Quantcast

Vagysčių prevencija: svarbu nesakyti vaikams, kur namie laikomi grynieji pinigai?

  • Teksto dydis:

Infliacijai nelėtinant apsukų, kai kuriose Europos šalyse itin suaktyvėjo vagys. Kai kur vagiamos net malkos. Kokia situacija Lietuvoje, ar gyventojams taip pat reikia akylai saugoti savo turtą? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Vilniaus kriminalinės policijos atstovu Olegu Bikbajevu.

– Kokia buvo ši vasara vagysčių kontekste?

– Vasara mums – darbymetis, padaugėja dviračių, paspirtukų vagysčių. Priklauso nuo sezono.

– Ar vagysčių padaugėjo, lyginant su praėjusia vasara?

– Jeigu remsimės Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, tai šiais metais Lietuvoje nuo sausio iki liepos mėnesio užregistruota 1086 vagystės. Šiokį tokį padidėjimą matome. Tai priklauso nuo įvairių faktorių: sezono, pandemijos. Vagystės dominuoja, tačiau priklauso, kokia tai vagystė.

– Kur vagys realizuoja grobį?

– Šiais laikais nėra sudėtinga. Yra supirktuvės, lombardai, internetiniai skelbimai, taip pat per draugus. Jeigu pardavinėjami vogti daiktai, atsako lombardų savininkai, nes juos galima inkriminuoti vertimusi vogtų daiktų supirkimu. Tai yra paplitusi ikiteisminių tyrimų veika.

– Kokią dalį vagysčių pavyksta išsiaiškinti?

– Tai priklauso nuo vagystės pobūdžio: yra ir smulkios, ir stambios. Tikslių duomenų pasakyti negaliu, atsakau tik už Vilniaus apskritį. Mes stengiamės stebėti kiekvieną situaciją. Remiantis prevencinėmis priemonėmis kiekviename rajone kiekvieną situaciją stebime atskirai, padarome tam tikrus namų darbus. Mūsų kaip pareigūnų prioritetas yra grąžinti pavogtą daiktą nukentėjusiajam.

Vagysčių tipai priklauso nuo skirtingų metų laikų. Darome tam tikrą analizę tam tikroje teritorijoje, stebime situaciją ir prevencinių priemonių pagalba užkertame kelią nusikalstamai veikai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip yra dėl plėšimų? Juk tai kur kas sudėtingesnis, pavojingesnis nusikaltimas.

– Plėšimas atrodo grėsmingai savo nusikalstamos veikos fabula. Tačiau būna nukentėję ir neprisimena, kaip ir kada buvo apiplėšti. Galiausiai pamatome, kad plėšimo nebuvo. Tačiau jeigu plėšimai vyrauja tam tikrame mikrorajone, namų darbų analizės pagalba mes užkertame kelią.

– Ar sunkmečiu reikia būti atsargesniems?

– Įprastai rudeniop vagysčių padaugėja, vyrauja kišenvagystės. Atvažiuoja daug studentų, Vilnius tampa centru. Negalime teigti, kad sunkmečiu vyrauja padidėjimas, tam tikrų pokyčių yra, bet jie nėra ryškūs.

– Kas padėtų labiau apsaugoti savo turtą?

– Piliečių budrumas. Būna vagysčių, kurios yra suplanuotos, joms ruošiamasi kruopščiai. Būna vagystės, kurios yra spontaniškos. Pavyzdžiui, prisistačius kurjeriu patenkama į namo laiptinę ir galima pavogti dviratį, paspirtuką. Galima eiti per butus ir atidarinėti duris. Reikia uždaryti langus, užrakinti duris, nekalbėti su nepilnamečiais vaikais apie tai, kur namie yra laikomi grynieji pinigai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol nesodins teiseju,nekoreguos

Kol nesodins teiseju,nekoreguos portretas
Istatymy,tol siuksles siautes...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių