Quantcast

Teismas išnagrinėjo Sausio 13-osios byloje nuteisto A. Radkevičiaus skundą

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį išnagrinėjo už akių kalėti ketverius metus Sausio 13-osios byloje nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus skundą.

Ar jam palieka galioti paskirtą bausmę, teismas skelbs beveik po mėnesio, lapkričio 15 dieną.

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A. Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su invaziją tęsiančia Rusija, kariškis nurodė dėl šios priežasties negalintis atvykti į Vilniuje vyksiantį savo bylos procesą.

„Negaliu asmeniškai dalyvauti, aš tiesiogiai dalyvauju karo veiksmuose“, – posėdžio išvakarėse rašte teismui teigė A. Radkevičius, pridėjęs ir karinio dalinio, kuriame tarnauja, pažymą.

Negaliu asmeniškai dalyvauti, aš tiesiogiai dalyvauju karo veiksmuose.

Nuteistasis raštu anksčiau informavo teismą, kad pripažįstą savo kaltę, prašo Lietuvos apeliacinio teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės arba bent sušvelninti bausmę.

„Jis nenori vilkinti proceso, sutiko, kad teismo posėdžiai vyktų jam nedalyvaujant. Nors ir ne savo valia, jis dalyvavo karinėje operacijoje prie Spaudos rūmų, jis dabar supranta, kad Spaudos rūmų užėmimas baugino gyventojus, bet jo vaidmuo buvo antraeilis. Jis tik dabar suprato, kad dalyvavo veiksmuose prieš suverenią valstybę“, – per posėdį sakė A. Radkevičiaus advokatas Arvydas Verpečinskas.

Teisininkas priminė, kad jo ginamasis buvo sužeistas per kovas su Rusijos kariuomene Ukrainoje 2015-2016 metais, dėl sužeidimų tapo neįgalus.

„Jau 25 metai nėra Sovietų Sąjungos karys, teismas neištyrė visų lengvinančių aplinkybių, prašau apeliacinį skundą tenkinti pilnai“, – sakė advokatas.

Jis priminė, kad apklaustas Ukrainos prokurorų Sausio 13-osios byloje A. Radkevičius davė parodymus, pagal nuotraukas atpažino kitus kariškius ir taip padėjo tyrimui.

„Prašyčiau tai traktuoti kaip lengvinančią aplinkybę. Aišku, kad ateityje nedarys naujų nusikalstamų veikų, visas pasaulis remia Ukrainos kovą už laisvę, Ukraina yra draugiška Lietuvai valstybė, yra išimtinės aplinkybės, kurias teismui reikia vertinti“, – teigė A. Radkevičiaus gynėjas.

Jis taip pat tvirtino, kad sovietinėje Ukrainoje gimęs ir augęs A. Radkevičius negavo reikiamos informacijos apie Lietuvą, dabar jo asmenybė yra pasikeitusi, jis suprato klaidingą sovietų ideologiją, suprato, kad Rusija vykdo agresyvią politiką.

A. Verpečinskas mano, kad Apeliacinis teismas turėtų įskaityti Graikijoje nelaisvėje laukiant ekstradicijos praleistus keturis mėnesius ir konstatuoti, kad nuteistasis bausmę jau atliko.

Apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija A. Radkevičiaus byloje atliko įrodymų tyrimą.

„Siauroje dalyje įrodymų tyrimas, kur asmenybės dokumentai pateikti, jie turi būti ištirti“, – sakė teisėjas Nerijus Meilutis.

Prokuratūra su skundu nesutinka

Tuo metu Generalinė prokuratūra teigia, kad A. Radkevičiaus prašymai atmestini, pagrindo sušvelninti bausmę nėra, paskelbtas nuosprendis turi būti paliktas galioti be pakeitimų.

„Pirmosios instancijos teismas atsižvelgė į visas aplinkybes, pagrįstai įvertintas jo vaidmuo“, – per teismo posėdį sakė prokurorė Daiva Skorupskaitė-Lisauskienė.

Ji replikavo advokatui sakydama, kad iš pradžių, per apklausą Ukrainos prokuratūroje, A. Radkevičius kaltės nepripažino. Kaltintoja tik sutiko, kad nelaisvėje Graikijoje Ukrainos piliečio praleisti mėnesiai turi būti įskaityti į bausmės laiką.

Per 1991 metų sausio įvykius A. Radkevičius buvo 23 metų amžiaus kariškis.

Šiuo metu 53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje buvo už akių nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Sausio 13-osios byloje jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymą, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ar jų turto apsaugos pažeidimą, taip pat pripažintas kaltu dėl draudžiamos karo atakos ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 metų sausio 11-ąją automatais, kulkosvaidžiais ginkluoti sovietų kariai, smūgiuodami kumščiais, baugino prie Spaudos rūmų aktyviai besipriešinančius civilius gyventojus. Tankais atvykusios papildomos sovietų karių pajėgos, tarp kurių buvo ir tanko mechanikas vairuotojas A. Radkevičius, išsirikiavo priešais Spaudos rūmus ir pradėjo pakartotinę Spaudos rūmų ataką, buvo šaudoma tuščiais šoviniais, apie 50 civilinių patyrė akustines ir kitokias traumas.

Ukrainos pilietis buvo sulaikytas Graikijoje, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

Gruodį A. Radkevičius savo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes buvo teisiamas už akių.

Lietuvos apeliaciniame teismui anksčiau perduotame laiške ukrainietis tvirtino nuogąstaujantis, kad jo byla Lietuvoje turi politinį pobūdį. Tokią išvadą vyras padarė dėl Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžių, kad jo baudžiamasis persekiojimas yra „Lietuvos Niurnbergo atvejis“.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Juk daug kas savo rankas yra prikišęs (ypač tie, kurie užėmė rusų laikais aukštas pareigas) prie sėkmingos mūsų okupacijos (ne tik paleckiai ir senesni dabartiniai politikai, atsivertę išaiškėjus mūsų laisvės pergalei!)! Ir sėkmingai postringauja iš tribūnų apie dabartį - mes tokiais nepasitikime - kiek gali keisti "sukneles"??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių