Quantcast

Teismas: „Uncle Sam's“ baro valdytojai alkoholio licencija panaikinta teisėtai

Vilniaus savivaldybės sprendimas panaikinti alkoholio prekybos licenciją bendrovei „Dėdė Semas“, sostinėje valdančiai barą „Uncle Sam's American Pub“, yra pagrįstas ir teisėtas, nutarė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį patenkino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos apeliacinį skundą bei panaikino balandžio 7 dieną priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, kuria įsakymas panaikinti alkoholio prekybos licenciją įmonei „Dėdė Semas“ buvo panakintas.

Licencija pernai gegužę buvo panaikinta po to, kai per patikrinimą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bare atrado neaiškiomis aplinkybėmis įgytų stipriųjų alkoholinių gėrimų – jiems nebuvo pateikti privalomi įsigijimo arba gabenimo dokumentai.

„Dėdė Semas“ teisme tvirtino, kad nustatyti pažeidimai buvo mažareikšmiai – anot bendrovės, byloje nėra duomenų, kad aptiktas alkoholinis gėrimas būtų buvęs pardavinėjamas baro klientams, įmonė teigia paaiškinusi šių alkoholinių gėrimų atsiradimo aplinkybes, todėl licencijos panaikinimas, anot jos, yra per griežta priemonė.

Licencija pernai gegužę buvo panaikinta po to, kai per patikrinimą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bare atrado neaiškiomis aplinkybėmis įgytų stipriųjų alkoholinių gėrimų.

Nors pirmosios instancijos teismas su šiais argumentais sutiko, LVAT pabrėžė, kad griežtu alkoholiniu gėrimų reguliavimu siekiama mažinti neigiamus padarinius, kuriuos žmonių sveikatai gali sukelti alkoholio vartojimas.

„Todėl ekonominę sankciją – licencijos panaikinimą – teismas gali pripažinti neteisinga ir dėl to nuspręsti, jog ji neturi būti taikoma tik esant išimtinėms aplinkybėms, kai tokia sankcija yra akivaizdžiai neproporcinga padarytam pažeidimui“, – rašoma LVAT nutartyje.

Anot teismo, byloje nenustatyta lengvinančių aplinkybių, nėra ir kitų duomenų, dėl kurių būtų galima pripažinti, jog alkoholio prekybos licencijos atėmimas yra neproporcingas pažeidimui.

„Vien tai, kad pažeidimas padarytas pirmą kartą, o jo mastas nėra didelis, teisėjų kolegijos nevertinama kaip pakankami teisiniai argumentai, dėl kurių pareiškėjas išvengtų atsakomybės“, – pabrėžė LVAT.

Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį skundusi savivaldybė tvirtino, jog pirmosios instancijos teismas visiškai neįvertino to, jog pažeidimas yra itin specifinis, padarytas itin griežtai reguliuojamoje srityje.

Anot savivaldybės, pažeidimai potencialiai kelia grėsmę baro lankytojų sveikatai ar net gyvybei, o „Dėdė Semas“ nepaaiškino, kaip užtikrinto, jog neaiškios kilmės alkoholis net ir per klaidą nebuvo patiektas lankytojams.

Vilniaus miesto savivaldybė pabrėžė, jog pažeidimas buvo ne pavienis, padarytas dėl darbuotojo neapdairumo ar užmaršumo, o sąmoningas piktnaudžiavimas.

Savo ruožtu „Dėdė Semas“ teisme tvirtino, kad alkoholio prekybos licencijos panaikinimas yra neproporcingas ir dėl sunkios įmonės finansinės padėties, kilusios per karantiną uždarius barus.

„Dėdė Semas“ valdo sostinės Islandijos gatvėje esantį barą „Uncle Sam's American Pub“. Jo vadovas ir vienas akcininkų yra Edvinas Juškauskas, kuriam taip pat priklauso „rePUBlic“ barus Vilniuje ir Kaune valdanti bendrovė „Pub projektai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių