojimus. Socialdemokrata...

  • Vokiečių gatvė turi   atnaujintą   fontaną
    Vokiečių gatvė turi atnaujintą fontaną

    Vilniuje pradėjo veikti suremontuotas Vokiečių gatvės fontanas. „Džiaugiuosi, kad vis daugiau privačių įmonių, žmonių, prisijungia prie projekto „Dovana Vilniui“ ir padeda gražinti miestą", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Fontanas ...

    2
  • „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną
    „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną

    Lietuvos kapitalo skrydžių bendrovė „Air Lituanica“ rugpjūčio pradžioje pradės skraidinti į Berlyną. Šių metų rudenį „Air Lituanica“ iš Vilniaus oro uosto pradės skrydžius ir į Maskvą, Miuncheną ir Prahą. „Tikimės pasiekti apie ...

    2
  • Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius
    Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius

    Kai kurie Vilniaus darželiai nepriima vaikų, kuriems nėra pusantrų metų, rašo „Lietuvos žinios“. Valdininkų teigimu, jaunesnių vaikų grupes leidžiama sudaryti tik tuose darželiuose, kurie atitinka higienos normas. „Atsižvelgiant į tėvų p...

  • ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu
    ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu

    Pirmadienį Vilniuje prasideda neformalus dviejų dienų Europos Sąjungos (ES) šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimas, kuriame ketinama aptarti kovą su rūkymu ir vyresnio amžiaus žmonių gerovę. „Vis dažniau sveikatos apsaugos sistemos susi...

    1
  • Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai
    Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai

    Vilniuje, vadinamajame Saulėtekio slėnyje, šalia šiemet atidarytos Vilniaus universiteto bibliotekos, netrukus prasidės naujo mokslo centro statybos. Rugpjūtį prasidėsiančioms statyboms jau gręžiami poliai. Šioje Saulėtekio slėnio vietoje statom...

  • Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė
    Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė

    Valstybės dienos rytą  Vilniuje policija rado dvi išniekintos Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos. Apie 8 val. Švitrigailos gatvėje rasta viena trispalvė buvo nulaužtu kotu. Pareigūnai pastebėjo ir kitą sunaikintą valstybės simbolį - kab...

    4
  • Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo
    Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo

    Šeštadienio rytą daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas daiktas, panašus į sprogmenį. Įtariama, kad 10 val. 35 min. Grigiškėse, Šviesos g., aptiktas radinys - granatos sprogdiklis. Policijos pareigūnai daiktą, panašų į sprogmenį, išsiv...

Daugiau straipsnių