Quantcast

A. Valantinas: dėl trijų teisėjų nušalinimo Apeliacinio teismo darbas nesutriks

Teisėjų tarybos pirmininkas, Apeliacinio teismo vadovas Algimantas Valantinas sako, kad galimoje teisėjų korupcijos byloje nušalinus ir suėmus tris šio teismo teisėjus teismo darbas nesutriks.

„Šių teisėjų bylas išnagrinės kiti kolegos. Apeliaciniame teisme jokio chaoso nėra, iš tikrųjų tų bylų (sulaikytų teisėjų – BNS) nėra daug, teisėjai ir serga, ir atostogauja, mums tos situacijos nėra naujiena. Kada kolegos buvo nušalinti nuo pareigų, tą pačią dieną buvo pakeistos kolegijos, buvo atlikta inventorizacija. Pasižiūrėta, kokias bylas teisėjai turėjo kaip pranešėjai, kaip kolegijos nariai. Visos bylos jau turi naują šeimininką. (..) Nebuvimas trijų teisėjų – ne tragedija teismų sistemai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Valantinas.

Pasak jo, kai kurias nušalintų teisėjų bylas jau pradėjo nagrinėti kiti kolegos ir jų procesai tikrai nenukentės.

Korupcijos byloje suimti Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Valdimaras Bavėjanas ir Viktoras Kažys 25 baudžiamosiose bylose dalyvavo kaip pranešėjai ir maždaug 36 bylose dalyvavo kaip kolegijos nariai. Kitiems teisėjams perduotos 36 šių bylos bylos.

Šių teisėjų bylas išnagrinės kiti kolegos. Apeliaciniame teisme jokio chaoso nėra.

Trečiasis suimtas šio teismo teisėjas, Konstantinas Gurinas, nagrinėjo civilines bylas, savo žinioje jis iš viso turėjo 45 bylas, jos visos perduotos kitiems teisėjams.

Pasak A. Valantino, šių teisėjų jau išnagrinėtos bylos, kuriose paskelbti sprendimai, bus atnaujintos tik tada, jei ateityje nuosprendžiu bus konstatuota, kad nagrinėjant jas ar priimant sprendimą teisėjai padarė korupcinį nusikaltimą.

„Be jokios abejonės – sprendimas tokioje byloje turi būti peržiūrimas“, – teigė A. Valantinas.   

Suimti teisėjai turėjo ir tokių bylų, kurias išnagrinėjo ir netrukus jose turėjo paskelbti nutartis ar nuosprendžius. Pasak A. Valantino, tokios bylos laikomos nebaigtomis, jos perduotos kitiems teisėjams.

„Ir tose byloje pakeista kolegija, atnaujintas nagrinėjimas, išsiųsti pranešimai proceso šalims, suderintos posėdžių datos“, – sakė Apeliacinio teismo pirmininkas. Proceso šalims sutinkant, galima nekartoti veiksmų, atliktų prieš tai vykusiuose posėdžiuose ir taip neužtęsti bylos nagrinėjimo ir proceso dalyviai neturėtų būkštauti.

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus žinioje šiuo metu iš viso yra apie 400 bylų dėl įvairių nusikaltimų.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja apeliacinius ir kitus skundus dėl neįsiteisėjusių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardos teismų sprendimų, nuosprendžių ir nutarčių civilinėse ir baudžiamosiose bylose.

Praėjusią savaitę Generalinės prokuratūros ir STT atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl įvairių korupcinių veikų pateikti iš viso 28 asmenims, tarp jų – aštuoniems teisėjams, penkiems advokatams, Druskininkų merui, jo padėjėjui. Trečiadienį teisėsauga sulaikė dar penkis asmenis.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas skirtingiems terminams buvo leidęs suimti 19 įtariamųjų, vienas jų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas antradienį paleistas į laisvę.

Tuo metu Apeliacinio teismo teisėjo V. Bavėjano skundas dėl paleidimo atmestas.

Anot teisėsaugos, įtariama, kad teisėjams mokėtų kyšių suma galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

„Mes pasiryžę ir pasiruošę kalbėtis, esam sutarę su STT korupcijos prevencijos grupe, tiek su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija, mes tikrai sėsim prie apskrito stalo ir bandysim identifikuoti tas vietas, kurios galbūt leidžia maksimaliai įvykę, kas įvyko šiandien. Prie kiekvieno  teisėjo mes pareigūno nepastatysim, supraskit visi, labai aiškiai tą sakau“, – teigė A. Valantinas.

Jis sakė, kad teismų sistema yra suinteresuota, kad ikiteisminis tyrimas teisėjų ir advokatų galimos korupcijos byloje būtų baigtas kuo greičiau. Kol Apeliacinio teismo teisėjai yra nušalinti, į jų vietas nauji teisėjai negali būti priimti, to nenumato įstatymai.

Pasak A. Valantino, bylų nagrinėjimui sudarytos keturios teisėjų kolegijos, anksčiau, iki įtariamų teisėjų sulaikymų jų buvo penkios.

„Apeliacinis teismas dirba, dirbo ir dirbs, žmonės gali būti ramūs“, – tikino A. Valantinas.

Iš viso perskirstyta apie 300 bylų

Kitų sulaikytų teisėjų bylos taip pat perduotos kitiems teisėjams. Ilgametis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas E.Laužikas savo žinioje turėjo 23 bylas, iš jų 9 perduotos kitiems, BNS pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis nagrinėjo 91 civilinę bylą, visos jos perduotos kitiems teisėjams.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Roberto Rainio nagrinėtos visos 49 bylos perduotos kitiems teisėjams.

Taip pat kitiems teisėjams perduotos visos 26 Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjo Arūno Kaminsko bylos.

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas nagrinėjo 53 bylas, perskirstytos 33 bylos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

viskas

viskas portretas
daroma del ivaizdzio ir nebe magnolijos zinos.

aisku kad nesutrigs ...dar ir geriau bus

aisku  kad  nesutrigs ...dar  ir  geriau  bus portretas
tuos kysius kurie juos butu paeme dabar pasiims kiti , todel galim sakyt gyvenimas lietuvoj tik gereja...ir darbai joki NESTRIGS....

Senis

Senis portretas
O, su šituo, "blondinu" kaip? Dėl Garliavos įvykių? Taip ir liks iki galo "užmuilinta"?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių