Quantcast

Valstybei – 608 tūkst. už neteisėtai atkurtas nuosavybės teises į žemę Vilniuje

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija galutine ir neskundžiama nutartimi priteisė valstybei 608 tūkst. eurų iš asmenų, kuriems neteisėtai buvo atkurtos nuosavybės teisės į Vilniuje, Laisvės prospekte, esančią žemę, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Jos prokurorė 2017 metais kreipėsi į teismą prašydama panaikinti Nacionalinės žemės tarnybos priimtus administracinius teisės aktus, kuriais neteisėtai keturiems giminystės ryšiais susijusiems asmenims buvo atkurtos nuosavybės teisės į žemės sklypo dalį – 0,38 hektaro, bei taikyti restituciją piniginiu ekvivalentu – priteisti valstybei 608 tūkst. eurų.

Pasak prokuratūros, Nacionalinės žemės tarnybos sprendimai, kuriais neteisėtai, pažeidžiant nustatytą tvarką, keturiems asmenims buvo atkurtos nuosavybės teisės į žemę sostinės Laisvės prospekte, buvo priimti 2016 metų balandį. Netrukus šį sklypą naujieji jo savininkai už 608 tūkst. eurų pardavė įmonei, kuri ketino jame statyti prekybos centrą.

Būtent šią pinigų sumą prokurorė, gindama viešąjį interesą, prašė priteisti valstybei iš asmenų, kuriems neteisėtai buvo atkurtos nuosavybės teisės, nes įmonė, įsigijusi žemės sklypą, laikytina sąžiningu įgijėju, o aplinkybių, kurioms esant yra galimas nekilnojamojo daikto išsireikalavimas natūra, nenustatyta, todėl restitucija turi būti taikoma sumokant ekvivalentą pinigais.

Pasak prokuratūros, ši administracinė byla teismuose buvo nagrinėjama ne kartą. Vilniaus apygardos administracinis teismas 2017 metų gruodžio 22 dienos sprendimu tenkino Generalinės prokuratūros prokurorės, ginančios viešąjį interesą, pareiškimą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2019 metų lapkričio 27 dieną nutartimi iš dalies patenkino atsakovų apeliacinius skundus ir perdavė administracinę bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, pakartotinai išnagrinėjęs administracinę bylą, 2020 metų birželio 16 dienos sprendimu visiškai tenkino prokurorės, ginančios viešąjį interesą, pareiškimą.

Įvertinęs nustatytas aplinkybes, teismas konstatavo, kad ginčijami Nacionalinės žemės tarnybos sprendimai negali būti laikomi teisėtais ir pagrįstais, todėl yra naikintini, o valstybei priteisiama 608 tūkst. eurų.

Šį teismo sprendimą paliko galioti ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija, spalio 16 dieną atmetusi atsakovų apeliacinius skundus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to WW

to  WW portretas
Ir aš turėjau persikelti žemę į tuo metu deklaruotą gyvenamąją vietą, nes negalėjau fiktyviai deklaruoti gyvenamosios vietos kur buvo žemė. O grąžint natūra įstatymas nurodė tik ten, kur gyveni (parkai, saugomos teritorijos...).

WW

WW portretas
Idomu,o kaip su V.Landsbergio atgauta zeme, kuri buvo perkelta i Vilniu? Juk zeme nekilnojamasis turtas. Ar jo tai neliecia?

kyšininkai gražins pinigus

kyšininkai gražins pinigus portretas
kyšininkai gražins pinigus, o kyšius priėme ar gražins
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių