Quantcast

Verdiktas kontrabandos byloje: V. Karaliui skirta trylika metų nelaisvės

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį išnagrinėjęs vieną didžiausių kontrabandos bylų Lietuvos istorijoje Viliui Karaliui skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat teismas nusprendė iš V. Karaliaus konfiskuoti beveik 15 tūkst. eurų užstatą.

Teismo sprendimo išgirsti atvyko mažiau nei pusė nuteistųjų. Tarp jų nebuvo ir V. Karaliaus.

Šioje byloje nuteistas buvęs policijos pareigūnas V. Karalius, Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus sūnus Aivaras ir dar 22 asmenys, tarp jų ir buvę muitininkai.

A. Kamblevičiui skirta 4 tūkst. eurų bauda, tačiau jam jos mokėti neteks, nes teismas į bausmę įskaitė jo laikiną buvimą sulaikyme.

Svajūnas Čebatorius, Bronius Kažukauskas ir Česlavas Kontratovičius nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, jiems už grotų teks praleisti nuo dvejų iki dešimties metų. Vienas kaltinamasis išteisintas, dar vienas atleistas nuo atsakomybės, nes bendradarbiavo su pareigūnais.

Kitiems nuteistiesiems skirtos baudos nuo 2,6 iki 11,3 tūkst. eurų

„Teismas pripažino, (...) kad 2009 metų sausį V. Karalius ir S. Čebatorius Lietuvoje organizavo iki 2010 metų gruodžio Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Baltarusijoje ir Rusijos Federacijoje skirtingomis sudėtimis veikusį nusikalstamą susivienijimą nusikalstamai veikai daryti – cigarečių kontrabandai gabenti“, – paskelbė teisėja Jurgita Mačionytė.

Taip pat teismas tenkino muitinės ieškinį ir iš kaltinamųjų priteisė daugiau nei 5,1 mln. eurų valstybei nesumokėtų mokesčių.

Be to, konfiskuota daugiau nei 700 tūkst. eurų, gautų iš nusikalstamo susivienijimo veiklos. Iš buvusių muitininkų paimti ir 80 tūkst. eurų, gauti kaip kyšiai.

Taip pat priteista ir nusikaltimo įrankių – konfiskuoti vilkikai už daugiau kaip 272 tūkst. eurų.

Dėl dalies nusikaltimų nuteistieji išteisinti suėjus senaties terminui.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršijo 10 mln. eurų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Prokuroras Gintaras Jasaitis žurnalistams sakė nežinąs, ar teiks apeliacinį skundą.

„Šiandien apsispręsti, ar bus rašomas apeliacinis skundas, yra sudėtinga, nes (...) reikia paskaityti pagrindinius motyvus“, – kalbėjo jis.

G. Jasaičio teigimu, iš pirmo žvilgsnio V. Karaliui ir B. Kažukauskui skirtos bausmės nelabai skiriasi nuo jo prašytų.

Anot prokuroro, bylos nagrinėjimas ilgai užtruko, nes buvo sujungtos dvi didelės apimties bylos, keitėsi kelios teisėjų kolegijos, daug posėdžių atidėta dėl kaltinamųjų ir jų gynėjų ligų.

Dėl ilgo proceso kai kuriems kaltinimams teko taikyti senaties terminą.

V. Karalius kaltu neprisipažino, vadino save tik tarpininku.

Byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta ilgiau nei šešerius metus.

Nuosprendis byloje sudarė 700 lapų, tai vienas ilgiausių sprendimų Lietuvos teismų istorijoje.

Dėl itin didelio kontrabandos masto V. Karaliui prokuratūra prašė skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę, o kitiems asmenims – nuo pusantrų iki 15 metų.

V. Karalius figūravo ir teisėjų korupcijos byloje. Išskyrus ją iš pagrindinės bylos, šių metų rugpjūtį teismas buvusį policininką nubaudė  21,6 tūkst. eurų bauda už pažadą papirkti teisėją.

Anksčiau V. Karalius teistas keturis kartus.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

spėju

spėju portretas
Įtariu, kad Vilius Karalius jau "tepė slides" ir slapstysis kur nors Rusijoje. Galbūt jau dabar jo nėra Lietuvoje. Jei tik švendre nepaspringo, nes daug žino.

Shurikas

Shurikas portretas
Beliko dar Bernarda uzdaryti

Arvis

Arvis portretas
Ar ne per daug?13 metu!!!!!.Vien del to ,kad zmones pigiau cigareciu galejo nusipirkt.KEISTA.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių