Quantcast

Teismas atmetė Vilniaus šilumos tinklų skundą dėl skirtos sankcijos

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjos AB Vilniaus šilumos tinklų skundą atsakovei Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai dėl bendrovei skirtos 38 273,75 euro sankcijos panaikinimo.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba po AB Vilniaus šilumos tinklų reguliuojamosios veiklos neplaninio patikrinimo konstatavo, kad bendrovė tikrinamuoju laikotarpiu (2019 m. birželį) netinkamai nustatė planuojamus supirkti ir supirko netinkamus šilumos kiekius. Už šį reguliuojamosios veiklos pažeidimą bendrovei buvo skirta piniginė sankcija.

Patikrinus, ar bendrovė, supirkdama šilumos kiekį, tinkamai laikėsi nustatytų reikalavimų, išsiaiškinta, kad, sudarant preliminarų šilumos gamybos grafiką, iš AB Vilniaus šilumos tinklų buvo nustatyti supirkti didesni nei šilumos aukcione pasiūlyti parduoti paros šilumos kiekiai, o iš kitų šilumos aukciono dalyvių supirkti mažesni šilumos kiekiai. Sudarant preliminarų šilumos gamybos grafiką negali būti viršijamas konkretaus šilumos aukciono dalyvio pateiktame pasiūlyme nurodytas parduodamas paros šilumos kiekis.

Išnagrinėjęs šią administracinę bylą, teismas konstatavo, kad pareiškėja, dalyvaudama 2019 m. birželio mėnesio šilumos aukcione, savo pasiūlyme nurodė, kad pagamins ir į tinklą patieks 16 536 MWh šilumos energijos, tačiau, 2019 m. liepą paskelbus faktinius šilumos supirkimus, buvo nustatyta, kad pareiškėja į tinklą perdavė 36 342 MWh šilumos energijos.

Anot teismo, teisės aktai nustato, kad, gaminant ir (ar) superkant šilumą, prioritetas teikiamas mažiausiai pasiūlytai kainai. Įstatymų leidėjas, įtvirtindamas pareigą supirkti šilumą aukciono būdu, siekė užtikrinti veiksmingą konkurenciją šilumos gamybos srityje ir užtikrinti šilumos tiekimą vartotojams mažiausiomis sąnaudomis. Dėl šio pareiškėjos pažeidimo buvo pažeistos kitų šilumą gaminančių bendrovių teisės ir teisėti interesai gaminti aukcione laimėtus šilumos kiekius, dėl to šie ūkio subjektai negavo pajamų.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių