Quantcast

Vilniuje prie būdos pririštas šuo buvo marinamas badu

  • Teksto dydis:

Mūsų šalies miestuose ir ypač kaimuose vis dar gyvuoja sustabarėjusi tradicija, kad šuo turi būti pririštas prie būdos ir atlikti turto sergėtojo funkcijas. Dažnai tokio sargo būtis apverktina – pririštas prie sunkios grandinės, menka pastogė, mažai judėjimo laisvės, maitinamas tuo, kas atlieka nuo šeimininkų stalo.

Ne išimtis yra ir šis atvejis. Į VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) kreipėsi žmonės, kurie pranešė, kad Vilniuje, Pavilnyje, vienos sodybos kieme, šuo pačių šeimininkų nėra maitinamas, todėl kartais kaimynai patys jam atneša maisto. Tačiau to nepakanka – šuo vis tiek yra itin išsekęs, beje, jis dažniausiai neturi ir vandens.

Būda yra netinkama šaltajam laikotarpiui, kiaurai perpučiama, o vasaros metu keturkojis neturi jokio pavėsio. Kaip rašoma GGI pranešime, turbūt kiekvienas gali suvokti, kaip prastai atrodo nuolat pririštas ir prastai maitinamas gyvūnas. Negaudamas pakankamai fizinės veiklos, neturėdamas vietos ir sąlygų energijai išlieti, šuo tampa nevaldomas, sutrinka jo psichika – apima agresija, pyktis, baimė.

Praėjusių metų gruodžio 10 d. GGI kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir prašė ištirti minėtą situaciją. Prie prašymo taip pat buvo pridėtos nuotraukos ir filmuota medžiaga. Gana greitai sulaukta atsakymo, kad Vilniaus miesto savivaldybė su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) gruodžio 16 d. atliko pirmąjį patikrinimą. Jo metu darbuotojai įvertino šuns įmitimą žemiau vidutinio; pašaro kokybės įvertinti nepavyko, nes savininkas patikrinimo metu sauso pašaro neturėjo ir teigė, kad kiekvieną vakarą šuniui yra verdamas šiltas maistas. Specialistai įpareigojo šunį laikantį asmenį užtikrinti, kad augintiniui maisto netrūktų.

 

 

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnė nustatė, kad šuo nėra vakcinuotas nustatyta tvarka, įrengta būda perpučiama, šuo neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių oro sąlygų, todėl surašė kaltam asmeniui nutarimą dėl administracinio nusižengimo. Taip pat ji išaiškino šunį laikančiam asmeniui teisės aktų reikalavimus ir atsakomybę už pakartotinius jų pažeidimus. Asmuo įsipareigojo laikytis nustatytos tvarkos.

Sausio 3 d. per pakartotinį patikrinimą buvo įsitikinta,  kad asmuo vakcinavo šunį nustatyta tvarka ir pašalino rastus gyvūno augintinio laikymo sąlygų pažeidimus. Vėliau savivaldybės atstovai, pakartotinai patikrins, ar asmuo laikosi gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

„Bet kuris žmogus turėtų nepraeiti pro kenčiantį gyvūną, – pastebėjimais dalijasi GGI vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė. – Šis atvejis yra puikus pavyzdys, jog visi sutelkę jėgas turime galimybę padėti bet kuriam gyvūnui gyventi geriau. Dėkojame neabejingiems žmonėms, pranešantiems apie tokius atvejus.“

Prisidėti prie gyvūnų gerovės Lietuvoje gerinimo bei žiaurių elgesio atvejų sprendimo galima per aukok.lt platformą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol maitinome tuo, ką patys valgėme,

Kol maitinome tuo, ką patys valgėme, portretas
t.y., kol DALINOMĖS su šuneliais ir katėmis SAVO maistu (dažnai ir pačių užsiaugintu!), mūsų keturkojai ilgai gyvendavo. Pvz., katės normaliausiai per 20 m. gyvendavo ir dar apsikačiuodavo! Šunelių bėda buvo, kad jie nenorėjo įleisti mašinų į mūsų tylią gatvelę. Tai nuo jų dažniausiai ir žūdavo. O čia „maisto” gamintojai nori įtikinti, jog reikia jų produkcija maitinti mūsų keturkojus. Deja, juo maitinami, jie daug trumpiau gyvena! Kai kurių kepenys vos kelis metus atlaiko. Išbandžiau, kai į miestą persikėliau, nes mėsos neviriau, tai ir katinėliui neturėjau. Labai greitai pasibaigė jo gyvenimėlis - nė 5 metų nesulaukė.

Gerai, kad yra kad už juos kovoja

Gerai, kad yra kad už juos kovoja portretas
Žinos šis ir kiti šeimininkai, kad yra stebimi

Kaip visada, kodėl kiti kažko nedaro

Kaip visada, kodėl kiti kažko nedaro portretas
mes padedam gyvūnam, o jūs pirmyn, padėkit pensininkam, dar ir vaikams, darbai jūsų laukia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių