Quantcast

Už nelegalias cigaretes – 13 tūkst. litų bauda mašinistui

Už neteisėtai gabentas baltarusiškas cigaretes Vilniaus apygardos teismas mašinistui skyrė 13 tūkst. litų baudą.

Pasak teismo, nustatyta, kad 27 metų E.G. neteisėtai, tyčia pažeisdamas nustatytą tvarką, įgijo ir gabeno akcizines prekes - cigaretes, kurių vertė viršija 250 MGL (32,5 tūkst. litų).

2012 metų liepos 14 dieną E.G. lokomotyve, kuriame dirbo mašinisto padėjėju, įgijo daugiau kaip 5,2 tūkst. pakelių keleto pavadinimų cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis ir jas gabeno Vilniaus rajono teritorijoje. Šių rūkalų bendra muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, - beveik 39 tūkst. litų.

Bylos duomenimis, tą liepos popietę lokomotyvui važiuojant iš Kenos į Vaidotus, per jo langą buvo išmesta keliolika polietileno maišų su cigaretėmis. Surinkti juos už pažadėtą atlygį turėjo E.G. įkalbėtas jo draugas. Tačiau tokius planus sužlugdė geležinkelio apsaugos įmonės darbuotojai, nuolat stebintys ruožą prie pervažos netoli Rokantiškių kaimo. Šioje vietoje geležinkelis daro nemažą posūkį, traukiniai sulėtina greitį, o tuomet iš jų neretai mėtomos cigaretės. Apsaugininkų automobilį išvydęs E.G. bičiulis išsigando, ir cigaretės liko gulėti palei sankasą.

Teisme E.G. savo kaltę pripažino. Jis aiškino, jog iš Baltarusijos grįžtantį šilumvežį bei asmeninius daiktus tikrino pasienio ir muitinės pareigūnai. Gavus nurodymą iš Kenos vykti į Vaidotų stotį, jis vaikščiojęs po šilumvežį, tikrindamas patalpas. Aušinimo šachtoje suradęs paslėptų cigarečių, sudėtų į maišus - pareigūnai jų neaptikę, nes šachta užsukama varžtais ir rakinama. Nors ir suprasdamas, kad negalima gabenti tokio kiekio cigarečių, nutaręs jas parduoti ir šitaip papildomai užsidirbti.

E.G. teisinosi tai daręs dėl šeimos sunkios padėties - žmona nedirbusi, o pusė jo atlyginimo atitekdavo bankui už suteiktą paskolą butui pirkti. Tačiau šios aplinkybės pripažinti lengvinančia teismas neturėjo pagrindo.

„Kaip matyti iš bylos duomenų, kaltinamasis nusikaltimo padarymo metu turėjo nuolatinių pajamų. Nors mokant paskolą ši pajamų suma nebuvo didelė, tačiau negali būti vertinama kaip neišvengiama vada daryti nusikaltimą“, - penktadienį paskelbė teismas.

Neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis įstatymas priskiria prie sunkių nusikaltimų, už kurį numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų. E.G. skirta bauda nuosprendžiui įsiteisėjus turi būti sumokėta per vienerius metus.

Dėl 16 parų, kai geležinkelininkas buvo sulaikytas ir suimtas, bauda bus beveik trečdaliu mažesnė.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių