Pereiti į pagrindinį turinį

Rasų kapinių būklė Seimo komitetui kelia nerimą

2013-06-19 17:43
Rasų kapinių būklė Seimo komitetui kelia nerimą
Rasų kapinių būklė Seimo komitetui kelia nerimą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas trečiadienį Vilniaus Rasų kapinėse susitinka su sostinės savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento atstovais, kuriuos ragins susitarti dėl kapinių priežiūros.

Pasak komiteto pirmininkės „darbietės“ Audronės Pitrėnienės, komitetas prisiima tarpininko vaidmenį ir tikisi, kad prastos būklės kapinėmis bus tinkamai pasirūpinta.

„Komiteto nariai mato problemą, gyventojai mato problemą, jie kreipiasi, rašo raštus, mums skambina, kad yra apverktina Rasų kapinių (būklė - BNS), o ten yra palaidoti žymūs Lietuvos veikėjai. Negalime mes leisti, kad šitos kapinės griūtų - kad tvoros griūtų, vartai neužsidarytų, kad būtų šiukšlės - netvarkinga ir negražu. Tai yra mūsų pagarba praeičiai, paveldui, mūsų didiems žmonėms, ten palaidotiems“, - prieš išvažiuojamąjį komiteto posėdį žurnalistams sakė A. Pitrėnienė.

Jos teigimu, šiuo metu Vilniaus savivaldybė sako, kad kapinėmis turi rūpintis Kultūros paveldo departamentas, o pastarasis aiškina, jog kapinės - savivaldybės reikalas. Parlamentarė dėstė, kad komitetui nesvarbu, kuri institucija jomis rūpinsis - svarbu, kad kažkas to imtųsi.

„Koks skirtumas žmogui ir šiuo atveju netgi komitetui ar man kaip pirmininkei - man svarbu, kad šitas objektas būtų tvarkomas tinkamai“, - kalbėjo A. Pitrėnienė.

Rasų kapinės įsteigtos 1796 metais. Čia, be kitų, palaidotas lietuvių patriarchas Jonas Basanavičius, kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, rašytojai Kazys Boruta, Petras Cvirka, Liudas Gira,Vincas Mykolaitis-Putinas, Balys Sruoga, Lietuvos konstitucinės teisės kūrėjas Mykolas Romeris, visuomenės veikėjai Jonas ir Petras Vileišiai, garsaus lenkų politiko, maršalo Juzefo Pilsudskio širdis.