Pereiti į pagrindinį turinį

Oranžinė A. Zuoko svajonė skleidžia naujus sparnus

2013-07-02 19:54
Oranžinė A. Zuoko svajonė skleidžia naujus sparnus
Oranžinė A. Zuoko svajonė skleidžia naujus sparnus / V.Skaraičio/BFL nuotr.

Antradienį, vidurdienį, sostinės V. Kudirkos aikštėje susirinkusi minia leido spėti apie ypatingą miesto gyvenimo įvykį.

Tačiau tokiu „CycloCity Vilnius“ dviračių savitarnos sistemos stotelės pristatymą vargu ar galima pavadinti.

Visų pirmą, lauko reklamos milžinei „JCDecaux“ Vilnius – tik eilinis Europos miestas, kuriame ji diegią savo sukurtą sistemą. Nuo Briuselyje, Liuksemburge, Vienoje arba Liublianoje riedančių dviračių, netrukus pasirodysiantys sostinėje skiriasi tik tuo, kad yra paženklinti savotišku mūsų miesto mero parašu – oranžine spalva. Šiek tiek ryškesnio atspalvio negu 2001-aisiais.

Be to, ne vienas pristatyme dalyvavęs vilnietis su šypsena prasitarė, kad visa tai jam – ne tik „kažkur matyta“, tačiau ir iki skausmo pažįstama. Daugiau nei dešimtmečiu pasenęs Zuokas, pozuodamas ir šypsodamasis dešimtims į jį nukreiptų kamerų, išdidžiai suko ratus aplink dviračių stotelę lygiai taip pat, kaip tai darė prieš dvylika metų. Pristatinėdamas miesto „naujovę“, tolimus 2001-uosius jis prisiminė, neslėpdamas pasididžiavimo, tačiau nutylėdamas visiems žinomas istorijos pabaigos detales – tol, kol, pasibaigus, oficialiajai renginio daliai, buvo apipiltas žurnalistų klausimais.

Pasiteiravus mero apie tai, ar dviračiai iš stotelių vilniečių iniciatyva vėl akimirksniu neišnyks visiems laikams, A. Zuokas prisipažino, perleidęs atsakomybę už sistemos apsaugą ją įrenginėjančiai „JCDecaux“. „Be to, nuo 2001 m. praėjo daugiau nei dešimtmetis – metė pastabą miesto vadovas - tai pakankamai ilgas laiko tarpas, turėjęs leisti sostinės gyventojams „sueoropiškėti“. Nors, kita vertus, esu girdėjęs, kad lietuvių sumanumas padeda apeiti net sudėtingiausias pasaugos sistemas.“

Dviračių nuomos stotelės pristatymas – dar nėra oficialus sistemos startas. Kol kas ji skirta tik išrinktiesiems – pirmuoju „CycloCity Vilnius“ sistemos vartotoju, be abejo, tapo pats A. Zuokas. Kiek vėliau – apie pusšimtis šalies įžymybių, gavusių naująsias oranžines korteles ir su šypsena išlėkusius „CycloCity“ dviračiais Katedros link. Likę, pompastiškąjį renginį stebėję vilniečiai, žiūrėdami jiems įkandin, galėjo tik spėlioti, kuo iš tikrųjų pasirodys ši „europietiškoji“ sistema kai liepos 15 d. ji taps prieinama kiekvienam mirtingajam.