Quantcast

Iš vilniečio teismas konfiskavo 345 tūkst. eurų

Teismas patenkino Generalinės prokuratūros prokuroro pareiškimą ir baudžiamuoju įsakymu vilnietį Marjaną Taraškevičių pripažino kaltu dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo.

Vilniaus apygardos teismas nutarė konfiskuoti 345 tūkst. eurų vertės M. Taraškevičiaus turtą ir skyrė jam 15 tūkst. eurų baudą, penktadienį pranešė prokuratūra. Teismo priimtas baudžiamasis įsakymas jau yra įsiteisėjęs.

M. Taraškevičius Vilniaus miesto apylinkės teismo 2014 metų lapkričio 18 d. nuosprendžiu buvo nuteistas už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, turint tikslą jas platinti. Jam teismas skyrė 8 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, vyras ją dabar atlieka pataisos namuose.

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama, kaip įtariama, vieno didžiausių Lietuvoje veikusių nusikalstamų susivienijimų baudžiamoji byla, kurioje beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys.

Prokuratūra mano, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad šiam nusikalstamam susivienijimui vadovavo vilniečiai M. Taraškevičius ir Vincentas Mačiulaitis.

Nagrinėdamas baudžiamąją bylą dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad M. Taraškevičius, siekdamas legalizuoti iš cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis gautas lėšas, kitų asmenų vardu įgijo automobilį BMW X6, sumokėjo avansinį mokestį už dar vieną automobilį BMW bei investavo į vienos įmonės ūkinę-komercinę veiklą.

2010 metais M. Taraškevičius susitarė su vienu asmeniu (jis nežinojo, kad M. T. pinigines lėšas įgijo nusikalstamu būdu), kad šis asmuo užsienio valstybėje nupirks automobilį BMW X6 ir Lietuvoje registruos vienos automobilių verslu užsiimančios įmonės vardu.

Asmeniui Lietuvoje užregistravus transporto priemonę, M. Taraškevičius jam perdavė už automobilį sumokėtus 87 tūkst. eurų ir naudojosi automobiliu savo reikmėms. 2011 metais, bandydamas išvengti turto arešto, M. Taraškevičius susitarė su tuo pačiu asmeniu, kad automobilis BMW X6 bus išgabentas į Vokietiją ir ten parduotas.

Taip pat nustatyta, kad 2011 metais M. Taraškevičius 238 tūkst. eurų investavo į statybos verslu užsiimančios įmonės veiklą. Siekdamas įteisinti iš cigarečių kontrabandos ir disponavimo narkotinėmis medžiagomis gautus pinigus, jis prikalbino savo pažįstamą A. U. įkurti įmonę ir tapti jos direktore.

Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo gauta duomenų, kad A. U. žinojo apie nelegalią M. Taraškevičiaus pinigų kilmę. Pinigai buvo investuojami į įmonės veiklą, pavyzdžiui, už juos perkami statybiniai pastoliai.

Šios įmonės vardu jos direktorė patvirtino ir pirkimo-pardavimo sandorį, pagal kurį už M. Taraškevičiaus duotus beveik 20 tūkst. eurų buvo atliktas išankstinis mokėjimas už  užsakomą automobilį BMW. M. Taraškevičius ketino pirkti ir registruoti automobilį A. U. vadovaujamos įmonės vardu.

2018 metais Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartimi A. U. buvo pripažinta kalta dėl dokumentų klastojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Nuo baudžiamosios atsakomybės A. U. buvo atleista pagal laidavimą.

Bandyto legalizuoti nusikalstamu būdu įgyto 115 tūkst. eurų vertės turto neteko ir kitas, kaip įtariama, tos pačios nusikalstamos grupuotės narys, vilnietis V. Mačiulaitis. Jis šiuo metu atlieka 14 metų laisvės atėmimo bausmę už stambaus masto cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinės medžiagos – kanapių dervos – organizavimą.

2018 metais Panevėžio apygardos teismo priimtu baudžiamuoju įsakymu iš V. Mačiulaičio konfiskuotas 95 tūkst. eurų vertės turtas, kuris bandytas legalizuoti jam artimų asmenų vardu perkant kelis žemės sklypus, atliekant finansines operacijas ir sandorius. Dar 20 tūkst. eurų, siekdamas nuslėpti nusikalstamu būdu gautą turtą, V. Mačiulaitis kito asmens vardu sumokėjo kaip išankstinį mokėjimą už Vokietijoje užsakomą automobilį „Toyota Land Cruiser“.

Už nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą Panevėžio apygardos teismas V. Mačiulaičiui skyrė ir 18 tūkst. eurų baudą.

Ikiteisminius tyrimus atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai. Tyrimus kontroliavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYВĘ - КГБ MAGNOLIJA, Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių