Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas imsis gėjų eitynių Vilniuje bylos

2013-06-18 10:26
Teismas  imsis gėjų eitynių Vilniuje bylos
Teismas imsis gėjų eitynių Vilniuje bylos / AFP nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį ketina pradėti nagrinėti sostinės savivaldybės skundą dėl gėjų eitynių vietos.

LVAT byla bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, tai yra šalims nedalyvaujant.

Savivaldybė LVAT yra apskundusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo ji buvo įpareigota peržiūrėti seksualinių mažumų eitynių vietą.

Sostinės valdžia teigia turinti teisę pati pasiūlyti renginio vietą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šių metų balandžio 11 dieną nurodė Vilniaus miesto savivaldybei iš naujo nagrinėti Lietuvos gėjų lygos prašymą liepos mėnesį rengti eitynes Gedimino prospekte Vilniaus centre. Miesto valdžia buvo leidusi šių eitynių dalyviams žygiuoti kiek nuošaliau esančia Upės gatve.

Savivaldybė teigia, kad nuošalesnė vieta pasiūlyta siekiant apsaugoti eitynių dalyvių teises ir laisves, valstybės ir visuomenės saugumą bei viešąją tvarką.

Savivaldybė atkreipė dėmesį, kad, pirmosios instancijos teismui išnagrinėjus šį administracinį ginčą, buvo priimta ir atskiroji teisėjų kolegijos pirmininko bei pranešėjo nuomonė.

Tuo metu Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad šalims nepavyko rasti visus tenkinančios tinkamos vietos eitynėms, todėl savivaldybė turėjo apskritai atsisakyti suderinti pranešimą apie eitynių organizavimą, o ne nustatyti kitą vietą, kurioje eitynių pareiškėja neprašo derinti.

Teismas pabrėžė, kad savivaldybei sprendžiant dėl eitynių vietos derinimo, atsisakymas suderinti galimas tik nustačius, kad susirinkimų teisės įgyvendinimas bei suorganizuotos eitynės pažeis Konstitucijoje nurodytas vertybes - valstybės ir visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės 2010 metais taip pat vyko Upės gatvėje. Tuomet renginio vieta buvo aptverta ir griežtai saugoma, protestuoti prieš eitynes susirinko tūkstantis žmonių.