Pereiti į pagrindinį turinį

V.Andriukaitis pritaria priklausomybės ligų centro darbuotojų streikui

2013-06-20 20:12
V.Andriukaitis pritaria priklausomybės ligų centro darbuotojų streikui
V.Andriukaitis pritaria priklausomybės ligų centro darbuotojų streikui / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad streikuoti ketinantys Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) darbuotojai gina savo teises.

„Aš labai džiaugiuosi, kad jie aktyviai imasi savo teisių gynimo ir tikrai palaikau jų iniciatyvą“, - trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

„Lietuvos žinios“ ketvirtadienį pranešė, kad gerokai vėluojant atlyginimams VPLC darbuotojai apsisprendė streikuoti - liepos 4 dieną ketinama surengti įspėjamąjį dviejų valandų streiką, o liepos 11-ąją - pradėti tikrą streiką. Streikuojantys VPLC darbuotojai nekonsultuos pacientų, neguldys jų į skyrius, neišduos pažymų, neatliks ekspertizės. Pasak dienraščio, tai nėra būtinoji pagalba, tad šios priemonės nesikerta su įstatymais.

Anot ministro, trečiadienį susitikęs su streiko komitetu jis sutarė, kad šis komitetas „spaustų Vilniaus miesto deputatus ir Vilniaus miesto vadovybę, kad pagaliau šita situacija baigtųsi“.

„Priklausomybės ligų centras priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Mes jau penkis mėnesius tęsiame darybas su miesto meru A.Zuoku, su vicemeru J.Pinskumi, siūlėme įvairiausius variantus. Dabar jau, kiek aš žinau, yra paruoštas miesto savivaldybės tarybos sprendimas perduoti šį Priklausomybės ligų centrą respublikiniam pavaldumui. Mes jau anksčiau esame paskyrę 950 tūkst. litų papildomai, kad būtų galima išmokėti žmonėms, kurie išeina atostogų, atlyginimus, tačiau ten vėl įstrigo įstaigoje“, - aiškino V.P.Andriukaitis.

Jo teigimu, per dvi tris dienas numatoma sutvarkyti buhalterinius dalykus - leidžiant iš ketvirtojo ketvirčio lėšas perkelti į trečiąjį - kad žmonės galėtų gauti atlyginimus.

Streikuosiantys VPLC darbuotojai reikalaus išmokėti algas bei užtikrinti įstaigos funkcionavimą. Birželio pradžioje jie buvo atgavę algas už balandį. Be to, jos sumažintos maždaug trečdaliu.

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet smarkiai sumažino VPLC finansavimą. Pernai centrui ji buvo skyrusi 5,5 mln. litų, šiemet - 1,5 mln. litų. Sveikatos apsaugos ministerija šiai įstaigai davė 1 mln. litų. Savivaldybė VPLC ketina perduoti ministerijai.